GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INTERVIU

Sportul prin ochii jurnaliștilor străini // "În trecut, știam Steaua și naționala României pe de rost. În 2017, nu-ți pot spune repede cinci jucători români"

Valentijn Driessen
Valentijn Driessen

Articol de - Publicat luni, 18 decembrie 2017 10:26

Valentijn Driessen, șeful secției Fotbal la cotidianul batav De Telegraaf, crede că în viitorul apropiat va apărea Super Liga Campionilor: "O ligă a elitelor. Marile puteri nu mai sunt interesate azi să joace cu Ajax sau Steaua".

Seria interviurilor Gazetei cu ziariști străini nu se oprește. După polonezul Michal Pomorski și italianul Marco Lombardo, un olandez. Când vorbești cu un jurnalist din Țara Lalelelor, discuția revine obsedant la drama portocalie.

Valentijn Driessen e unul dintre cei mai cunoscuți ziariști sportivi batavi, șef al departamentului Fotbal la cotidianul De Telegraaf. Îl doare că nimeni nu l-a ascultat pe Johan Cruyff, îl enervează corupția de la FIFA și dopingul de stat lansat de Rusia și face o paralelă între fotbalul olandez și fotbalul nostru. Viitorul nu sună bine nici pentru noi, nici pentru ei.

"Fotbalul viitorului? Nu poți câștiga apărându-te!"

- Valentijn, ce te-a impresionat în fotbalul mondial în 2017?
- Sper să nu te dezamăgesc, am să spun Ajax. Ajax mi s-a părut marea surpriză a anului, finala sa de Europa League. Pentru că nimeni nu se aștepta, nimeni nu mai credea că o echipă olandeză va mai juca vreodată ultimul act al unei competiții europene. A avut, nu ascund, și o doză importantă de noroc. Dar a jucat ofensiv, în stilul școlii Ajax.

- Care crezi că e stilul viitorului?
- Ceea ce arată azi Germania și Spania. Fotbal de atac, creativ, jucat într-o viteză superioară. Un fotbal upgradat, cu implicare totală fizic, tehnic, tactic, însă ofensiv. Nu poți câștiga apărându-te! De aceea, pentru mine, Germania și Spania sunt și marile favorite la titlul mondial.

"Noi am rămas în urma timpului"

- Totuși, naționala Olandei e departe de acest nivel...
- Și eu te întreb, s-a calificat la Mondial?

- Nu!
- Fiindcă noi, cei care eram mereu înaintea timpului, am rămas acum în urma timpului, suntem contra curentului. Sistemul nostru nu mai e performant, nu mai creștem corect copiii, educația fotbalistică e greșită. Nu mai e suficient să driblezi și să pasezi. Toți parametrii trebuie să fie la înălțime. Nu doar tehnic, ci și tactic, fizic, mental, mai ales mental. În plus, după plecarea lui Van Gaal, federația a făcut atâtea gafe, inclusiv numind în același timp doi selecționeri. Pe Hiddink, care urma să preia echipa, și pe Blind, care urma să-l înlocuiască pe Hiddink... Asta nu se face.

- Sistemul e eronat...
- ... Jucătorii au dispărut, la fel și antrenorii. Când ai zece jucători la cluburi mari, antrenorii sunt și ei la mare căutare. Când nu-i mai ai, pierzi și antrenorii. E vremea ibericilor. Și spanioli, și portughezi. Și jucători, și antrenori.

"Doping de stat, cu servicii secrete lucrând din umbră"

- Olanda e dezamăgirea anului?
- Absolut!

- Alta?
- Tot ce s-a întâmplat la FIFA. Ancheta FBI, procesul de la New York, suspendările, condamnările. Am văzut cum au corupt unii fotbalul și cât de corupt e fotbalul azi. Și scandalul la care asistăm acum e doar vârful aisbergului. Știm cum a primit Rusia organizarea Mondialului, la fel mita uriașă de care se vorbește în cazul Qatar...

- Și ce te-a dezamăgit în sport?
- Dopingul de stat din Rusia. Servicii secrete lucrând din umbră ca pe vremea Războiului Rece. Comitetul Olimpic ar fi trebuit să excludă mai demult Rusia de la Jocurile de Iarnă.

- Raportul McLaren a demonstrat că erau și 170 de fotbaliști ruși pe lista neagră, iar mulți sunt încă activi, inclusiv la echipa națională. Dar FIFA susține că nu a depistat niciun jucător rus. Mușamalizează dosarul?
- Pentru că turneul final e în Rusia. Peste trei ani vor spune că a fost o greșeală, sperând ca lumea să uite.

"La naționala voastră, fiecare joacă ce vrea acum"

- Fotbalul de club cum ți se pare?
- Totul se reduce la bani. Cine investește și plătește mai mult are echipe mai bune. Anglia, Spania, Franța... Olandezii rămân să crească fotbaliști de care să profite alții. La noi, nu mai poți să ții jucătorii. Ei aleg banii, salariile mari, nu se mai gândesc neapărat la carieră. Fotbalistul batav al anului, Klaassen, acceptă transferul la Everton și stă în tribună la o echipă de jumătatea clasamentului.

