Articol de GSP - Publicat luni, 14 februarie 2011 00:00 / Actualizat marti, 12 aprilie 2011 02:03
După 34 de ani în care a pregătit zeci de generaţii de puşti în Ghencea, fostul internaţional din Generaţia Guadalajara spune că "mai am vise, mai am de dăruit. E viaţa mea să cresc viitori fotbalişti"
În urmă cu două săptămîni, Gazeta l-a găsit pe copilul de mingi din Ghencea care îl îmbrăţişa prin plasă pe Victor Piţurcă, la golul de 3-0 cu Anderlecht, din primăvara lui '86. O imagine-simbol a Stelei care cucerea în acelaşi an Cupa Campionilor Europeni. Am apelat la vechii antrenori şi foste glorii de la Centrul de copii şi juniori ai Stelei, Lajos Sătmăreanu, Ştefan Sameş, Vasile Aelenei şi Florea Voinea. Au făcut un "sfat al bătrînilor" şi şi-au amintit: era vorba de Vasile Matincă, elevul lui Lajos Sătmăreanu în acea perioadă.
Matincă n-a jucat la Steaua, dar a făcut o carieră frumoasă în primul eşalon, la Jiul Petroşani, FC Naţional şi Poli Iaşi. Tot la iniţiativa Gazetei, cei doi s-au reîntîlnit în vestiarul din Ghencea, după 25 de ani. Atunci, Matincă a aflat că tehnicianul se afla deja în preaviz: "Gata, pe 23 februarie e ultima mea zi de muncă la Steaua, după 34 de ani. M-au dat afară! Nici nu-mi vine să cred!", i-a spus atunci Lajos.
"Am văzut că Gigi Becali a spus că ce mai vrea şi Sătmăreanu ăla, că e bătrîn. Să vină el, să vedem dacă poate să alerge sau să antreneze ca mine!"
Lajos Sătmăreanu, fost internaţional
Nu şi-a uitat profesorul
Vasile Matincă a rămas perplex atunci cînd a aflat vestea. La despărţirea de fostul său profesor, se hotărîse deja: "Nu-l las eu pe nea Lajos aşa! Copiii, fotbalul românesc mai au încă nevoie de antrenori ca el". După nici două săptămîni, l-a angajat la şcoala sa privată de fotbal, "Mati Sport". "Am demarat proiectul ăsta acum 3 ani, împreună cu George Minea, fostul patron de la Chiajna, şi cu Elena Kremers, care e manager. Avem deocamdată două grupe, de 12 ani şi de 11 ani. Primii au cîştigat anul trecut şi un turneu în Spania, unde sîntem acum invitaţi din postura de campioni. Şcoala e în vechiul parc «23 August», lîngă teatrul de vară. Avem un teren de minifotbal, dar ne vom extinde şi vom avea propria bază în curînd. La noi, selecţia e permanentă, fiindcă vrem să creştem şi numărul grupelor de copii".
"Eu aveam nevoie de nea Lajos. Cu ajutorul lui vreau ca de la fiecare grupă de copii să ajungă cel puţin unul fotbalist în Liga I"
Vasile Matincă
Baloo şi micii Mowgli
Vineri seară, Lajos Sătmăreanu a făcut cunoştinţă cu noii săi elevi. Imagini parcă desprinse din Cartea Junglei: el, un Baloo imens, la care micuţii Mowgli se uitau cu ochii mari, curioşi. A dat mîna cu fiecare, după care a tunat: "Acum, gata, trecem la treabă, serios!". Picii au înţeles că magia dispăruse şi că nu era loc de poante, ca în desenele animate.
"Cu pasele astea batem şi Barcelona"
Au început exerciţiile. Cu mingea, mereu cu mingea. "Mingea trebuie să fie prietena voastră. Dacă o mîngîiaţi, vă ascultă, dacă nu, sare în toate părţile". Jaloane, schimb de pase cu schimbare de locuri, şi cu dreptul, şi cu stîngul. La început, Lajos le arată. În ciuda gabaritului, se simte încă fineţea fotbalistului de rasă, fostul fundaş de la Guadalajara. Îi încurajează pe pici chiar şi cînd greşesc: "Nu-i nimic, data viitoare o să iasă şi mai bine". Copiilor le place, leagă pasele tot mai bine. "Hai, că aşa, cu pasele astea, putem să batem şi Barcelona", le spune profu'. Pe margine, părinţii nu-l scapă din ochi nici ei pe noul antrenor. Sînt mulţumiţi, mulţi ştiu cine a fost Sătmăreanu fotbalistul. La final, miuţa. "Eu joc la cine are mingea", îi anunţă Lajos. Intră la joc, se vede că-i place.
