GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE GSP

EXCLUSIV CFR, clienta unei rețele de evaziune fiscală și spălare de bani din America de Sud. Dovada din dosarul DIICOT: transfer mascat printr-un club paravan

Articol de - Publicat joi, 01 februarie 2018 09:00

În primele zile din ianuarie 2009, CFR Cluj era campioana la zi a României, participase în premieră în grupele Champions League și primise pentru asta 7,6 milioane de euro de la UEFA. Clubul demarase deja campania de transferuri de iarnă, aducând trei fotbaliști din Argentina și Uruguay imediat după Anul Nou.

Pista sud-americană era deja testată. Argentinienii Culio, Dubarbier și Diego Ruiz fuseseră piese importante în echipa cu care, în vara lui 2008, Ioan Andone luase primul titlu din istoria clubului. Finanțatorul Arpad Paszkany își dorea, însă, un alt conducător de joc cu fantezie sud-americană, iar înlocuitorul lui Andone, cehul Dușan Uhrin, l-a primit cadou.

Pe 8 ianuarie 2009, presa din Argentina și cea din România anunțau transferul lui Paolo Frangipane, un mijlocaș de creație de 29 de ani necunoscut în Europa.

"Frangipane e un jucător cu mare experiență. Era vedetă la echipa din liga a doua din Argentina de la care l-am transferat, Belgrano. E numărul 10 de care v-am vorbit, e un jucător inteligent cu execuții spectaculoase”, i-a făcut Iuliu Mureșan, președintele CFR, o scurtă carte de vizită.

La pachet cu Frangipane au mai venit doi uruguayeni: Daniel Flores și Agustin Viana. Cei trei fotbaliști transferați prin intermediul lui Marcel Popescu - actualul președinte de la CS Universitatea Craiova care atunci lucra la CFR Cluj - au fost prezentați cu fast chiar de finanțatorul echipei. Pentru fanii clubului se anunțau vremuri bune, nesperate cu doar câțiva ani înainte.

muresan flores frangipane paszkany viana dm 0642
Mureșan, Flores, Frangipane, Paszkany și Viana, la prezentarea oficială. Doi dintre jucători au fost transferați prin cluburi implicate într-o rețea de evaziune fiscală. Sursă: GSP

În culise, însă, - susțin procurorii - Paszkany pusese deja bazele unei scheme prin care s-au sifonat din club în firme offshore din Cipru și Seychelles peste 10 milioane de euro din clubul CFR. Detaliile șocante au fost publicat recent de Gazetă.  În miile de file ale dosarului, aflat acum în faza de cercetare la DIICOT Cluj, apare stingher și documentul de transfer al lui Paolo Frangipane.

Actul respectiv nu reprezintă un punct de interes pentru procurori și este doar o anexă atașată de avocații suspecților Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan pentru a justifica niște costuri imense de consultanță juridică plătite de CFR unei firme din Cipru.

Documentul descoperit de reporterii Gazetei leagă, însă, în premieră, clubul din Cluj de o rețea de evaziune fiscală și spălare de bani descoperită de Fiscul argentinian în urmă cu cinci ani.

Transferat din Argentina, plătit în Uruguay

Frangipane nu a reușit să se impună la CFR Cluj. După doar 6 luni, argentinianul a părăsit România și s-a întors în țara sa natală. Transferul a rămas o simplă dată statistică pe toate site-urile importante din lume: venit de la Belgrano, plecat la Aldosivi.

Actele arată, însă, că - în secret - jucătorul a fost transferat nu de la clubul argentinian Belgrano, ci de la Club Atletico Progreso, o echipă aflată atunci în liga a treia din Uruguay!

extras din contract
Extras din contractul semnat de Iuliu Mureșan 

Pe 31 decembrie 2008, Progreso și CFR Cluj au semnat înțelegerea privind “transferul temporar” al lui Frangipane contra sumei de 100.000 de dolari, plătibilă în 15 zile de la data iscălirii actelor. În cazul în care CFR voia să-l transfere definitiv pe mijlocașul argentinian, avea opțiunea să activeze clauza până în decembrie 2009, urmând a plăti încă 300.000 de dolari.

Dar, potrivit unui paragraf inexplicabil aflat în același contract, CFR putea primi “cartea verde” a lui Frangipane de la Federația uruguayană doar dacă activa clauza de transfer definitiv, plătind banii până pe 5 ianuarie 2009! Adică în termen de 5 zile de la data semnării împrumutului.