- România?
- Am venit de multe ori aici, ne-am tot întâlnit în ultima vreme, dar ce-am văzut acum, la ultimul amical... Naționala voastră poate că are fotbaliști buni, dar nimeni nu pare să știe exact ce are de făcut, fiecare joacă ce vrea și, astfel, e posibil să fie mult chiar și sub actuala Olandă. La Euro, cel puțin, exista organizare pe teren, așa ați chinuit Franța la debutul turneului. Trebuie să plecați de la organizare. Bine, nu un olandez ar trebui să dea asemenea sfaturi acum.

- Cât afectează această necalificare presa olandeză?
- Îți dau doar un exemplu. Dacă Oranje ar fi fost în Rusia, eram 120 de ziariști acolo. Fără selecționată, vom fi maximum 40. Cam asta e căderea presei olandeze. Pentru noi, înseamnă mult, e un mare impact. Totul pică! Și nici nu știu ce ne așteaptă. Noul director general al federației, Eric Gudde, venit de o lună de la Feyenoord, spune că are nevoie de o sută de zile pentru un plan. Sunt curios cum va arăta acel plan.

"Cruyff și-ar răni ochii dacă ar privi din Ceruri"

- Să ne imaginăm că Johan Cruyff ar putea privi fotbalul olandez din Ceruri...
- Ce s-ar întâmpla? Și-ar răni ochii, așa cum a tot spus-o înainte să se stingă. De multă vreme ne avertizase că baza fotbalului nostru se fisurează. Se uita la ultimele meciuri ale naționalei și nu putea crede că nu suntem în stare să schimbăm nici măcar pase scurte în ritmul și viteza potrivite. Cred că era în 2000 când Cruyff a început să lanseze semnalele de alarmă. «Atenție, la un moment dat, drumul pe care mergem acum se va înfunda, vor dispărea jucătorii de superclasă și totul se va rupe».

- Nici noi nu-i mai avem de ceva vreme...
- Să-ți mărturisesc ceva, apropo de fotbalul românesc. În urmă cu 20-30 de ani, ți-aș fi putut reda dintr-o suflare echipa României sau a Stelei care cucerea Cupa Campionilor Europeni. În 2017, dacă mă întrebi, nu-ți găsesc repede cinci jucători români.

"Infantino decide totul pentru el. Ceferin vorbește prea mult"

- Cum vezi FIFA fără Blatter? Dar UEFA fără Platini?
- Tare mi-e teamă că nu se va schimba nimic și, peste zece ani, vom vorbi la fel și despre actualii conducători. Sper să văd ceva nou la FIFA și UEFA, dar acum nu sunt convins că acel ceva va apărea.

- Infantino?
- S-a înconjurat de foști mari fotbaliști, dar decide totul pentru ca el să rămână cât mai mult în scaun.

- Ceferin?
- Vorbește mult și nu face mare lucru. Lupta lui cu cluburile importante e pierdută din start. Cluburile plătesc, cluburile vor decide, nu UEFA. La un moment dat, își vor forma propria lor ligă europeană. A elitelor.

- Crezi în acea Super Ligă de care se tot amintește?
- Da, cred că în viitorul nu foarte depărtat vom avea o ligă a vârfurilor. În care vor juca echipe din primele cinci campionate ale Europei, plus alte câteva invitate în acest cerc.

- Și Steaua? Și Ajax?
- Marile puteri nu mai sunt interesate să joace cu Steaua sau Ajax. Acesta e adevărul. 

"Messi îmi place mai mult decât Ronaldo, dar 2017 a fost limpede anul lui Ronaldo. Messi, cel mai bun din istorie? Fără un titlu mondial, ar fi imposibil"

"Real poate nu joacă atât de bine momentan, dar la finalul sezonului are mereu rezultate în ultimii ani. Așa va fi și acum. Văd Madridul în semifinalele Ligii. Are istorie, bani și jucători, cum să nu aibă succes?"

"În Liga Campionilor nu mai sunt surprize mari. La sfârșit, sunt aproape tot timpul aceleași echipe. La fel și la Campionatul Mondial. Uită-te pe grupe! Poți să spui de acum care vor fi câștigătoarele seriilor și toate calificatele în optimile de finală"

Valentijn Driessen

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ar intra direct în top! O nouă superafacere pentru FCSB
Superliga
Ar intra direct în top! O nouă superafacere pentru FCSB
„Afară cu naziștii!” » 15.000 de oameni au început să scandeze la unison, în timpul momentului de reculegere
Campionate
„Afară cu naziștii!” » 15.000 de oameni au început să scandeze la unison, în timpul momentului de reculegere
Logodnica lui Darius Olaru, mesaj scurt chiar înainte ca Gigi Becali să anunțe transferul de 5 milioane de euro: „S-a încheiat!”
Stiri extrasport
Logodnica lui Darius Olaru, mesaj scurt chiar înainte ca Gigi Becali să anunțe transferul de 5 milioane de euro: „S-a încheiat!”

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (1)
caminero
caminero  •  18 Decembrie 2017, 14:01

Ce-ar mai fi de zis dupa acest interviu? Nimic! Toate raspunsurile au fost spot-on, ceea ce face continutul lor cu atit mai trist ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează