GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  ZIUA "ŞTIAŢI CĂ?" PE GSP.RO

Ceva ce nu ştii despre Premier League!

Articol de GSP - Publicat luni, 14 iulie 2008 00:00

Popoarele au incercat unul dupa celalalt sa gaseasca un termen potrivit pentru jocul din ce in ce mai popular pe care sub o forma sau alta oamenii il practicau. Plictisiti de rumoarea puburilor, englezii au fost cei mai inspirati. Inca secolul al XIX-lea, monarhie, ploaie si din ce in ce mai mult Fotbal.

Dupa 1862, cand primul set de reguli a limitat influenta scolilor private in dezvoltarea jocului, idealul noului sport a prins din ce in ce mai mult contur. Astfel, aparitia Cupei Angliei (1872) si cativa ani mai tarziu a Campionatului englez de fotbal (1888), au venit ca rezultat al interesului tot mai ridicat pe care masele il manifestau la adresa noului fenomen. Stramosul Premiership-ului de astazi a debutat pe 8 septembrie 1888 si l-a avut ca prim marcator pe jucatorul lui Preston North End, Jackie Gordon. De altfel The Lilywhites aveau sa castige editia inaugurala, fiind urmati in clasament de Aston Villa si de Wolverhampton Wanderers. Numarul echipelor participante a crescut treptat, odata cu afilierea unor noi membri la federatia recent infiintata (Football Association). Nimic nu mai statea in calea ascensiunii noului monarh. Coroana trebuia impartita. Fotbalul incepea sa-si faca din ce in ce mai raspicat inteleasa importanta.

Unde sunt acum castigatorii primei editii a campionatului englez?
Preston asteapta de sezoane bune dupa “coltul” ligii secunde sansa revenirii in elita. Desi an de an par tot mai aproape, de fiecare data sau play-off-ul, sau incapatanarea neputintei se interpun intre doua entitati ce pareau atat de familiare una celeilalte.

A trecut insa peste un secol de cand “The Old Invincibles” depaseau obstacolul organizarii si terminau campionatul neinvinsi. Doar 4 din cele 22 de partide au fost incheiate la egalitate de Lilywhites care au marcat nu mai putin de 74 de goluri, primind numai 15 in sezonul 1888-1889. Nici “eterna” Cupa a Angliei nu a scapat furiei celor de la PNE care si-au adjudecat trofeul fara a primi vreun gol in editia din acel an. Era abia 1889. Si cate avea sa mai vada Anglia…

Ştiaţi că...
* cel mai vechi club divizionar inca existent este Notts County(liga a IV-a) infiintat in 1862

* primul meci international al Angliei s-a jucat in 1872 in fata Scotiei, pe Queen’s Park si a fost sinonim cu prima remiza din istoria nationalei Albionului, partida incheindu-se 0-0.

* The Wanderers au fost primii castigatori ai Cupei Angliei dupa victoria obtinuta pe 16 Martie 1872 in fata “muncitorilor”de la The Royal Engineers

* anul 1882 aduce modificari in regulament, prin introducerea aruncarii cu ambele maini de la margine.

* in 1909 are loc pentru prima data intalnirea dintre castigatoarea cupei si cea a campionatului care isi disputa trofeul cunoscut astazi sub numele de Charity Shield

* in 1939 se introduce numerotarea echipamentelor jucatorilor

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali l-a deconspirat pe Călin Georgescu: „Dacă nu le spun... eu trebuie să îmi repar acum greșeala”
Stiri extrasport
Gigi Becali l-a deconspirat pe Călin Georgescu: „Dacă nu le spun... eu trebuie să îmi repar acum greșeala”
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Altele
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”
Tenis
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”

Forban reloaded » Steaua trage tare la munte, pe rit vechi: „Calcă pe urmele «viteziștilor»”. George Ogăraru dezvăluie: „E ceva fascinant pentru ei, sunt multe beneficii!”

Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează