Articol de GSP - Publicat marti, 26 martie 2019 19:08
Giovani Becali revine în forță în fotbalul românesc. Firma impresarului a semnat recent contracte cu Bălașa, Benzar, Coman, Nedelcu și Tănase, unii dintre cei mai bine cotați fotbaliști ai vicecampioanei FCSB, în ciuda faptului că Giovani are interdicție de a-și exercita funcția de agent.
În februarie 2018, frații Becali au primit sentințe cu executare în dosarul „Mită pentru judecătoare”. Sentințele s-au contopit cu cele primite în Dosarul Transferurilor și cei doi au fost obligați să revină în pușcărie.
Pe 2 mai 2018, Ioan Becali era eliberat condiționat din penitenciar, dar era în continuare ținut departe de fotbal de pedeapsa complementară din Dosarul Transferurilor. Acolo, decizia îi interzicea să fie agent licențiat sau reprezentant al unui club de fotbal, pentru doi ani după eliberare.
Motivarea instanței
„În baza art. 38 alin. 1 din Codul Penal, art. 39 alin. 1 lit. b din Codul Penal și art. 45 alin. 3 lit. a din Codul Penal, aplică inculpatului Becali Ioan pedeapsa cea mai grea, de 3 ani și 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de 2 ani și 10 luni închisoare, urmând să execute pedeapsa de 6 ani și 4 luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b si g (constând în calitatea de agent licențiat sau de reprezentant al unui club de fotbal) din Codul Penal, pe o durata de 2 ani, după executarea pedepsei închisorii”, se arată în motivarea instanței.
Dragoș Sârbu, paravanul lui Ioan Becali
Ioan Becali a afirmat răspicat și în mai multe rânduri că frâiele firmei sale de impresariat sunt ținute de Dragoș Sârbu (citește una dintre mărturisiri), omul care s-a ocupat de tot în perioada pe care Giovanni a petrecut-o la închisoare.
AGENTUL NUMĂRUL 1, CRONOLOGIC ȘI NU NUMAI
Ioan Becali s-a apucat de impresariat imediat după Revoluție, întâi ca asociat al lui Dan Alban, un agent apropiat de fotbaliștii din Generația de Aur, și apoi a devenit șeful pieței, după moartea „Albanezului” într-un accident de mașină. "Am avut licența de impresar cu numărul 1 din România", se laudă Giovanni.
El a beneficiat de generații de superfotbaliști, de la Hagi și Popescu la Mutu, la Chivu și la Lobonț, valori pe baza cărora și-a extins influența și averea. Doar la transferul lui Mutu de la Dinamo la Internazionale Milano a încasat un comision de două milioane de dolari, după cum a dezvăluit Cornel Dinu, antrenorul "câinilor" în acel moment.
Afacerea lui Ioan Becali și a fratelui său, Victor, a regresat din cauza condamnărilor la închisoare cu executare în "Dosarul Transferurilor" și într-un dosar de dare de mită. S-a constatat că o mituiseră pe judecătoarea Geanina Terceanu pentru a primi verdicte favorabile în dosarul legat de transferuri.
Ce a presupus „Dosarul transferurilor”
Șefii de cluburi sau impresarii de fotbal declarau sume de transfer mai mici decât cele reale, păstrând banii pentru ei şi, totodată, plătind astfel un impozit mai mic! Totul prin nişte off-shore-uri din străinătate.
Cei 8 inculpați au fost acuzaţi că, prin tranzacţii ilegale la 12 transferuri de fotbalişti vânduţi în perioada 1999-2005, ei au produs statului un prejudiciu de 1,5 milioane de dolari şi o "gaură" de peste 10 milioane de dolari în bugetul cluburilor din Liga 1.
Sentinţele anunţate în Dosarul Transferurilor:
- George Copos (61 de ani) - 3 ani şi 8 luni cu executare
- Mihai Stoica (49 de ani) - 3 ani şi 6 luni cu executare
- Cristi Borcea (44 de ani) - 6 ani şi 4 luni cu executare
- Ioan Becali (61 de ani) - 6 ani şi 4 luni cu executare
- Victor Becali (53 de ani) - 4 ani şi 8 luni cu executare
- Jean Pădureanu (78 de ani) - 3 ani şi 4 luni cu executare
- Gică Popescu (47 de ani) - 3 ani, o lună şi 10 zile cu executare
- Gigi Neţoiu (55 de ani) - 3 ani şi 4 luni cu executare
Vezi și:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”