Articol de Oana Duşmănescu - Publicat sambata, 16 februarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 15 februarie 2013 20:42
Proiectul-cadru propus de Ministerul Educaţiei pentru învăţămîntul primar prevede introducerea în program a unei ore în plus ce conţine cuvîntul "mişcare" în descriere.
În România, sportul pentru mase nu este dezvoltat. Cu excepţia boom-ului alergărilor, început acum 10 ani, lumea nu se înghesuie să facă sport. Şi totul începe din şcoli. În prezent, copiii din clasele I-IV şi din cea pregătitoare au cîte două ore de educaţie fizică pe săptămînă.
Proiectul-cadru propus de Ministerul Educaţiei, care este supus dezbaterii publice, propune introducerea a încă două ore pe săptămînă care ar urma să implice şi mişcarea fizică.
Astfel, clasa pregătitoare şi clasele întîi şi a doua ar putea căpăta în orar cîte două ore de "Muzică şi mişcare". Cei mai mici elevi vor fi puşi să se exprime, cel mai probabil, prin dans. Copiii din clasele a III-a şi a IV-a ar urma să îşi adauge în programul şcolar săptămînal o singură oră de "Joc şi mişcare".
Astfel, momentul reînvierii unor jocuri precum Frunza, Lapte-gros, V-aţi ascunselea sau Ţară, ţară, vrem ostaşi ar putea fi foarte aproape.
Tendinţe europene
Astfel, copiii din primele clase (pregătitoare, I şi a II-a) ar putea ajunge la patru ore de sport de săptămînă, în vreme ce colegii puţin mai mari la trei ore de sport în cinci zile de studiu. De exemplu, prin comparaţie, un copil de clasa a II-a va avea 6 ore de comunicare în limba română. În clasa a III-a, numărul orelor de matematică va fi de 4, iar mişcarea fizică va avea 3.
Ministerul Educaţiei a supus dezbaterii publice acest proiect de plan-cadru, urmînd ca profesorii, părinţii sau oricare persoană interesată de schimbarea programei şcolare să răspundă unui chestionar, disponibil la adresa surveymonkey.com, pînă pe 19 februarie 2013.
Ministerul argumentează sporirea numărului de ore de educaţie fizică prin faptul că aceasta este tendinţa la nivel european - cei mai mici elevi să aibă în orar minimum trei ore.
Gazeta se va transforma în următoarea perioadă de timp într-o platformă unde dialogul şi părerile dintre cele mai diverse pe tema creşterii cantităţii de mişcare în şcoli vor fi bine venite.
925.000 de copii sînt înscrişi în învăţămîntul primar, inclusiv în clasa pregătitoare, în anul şcolar 2012-2013
Cititorii GSP deja au reacţionat la articolul lui Cătălin Tolontan, "4 ore şi 21 de grame", de pe tolo.ro
"Atitudinea asta e încurajată de părinţi. Sînt pedepsiţi dacă au note mici şi nu mai sînt lăsaţi afară la fotbal, de exemplu. În primul rînd, pe toţi părinţii îi interesează ca ai lor copii să aibă note mari. Copiii lor sînt prea tineri ca să se gîndească la sănătate" - supertuxy
"Categoric, copiii şi tinerii din România au nevoie de mai multă mişcare, dar nu la şcoală. Ar fi bine dacă s-ar încuraja mişcarea şi sportul în rîndul tinerilor în afara programului de şcoală. Altfel, vom avea doar o altă idee bună aplicată prost" - Licurg Popescu
![Dan Petrescu, invidios pe rivali: „FCSB cumpără pe bandă rulantă toți jucătorii buni din România” » Ce a spus despre succesul de la PAOK](https://cacheimg.gsp.ro/autocrop/smp-images-production/gsp.ro/16022025/1bc86ff7-b490-40e6-acee-f428f4c14217.jpg?width=195&height=130)
![Noi reacții în scandalul Sinner » Medvedev, Wawrinka, Kyrgios și Kafelnikov atacă: „WADA e cea mai coruptă organizație! Poți ajunge la orice înțelegere vrei, chiar dacă ești vinovat”](https://cacheimg.gsp.ro/autocrop/smp-images-production/gsp.ro/16022025/0098eb32-61c6-4686-bb69-cac80fd263da.jpg?width=195&height=130)
![Spaniolii scriu din nou despre transferul lui Andrei Rațiu la Barcelona » Cât vor să achite catalanii pentru el + Ce alte cluburi îl mai urmăresc](https://cacheimg.gsp.ro/autocrop/smp-images-production/gsp.ro/08022025/b3f3a977-9f16-4dec-bcbf-9bc76b76bfd9.jpg?width=195&height=130)
Anunț MAJOR: Jannik Sinner a acceptat 3 luni de suspendare din tenis! » Cum a motivat gestul