GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Povestea incredibilă a lui Dimitrie Sturdza: „Tata a mers pe jos, două luni, de la București până la Linz! Mama i-a ajutat pe evreii închiși în trenurile din Iași”

Articol de - Publicat luni, 29 mai 2023 12:45 / Actualizat luni, 29 mai 2023 12:57

Descendent al celebrei familii de nobili români, Dimitrie Sturdza (84 de ani) dezvăluie o lecție de istorie a familiei, în care mama lui a salvat mai mulți evrei la Pogromul de la Iași în 1941, iar tatăl a fost ajutat de aceștia să fugă din România, dar pe jos: de la București până în Elveția.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare săptămână, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Domnule Sturdza, v-ați născut la Iași, însă după abdicarea Regelui Mihai, familia dumneavoastră a plecat din România.
- Am plecat din România când aveam 10 ani, fratele meu avea 8 și cel de-al doilea frate, cinci. Toată viața noastră am vorbit doar românește. Niciodată franceză sau germană. Mama fiind norvegiancă, am locuit zece ani în Norvegia. Strămoșul ei era căpitan la regele Harald Harfagre.

- Asistăm la o veritabilă lecție de istorie.
- Tata juca bine tenis și a fost rezervă în echipa națională de Cupa Davis în '46-'47 când au întâlnit Cehoslovacia. Juca la Tenis Club București, care acum a dispărut, acolo s-au făcut niște clădiri. Juca și prim-ministrul de atunci, Petru Groza. A jucat inclusiv cu tata într-o zi.

- Totuși, de ce a fugit tatăl dumneavoastră din România, apoi întreaga familie?
- În vara sau toamna lui '47, Petru Groza i-a spus tatălui meu: „Măria Ta, dacă nu pleci, nu o să mai pot să te ajut! Vor începe raziile în familiile care se spune că sunt dușmanele poporului și nu voi putea să te mai ajut". Când Regele a plecat, a fost timpul să plece și tata.

- Și cum s-a întâmplat plecarea? Că era extrem de dificil în perioada aceea.
- Vă povestesc. Mama îi ajutase foarte mult pe evreii din Pogromul de la Iași în 1941. Erau închiși în niște trenuri și era foarte cald, în luna iulie. Țipau după apă... Mama s-a dus acolo și i-a telefonat lui Mihai Antonescu, care era mâna dreaptă a mareșalului. A trimis imediat niște jandarmi. Acolo erau soldați îmbrăcați în uniforme, dar care vorbeau extraordinar de bine nemțește. Toată lumea înțelege ce vreau să spun...

Povestea incredibilă a lui Dimitrie Sturdza: „Tata a mers pe jos, două luni, de la București până la Linz! Mama i-a ajutat pe evreii închiși în trenurile din Iași”
Pogromul de la Iași din 27-30 iunie 1941 a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România

- Istoria consemnează peste 13.000 de evrei morți...
- Mama i-a eliberat pe cei care mai erau în viață, aproape toți copiii muriseră, multe dintre femei muriseră. Evreii niciodată nu au uitat gestul ăsta. Și când a fost să plece tata din țară, nu mai erau foarte multe posibilități. Mama a vorbit cu rabinul-șef și l-a ajutat pe o filieră evreiască. De la București, pe jos până la Linz, în Austria.

- Serios?!
- Da, da! Pe jos!! I-a luat două luni să ajungă în Austria. Făcea între 50 și 100 de kilometri pe zi... A mai făcut și autostopul cu camioanele. Mama a așteptat două luni și n-a auzit nimic din partea lui. Am plecat și noi din România, cu un avion până la Praga, apoi cu unul până la Stockholm. Am ajuns în aceeași zi cu tata! I-a telefonat bunicului meu de la Oslo, tatăl mamei mele, și i-a spus vestea asta bună. Singura dată când am văzut-o pe mama să plângă de bucurie.

Am intrat în circuitul tenisului când aveam 25 de ani, dar pentru asta a trebuit să lucrez într-o fabrică timp de trei ani de zile ca să am bani. Părinții nu voiau să mă finanțeze. Am lucrat inclusiv într-o benzinărie în timpul studiilor ca să pot avea bani de buzunar. Nu ești un idiot dacă lucrezi într-o benzinărie! Acolo ștergeam geamurile, băgam benzină, iar părinții mei erau foarte mândri că făceam așa ceva. Mi-au și spus odată că nu avem niciun privilegiu că suntem familia Sturdza, numai datorii. Așa am trăit și eu, după motto-ul ăsta.

