Articol de Marius Mărgărit - Publicat luni, 12 martie 2018 11:48
Astăzi, în "Sala Transilvania" de la Guvern, a avut loc o conferință de presă în care s-a vorbit despre stadiul lucrărilor de modernizare și construcție a celor 4 stadioane bucureștene pentru EURO 2020.
- Lucrările la Stadionul Steaua și Stadionul Arcul de Triumf ar urma să înceapă la sfârșitul lunii iunie. Arena Steaua va fi demolată și construită de la zero.
- Modernizările stadionului "Giulești" vor începe cu o lună întârziere față de "Ghencea" și "Arcul de Triumf", dar stadionul nu va fi demolat în totalitate, ci doar reabilitat.
- În ceea ce privește stadionul Dinamo, lucrurile sunt mult mai complicate. Vicepremierul Paul Stănescu a lansat posibilitatea ca această arenă să nu fie finalizată la timp pentru EURO 2020. Dacă se va face, noua arenă a "câinilor" va fi construită pe amplasamentul actualului Velodrom și va avea 15-16.000 de locuri.
La eveniment au fost prezente 4 personaje cheie: Ioana Bran, noul Ministru al Sportului, Gică Popescu, unul dintre consilierii ministrului, Paul Stănescu, vicepremier și ministrul Dezvoltării, dar și Manuela Irina Pătrășcoiu, președinta Consiliului de Administrație al CNI.
Ce au spus cei patru:
Paul Stănescu, vicepremier: "Activitatea sportivă din România se află într-un moment de cotitură. Relansarea sportului e un obiectiv al acestei guvernări. Este un obiectiv de importanță majoră. Una dintre condițiile asumate de Guverunul României a fost acela de a asigura câte o facilitate de antrenament corespunzătoare pentru fiecare echipă, distincă de stadionul oficial, Arena Națională. În urma consultării cu FRF, au fost alese 4 stadioane.
Prima delegație oficială a UEFA va sosi la București în iulie 2019. Realizarea celor 4 stadioane va duce aduce Bucureștiul la un nivel al infrastructurii foarte bun. Vorbim de investiții pe termen lung, de care vom beneficia cu toții. Cred că acum avem experiența necesară pentru a construi stadioane și sper să ne încadrăm în termenii pe care i-am stabilit cu UEFA.
Ministrul Transportului a dat toate detaliile despre Magistala de metrou M6. Ne propunem ca metrourile să circule până la începerea Campionatului European.
La Stadionul Dinamo au fost multe probleme juridice, e posibil ca stadionul Dinamo să nu fie finalizat până la data la care va începe Campionatul European. Sunt situații de avarie dacă asta nu se va întâmpla, avem două stadioane aproape, la Ploiești și la Giurgiu. Se pot folosi și cele de la Voluntari și Mogoșoaia. Important e ca cele 4 să fie finalizate. Sigur, ar fi bine ca ele să fie finalizate la timp, dar dacă Dinamo nu poate fi gata vom găsi soluții. E important ca și stadionul Dinamo să fie finalizat cât mai repede. E o arenă care pentru mulți suporteri aduce multe bucurii.
Ioan Bran, Ministrul Sportului: "Au trecut 4 ani de când UEFA ne-a încredințat această onoare. Am încercat să aflu nivelul pregătirilor. Comitetul Interministerial a avut o primă întâlnire despre acest subiect. A fost o întâlnire utilă, a fost o ocazie să stabilim cum vom coopera pe viitor. De acum înainte, ne vom întâlni lunar. Vom încerca să ne întâlnim cu fiecare instituție în parte pentru a stabili prioritățile. Ne vom întâlni chiar în această săptămână cu Gabriela Firea. Vor exista beneficii pentru domeniul turismului, al culturii, dar și în ceea ce privește percepția asupra României.
Gică Popescu: "Nu am avut nicio ieșire publică până acum. În luna decembrie am fost invitați la cabinetul lui Mihai Tudose, unde am reluat coordonarea proiectului pentru EURO 2020. Gică Hagi a refuzat implicarea în acest proiect. Eu am cerut timp de gândire, iar în luna ianuarie am acceptat intrarea în acest proiect.
Am avut o primă întâlnire, am dorit să aflăm stadiul actual al proiectului și, văzând că erau multă lume care nu știa ce e cu acest proiect, am solicitat ca până pe 13 martie să ni se prezinte o situație clară a lucrurilor făcute și a celor care urmează să fie făcute. După ce vom avea o primă evaluare a proiectului, vom face o nouă conferință și vom informa lucrurile pe care urmează să le facem.
Am avut multe discuții legate de timingul celor 4 stadioane. Se pare că în martie 2020 cele 3 stadioane vor fi gata, Giulești, Arcul de Triumf și Steaua. Legat de EURO 2020, sunt încrezător că acest eveniment va avea loc. Am organizat finala Europa League la București, competiție care s-a realizat foarte bine. Eu cred că EURO 2020 va fi o repetiție a acelui eveniment din 2012.
Manuela Irina Pătrășcoiu, director CNI: "Vreau să dau o veste bună referitor la cele 4 stadioane. CNI și-a asumat construcția și finalizarea celor 4 arene. Am aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Steaua și Arcul de Triumf. Rapid e deja spre aprobare.
La Steaua, care va avea 30.000 de locuri, se va demola stadionul existent și va fi construit în totalitate pentru a îndeplini criteriile UEFA. Stadionul Arcul de Triumf va avea 8.000-8.500 de locuri și va costa 27 milioane de euro.
Giulești va avea o capacitate de 14.500 de locuri, valoarea va fi de 26 de milioane de euro. Studiul de fezabilitate este la CNI, ulterior va fi transmis la Guvern. Acest stadion este pe circuitul de avizare. Se va moderniza pista de atletism, sălile de sport și de atletism.
La cea de-a 4 arenă, stadionul Dinamo, au fost soluționate aspectele juridice. Acum, după aprobarea Ministeurlui Dezvoltării, vom demara procdura de achiziționare a studiului de fezabilitate, apoi a dreptului de construcție. Vom depune toate eforturile necesare pentru a finaliza și această arenă, dar vom vedea.
În graficul nostru, intenționăm să semnăm contractul de execuție la Steaua și Arcul de Triumf la sfârșitul lunii iunie. Ghencea va fi demolat în totalitate.
La Rapid și la Arcul de Triumf vor fi doar lucrări parțiale, sunt lucrări de reabilitare. La Rapid totul va începe, cel mai probabil, cu o lună întârziere.
La Dinamo, noul amplsaement este în locul Velodromului. Acolo intenționăm să-l realizăm. Noua arenă va avea 15-16.000 de locuri".
Cum arată stadioanele
În cadrul conferinței, au fost prezentate imaginile stadioanelor la care Guvernul a aprobat deja investițiile. Este vorba de stadionul "Ghencea", dar și despre stadionul "Arcul de Triumf".
Stadion Steaua:
Arcul de Triumf
Conform premierului României, suma totală a investiției de la stadionul din complexul Ghencea va fi 301,77 milioane de lei. Noua arenă va avea 30.500 de locuri și o suprafață de 70.000 de metri pătrați. Va avea în dotare 4 vestiare, 24 de camere pentru cazarea sportivilor, un muzeu și mai multe spații comerciale.
Stadionul de Rugby Arcul de Triumf va beneficia de 126, 41 de milioane de lei. Arena va avea 8.100 de locuri și va ocupa o suprafață de 17.126 metri pătrați.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!