Articol de GSP - Publicat joi, 12 noiembrie 2020 12:44 / Actualizat joi, 12 noiembrie 2020 13:05
„Cel mai frumos joc” e un podcast despre viața socială din jurul fotbalului. Nu e atât despre sport în sine, cât despre lumile, istoriile și memoria stadioanelor, așa cum le-au consemnat cei mai împătimiți dintre microbiști.
- Podcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify.
- Îl găsiți și pe Youtube, AICI!
În primul sezon, sunt prezentate povești de la suporterii celor mai mari trei cluburi din București: Rapid, Steaua, și Dinamo.
„Cel mai frumos joc” este o producție audio complexă, care îmbină interviuri, înregistrări de la meciuri și sunete de arhivă. A fost documentat de Andrei Mihail și scris de Ioana Pelehatăi. De montajul de sunet s-a ocupat Mara Mărăcinescu și de producție Iulia Țurcanu.
Realizatorii explică scopul podcastului: „Fotbalul este cel mai frumos joc, iar cel mai intens se trăiește în tribune și peluze. Dincolo de cele 90 de minute de meci, de scoruri și cupe, stadionul prinde viață datorită suporterilor. Cu cântece susținute într-un singur glas de mii de oameni, coregrafii atent pregătite, deplasări memorabile, mesaje de susținere și de luptă, suporterii sunt cei care transformă fotbalul în «Cel mai frumos joc». Miza lui e loialitatea pentru culorile echipei, comunitatea unită din tribune și, când tragi linie și aduni, poveștile trăite pe stadion”.
Episodul despre 𝗥𝗮𝗽𝗶𝗱: „Un om care iubește ceva frumos e făcut nebun”
Episodul despre 𝗗𝗶𝗻𝗮𝗺𝗼: „Ceva în plus în ADN”
Episodul despre 𝗦𝘁𝗲𝗮𝘂𝗮: „E un joc deasupra jocului”
„Fotbalul este cel mai frumos joc nu doar pentru ceea ce se întâmplă pe teren. În tribunele și peluzele stadioanelor, pe străzile orașelor noastre sau prin amintirile celor pasionați, el devine un fenomen social. Probabil cel mai important fenomen social, dacă ne gândim la cele peste 4 miliarde de oameni care îl consumă constant. Cel mai frumos joc nu este un podcast despre fotbal, ci despre lumea în care trăim”
Andrei Mihail, suporter, antropolog și profesor la Școala Națională de Științe Politice„Poveștile suporterilor trebuie spuse de ei înșiși, ca niciodată până acum. În ele se amestecă pasiuni durabile, nostalgii după meciuri de poveste și intersecții cu episoade din istoria socială a României. Cel mai frumos joc le aduce laolaltă, într-o formă narativă elaborată, care transportă ascultătorul direct în mijlocul acțiunii intense de pe stadioane”
Ioana Pelehatăi, reporter al publicației culturale Scena9„Cel mai frumos joc e proiectul unde s-au materializat toate experiențele de producție audio din anii trecuți. Este proiectul care m-a provocat cel mai mult pe partea tehnică, dar simt că suntem toți la fel de implicați și rezultatul final sună foarte bine. Sunt unele pasaje la care încă mă emoționez deși le-am ascultat de zeci de ori”
Mara Mărăcinescu