- Dimitrie Sturdza, fost jucător de tenis

Totul despre familia Sturdza

Familia Sturdza, din care face parte prințul Dimitrie Sturdza, este atestată documentar din secolul al XV-lea, în Moldova, și este înnobilată în secolul al XVII-lea, în Transilvania. Prințul Dimitrie Sturdza este descendent al lui Ioan Sturdza, din familia căruia făcea parte și Mihail Sturdza, domn al Moldovei între 1834 și 1849.

Este nepotul pe linie dreaptă al Olgăi Sturdza, născută Mavrocordat, mama sa fiind Lucia Cantacuzino. S-a născut în familia lui Gheorghe și Greta Sturdza. Părinții săi s-au căsătorit în 1937. Bunicul de pe linia mamei era norvegian, iar bunica rusoaică. 

A făcut școala primară la București, iar în Elveția a studiat fizica atomică la Politehnica din Lausanne. În aceeași perioadă a devenit jucător de tenis. În 1968 s-a căsătorit cu Monique Wagner și au împreună doi copii, Ștefan Dimitrie Ferdinand Sturdza și Roxandra Sturdza.

Citește și:

Prințul Dimitrie Sturdza, dezvăluiri incredibile despre Țiriac&Năstase: „Stăteau într-o pivniță la Wimbledon, dormeau în același pat”
PRIETENII LUI OVIDIU
Prințul Dimitrie Sturdza, dezvăluiri incredibile despre Țiriac&Năstase: „Stăteau într-o pivniță la Wimbledon, dormeau în același pat”
Unul dintre primii sponsori ai Simonei intervine în scandalul suspendării: „Ce a mâncat Halep? Toate vitele astea sunt crescute cu doping!”
PRIETENII LUI OVIDIU
Unul dintre primii sponsori ai Simonei intervine în scandalul suspendării: „Ce a mâncat Halep? Toate vitele astea sunt crescute cu doping!”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Afară cu naziștii!” » 15.000 de oameni au început să scandeze la unison, în timpul momentului de reculegere
Campionate
„Afară cu naziștii!” » 15.000 de oameni au început să scandeze la unison, în timpul momentului de reculegere
Love is in the air! Florin Răducioiu se căsătorește în 2025 » Cine este viitoarea soție și cum s-au cunoscut: „N-am crezut că voi avea o româncă”
Superliga
Love is in the air! Florin Răducioiu se căsătorește în 2025 » Cine este viitoarea soție și cum s-au cunoscut: „N-am crezut că voi avea o româncă”
Ar intra direct în top! O nouă superafacere pentru FCSB
Superliga
Ar intra direct în top! O nouă superafacere pentru FCSB

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (3)
bozo76
bozo76  •  30 Mai 2023, 00:07

Sa ma ierte dzeu si cu tot respectu nu vad care este oportunitatea acestui articol. Binee o sa mi se spuna ca genocidul e bine de tinut minte si adus la cunostiinta tineretului. Altceva? Poate ne punea Sturdza o vorba buna pt intrarea in schengen

paulg40
paulg40  •  29 Mai 2023, 15:30

Golanul asta batran minte! Ia sa citeasca redactia cartile astea: 1). Cartea “Minciuna lui Ulise“, de francezul Paul Rassinier. 2). Cartea “Minciuna secolului XX“, a americanului Arthur-Robert Butz, 3). Cartea “Mitul de la Auschwitz”, a neamțului Wilhelm Stäglich, 4). Cartea “UBU REGE”, a elvețianului Gaston Armand Amaudruz, 5). Cartea “Autopsia holocaustului“, a elvețianului Jürgen Graf, 6). Cartea “Industria holocaustului”, a evreului FINKELSTEIN, 7). Cartea “Miturile fondatoare ale politicii israeliene”, a francezului Roger Garaudy.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  29 Mai 2023, 13:03

...foarte frumos articol ...si real..realul este un raport ...intre sine si insumi...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează