Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu, Cristi Preda (foto), Vlad Nedelea - Publicat marti, 17 mai 2022 10:33 / Actualizat marti, 17 mai 2022 13:50
În Fierbinți, oamenii se comportă și la un meci de fotbal de parcă ar filma un episod din sitcom-ul de la ProTV. 20 de sezoane a adunat serialul "Las Fierbinți" pe ProTV, în care au rulat aproape 500 de episoade. Producția a făcut ca și orășelul cu 5.000 de locuitori să ajungă să aibă fani.
- Gazeta a pregătit o serie de reportaje speciale pentru a prezenta pitorescul fotbalului de la județ
- Vrei ca echipa din comuna ta să devină cunoscută? Scrie-ne la [email protected] despre personajele și întâmplările amuzante din ligile inferioare!
Țărani obișnuiți să trăiască din agricultură au ajuns să fie vizitați de sute de turiști zilnic, ca și cum orășelul lor ar avea vreo semnificație istorică, ar conține vreun sit arheologic, vreo relicvă pe care lumea vine s-o studieze cu atenție și s-o admire.
În Fierbinți, la o jumătate de oră de mers cu mașina de la București, vizitatorii curg încontinuu, atrași de locuri și de personaje pe care le-a făcut celebre un serial de televiziune pornit cu zece ani în urmă.
Costă 10 lei vizita în casa bețivului faimos din Las Fierbinți
Toți știu casa lui Celentano, barul lui Bobiță, barul lui Oaie. Oamenii vin, se pozează în locurile cunoscute din "Las Fierbinți" și se simt în serial, implicați printre personaje. Localnicii profită așa cum pot de celebritatea cu care s-au ales datorită ProTV-ului.
Celentano este, în serial, meșterul bun la toate și bețivul satului. Proprietarul real al casei personajului Celentano își întâmpină oaspeții și-i invită înăuntru ca într-un muzeu. Curtea e plină cu tot felul de piese ale unor aparate vechi, fierătanii care arată ca niște roboți defecți, de te și miri cum și unde poate cineva să găsească asemenea monștri metalici.
Funcțional e numai un casetofon care rulează un playlist dezlânat: Ricchi e Poveri, manele, muzică populară românească. Gazda încasează 5 lei, 10 lei, cât vrea să-i lase fiecare vizitator. „Eu m-am mutat în spatele casei, nu mai stau aici”, explică omul cu un aer de parcă ar fi un sacrilegiu să mai locuiască într-un asemenea spațiu destinat misterelor eleusine.
Portar-polițist pe un câmp îngrozitor
Serialul și fotbalul sunt subiectele obișnuite din discuțiile localnicilor. Importante au fost competiția CFR-FCSB pentru câștigarea campionatului și disputele pentru promovarea din liga a doua.
Echipa locală e în al cincilea eșalon și ea constituie doar un pretext pentru o întâlnire în tribuna metalică de la marginea terenului impropriu. E un câmp peste care abia poți să mergi, darmite să trebuiască să și alergi! Pământul e în valuri și iarba e atât de mare încât le trece de glezne jucătorilor.
Tot meciul e în acord cu peisajul, e un fel de spectacol în care fotbalul e numai un pretext. Participanții se comportă, involuntar, ca și cum ar filma și ei un episod din „Las Fierbinți”. Portarul oaspeților din Dridu e polițist în Fierbinți și vorbește mai mult decât vorbea Lobonț în jocurile după care apărea răgușit la flash-interviuri.
Goalkeeperul nu e chiar goalkeeper, e jucător de câmp în mod obișnuit, trecut în poartă doar fiindcă n-a avut cine să ia mănușile de data aceasta. Își ceartă și își amenință colegii, adversarii, arbitrul. Îl beștelește cel mai tare pe un fundaș cu numărul 2. „E fiul lui”, explică cineva.
Pe partea opusă băncilor, dincolo de gard, se oprește un trecător, urmărește câteva faze și nu mai rezistă doar cu privitul, începe să le dea indicații jucătorilor ca și cum el le-ar fi antrenorul. La o lovitură liberă: „Dă-o direct pe poartă de acolo!”.
La un atac încâlcit în care nimeni nu poate să anticipeze unde sare mingea din câmpul denivelat acoperit cu ierburi haotice: „Ăsta nu e fotbal, mă! Voi vă îngrămădiți toți unde e mingea, ca oile!”. Becali are bani mulți, el își permite să se joace oficial de-a tehnicianul, însă antrenori amatori există peste tot, chiar și pe câmp.
Fierbințiul pierde cu 2-3, dar spectacolul comediei continuă și acum.
5 lei micul, 7 lei un cârnăcior obligatoriu
În „Barul lui Bobiță” din film, patroana din realitate profită de succesul pe care l-a înregistrat serialul. Femeia are clienți încontinuu într-o duminică în care oamenii își petrec timpul liber vizitând locurile cunoscute din Fierbinți. Pe un grătar din fața localului sfârâie mici, cârnați. La cinci mici cumpărați, un client primește și un cârnăcior pentru care trebuie să plătească 7 lei.
„Dar eu n-am comandat și cârnatul!", protestează clientul. Grataragiul nu e interesat de calculele mușteriului: „Patroana face regulile, ea mi-a spus să pun și cârnați!”. Barul e decorat pe un perete ca un muzeu al lui Dinamo, sunt lipite obiecte cu însemnele "câinilor" și există și o fotografie a lui Cornel Dinu.
Între „Barul lui Oaie”, alt loc folosit în film, și cel al lui Bobiță sunt vreo cinci sute de metri pe care vizitatorii îi pot parcurge și cu o căruță, marcată și ea cu numele serialului care a făcut ca orășelul să devină faimos și vizitat.
„Suntem ca Bilbao, numai fierbințeni”
Fulgerul Fierbinți, echipa din localitate, conține câțiva tipi mai în vârstă și e completată cu niște copii. Antrenorul Marian Cireașă e mândru de selecția lui:
Cei de la Dridu și-au mai adus jucători și din alte localități, noi suntem numai fierbințeni. Ca Athletic Bilbao suntem, numai cu fotbaliști de-ai noștri. Avem și copii în echipă fiindcă în etapa trecută ni s-au accidentat doi jucători, amândoi sunt în ghips până la brâu acum. M-a mai sunat un băiat înaintea meciului și mi-a spus că el nu mai joacă fotbal, pleacă la muncă în Anglia.
- Marian Cireașă, antrenor Fierbinți