Desertul: abdomene şi flotări
La finalul antrenamentului, Lajos i-a strîns pe pitici în jurul său: "Bravo! Mi-a plăcut cum aţi lucrat. Acum vă duceţi acasă şi, înainte de culcare, faceţi 100 de abdomene, flotări, genuflexiuni şi sărituri la cap. În fiecare seară, ca pe Tatăl Nostru". Apoi explică pentru jurnalist: "E important să-i încurajezi, să-i educi, nu doar fotbalistic. D-aia e criză în fotbalul juvenil, fiindcă nu-i educăm! Mai încolo o să apară şi pedepsele, dacă vezi că nu sînt concentraţi la antrenamente. Fiindcă jucăm, nu ne jucăm!".
Primul meci, prima victorie
A doua zi, sîmbătă, au avut şi primul joc amical, cu cei de la "Phoenix", o altă şcoală privată. "Am cîştigat, cu 7-5, dar n-a fost un joc propriu-zis, noi am folosit şi copii mai mari, de 12 ani, ei au venit cu cei de 11 ani. Am făcut patru reprize de cîte 15 minute, să-i cunosc şi eu, să văd pe ce posturi joacă. Pentru mine e important că antrenez, că am ocazia s-o iau de la capăt. Am gînduri, am vise, mai am multe de dăruit fotbalului, vreau să mai cresc jucători", spune Sătmăreanu.
"N-am venit pentru bani, ci ca să trăiesc crescînd fotbalişti, acolo unde sînt dorit. N-o să uit niciodată gestul lui Matincă"
Lajos Sătmăreanu
Expediaţi la secretară
La sfîrşitul lunii ianuarie, vechii antrenori de la Centrul de copii şi juniori al Stelei, printre care Lajos Sătmăreanu, Ştefan Sameş, Vasile Aelenei, Florea Voinea şi Mihail Majearu, au fost anunţaţi că li se vor desface contractele de muncă din 23 februarie. Pe 21 februarie, Lajos Sătmăreanu va împlini 67 de ani. "Ne-au trimis la secretară să semnăm preavizul. Am făcut-o, ce rost avea să cerem explicaţii? Am fost şocat. Trebuia să fac ceva, să trec peste asta! Şi cum Matincă a venit imediat la mine, am acceptat pe loc oferta lui. Cît despre Steaua, rămîne în sufletul meu, dar nu m-aş mai întoarce acolo cît timp sînt cei de acum la conducere", spune bătrînul internaţional.
"A fost urît, mişelesc, modul în care s-a despărţit Steaua de noi. Va fi greu să-mi revin după un asemenea şoc, dar am să reuşesc muncind aici, cu copiii"
Lajos Sătmăreanu
"La Guadalajara am jucat contra lui Pele, a lui Boby Charlton sau Bobby Moore. A fost un vis, nu pot descrie. Şi am ieşit cu capul sus din «Groapa cu lei»"
Lajos Sătmăreanu
Carte de vizită
Lajos Sătmăreanu
Vîrsta: 67 de ani
Debut în Liga I: 17 martie 1963, Steaua - Crişul Oradea 4-2
Ultimul joc în Liga I: 8 iunie 1977, Progresul - FCM Reşiţa 2-1
Echipe ca jucător: Crişul Oradea (1962-1963), Flamura Roşie Arad (1963-1964), ASA Tg. Mureş (1964-1965), Steaua (1965-1975), FC Bihor (1975), Progresul (1976-1977)
Meciuri/goluri în Liga I: 306/12
Meciuri/goluri în cupele europene: 20/0
Selecţii/goluri la echipa naţională: 44/1
Palmares: titular la CM 1970, un titlu în Liga I cu Steaua (1968), 5 Cupe ale României cu Steaua (1966, 1967, 1969, 1970, 1971)
Antrenor la Centrul de copii şi juniori al Stelei în perioada 1977-2011
Secund la "naţionalele" U16 şi U18 calificate la turneele finale europene din Elveţia (1991), respectiv Anglia (1993)
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”