Articol de Oana Duşmănescu - Publicat vineri, 18 martie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 18 martie 2011 12:09
Astăzi e, pe bună dreptate, repudiată de lumea civilizată. Simbol al crimei de masă, zvastica are o istorie care s-a intersectat cu sportul. În alte timpuri. Atunci cînd ea reprezenta semn de noroc. Semn sfînt în hinduism, folosit pe cărţile lui Rudyard Kipling şi de cercetaşii americani, zvastica şi-a început declinul la mijlocul secolului trecut. A fost adoptată de Adolf Hitler şi de mişcarea nazistă, asociată cu rasismul şi Holocaustul, respinsă de lumea civilizată şi interzisă ca reprezentare în multe ţări care au cunoscut ororile si crimele fascismului.
De aceea, nişte fotografii de la începutul secolului trecut, cu sportivi purtînd pe echipament semnul detestat în zilele noastre, pot părea deplasate, şocante, ofensatoare. Aceste poze datează însă dinaintea înfiinţării Partidului Muncitoresc German Naţional-Socialist, în 1919. Sportivii şi antrenorii din imagini nu au bănuit niciodată că simbolul pe care şi-l aşezaseră pe piept, pentru noroc în joc, va deveni, în nici 50 de ani, semnul terorii, al nedreptăţii, al discriminării crude.
Aceste fotografii sunt documente istorice. Arată cum lumea se poate schimba în decurs de jumătate de secol, dincolo de formele unui desen. În 1909, zvastica stătea pe echipamentul sportiv al unor hocheiste şi al unor baschetbalişti din Statele Unite, la fel de des cum, în zilele noastre, apar, de pildă, steluţa sau vulturul. Astăzi, ea dă frisoane.