Practic, deși în acte a luat jucătorul împrumut pentru un an de probă, CFR avea încă din start doar opțiunea de a-l cumpăra definitiv contra sumei totale de 400.000 de dolari. De aceea, la prezentarea mijlocașului, Iuliu Mureșan a vorbit tot timpul despre un “transfer”, nu despre un “împrumut”. Abia peste 6 luni, în momentul plecării lui Frangipane, președintele CFR avea să declare că a fost un “împrumut de la Belgrano cu opțiune de cumpărare neactivată”.

contract frangipane 3
Detaliile financiare ale contractului de împrumut pentru Frangipane

Clauza a fost, însă, activată, altfel - conform contractului - Frangipane nu ar fi putut juca nici măcar un minut pentru CFR Cluj!

Iar Frangipane a jucat 166 de minute în trei meciuri, mai exact în singurele înfrângeri suferite de echipă în acea primăvară.

Fiecare minut jucat de argentinian a costat-o pe CFR 2.400 de dolari. 

De ce șefii clubului din Gruia au dezinformat publicul în privința clubului de proveniență, a modului de transfer și a detaliilor de plată?

Schema descoperită de Fisc

În vara lui 2012, la trei ani după transferul nefericit al lui Frangipane, ofițerii Fiscului argentinian (AFIP) au descoperit o rețea de evaziune fiscală și spălare de bani prin care sumele din transferurile a sute de jucători argentinieni se scurgeau în paradisuri fiscale.

Schema avea două opțiuni:

  • 1. Clubul argentinian A vindea un jucător la clubul argentinian C. Fără știrea publicului, transferul se făcea prin intermediului unui terț, clubul B din afara Argentinei, care încasa o mare parte din banii vehiculați. Pe post de club B au fost folosite 7 echipe din Uruguay, două din Chile și una din Elveția, țări cu un regim fiscal relaxat. Banii rămași în conturile clubului B plecau apoi în firme offshore din Caraibe și erau ridicați din conturi elvețiene. Este exact schema din Dosarul Transferurilor din România, cu precizarea că frații Becali foloseau pe post de club B o companie-paravan olandeză
  • 2. Clubul argentinian A vindea un jucător la clubul C din Europa. Clubul B din afara Argentinei era folosit într-un mod similar celui descris în primul caz.

schema argentinian.001

Opțiunea 2 a funcționat și în cazul lui Paolo Frangipane, transferat de la Belgrano (clubul A) la CFR Cluj (clubul C). Fără știrea publicului, clubul B în acest caz fusese Club Atletico Progreso.

Prezidat în anii ’80 de actualul președinte al Uruguayului, clubul din Montevideo apare pe lista dată publicității de agenții Fiscului din Argentina!

Rețeaua conținea președinți de cluburi și impresari din mai multe țări sud-americane.

Transfer făcut de impresarul lui Maradona

În cazul transferului lui Frangipane, impresarul argentinian implicat a fost dezvăluit chiar de jucător în declarațiile sale. E vorba despre Jorge Cyterszpiler, primul agent din cariera lui Diego Maradona. Numele său apare în investigația Fiscului de la Buenos Aires, dar și într-o rețea dubioasă descoperită în baza de date Football Leaks.

cyterszpiller maradona
Cyterszpiler și Maradona, în tinerețe. Numele impresarului apare și într-o schemă de evaziune descoperită în milioanele de documente din baza de date Football Leaks

În 2017, Cyterszpiler s-a sinucis.

Din partea CFR, tratativele au fost purtate de Marcel Popescu. Contactat de Gazetă, acesta a precizat că numeroasele transferuri făcute cu piața sud-americană se derulau prin intermediul unui avocat spaniol prieten, Jonas Vallina. Popescu a refuzat, însă, să comenteze apariția în contract a unui club-paravan din Uruguay: “Lucrez acum la o rivală la titlu de-a CFR, nu vreau să se interpreteze declarațiile mele”.

Nici Vallina nu a fost dornic să discute despre acest transfer. Gazeta a descoperit că spaniolul a fost implicat în cel puțin cinci transferuri de jucători sud-americani, aduși în Liga 1 prin cluburile-paravan menționate de Fiscul argentinian!

Unul dintre fotbaliști, uruguayanul Agusto Viana, a venit în același timp și a fost prezentat simultan cu Frangipane, dar clubul vânzător a fost Bella Vista Montevideo.

19 transferuridirect din America de Sud a făcut CFR Cluj în ultimii 12 ani. Reprezentarea pe naționalități: argentinieni (8), brazilieni (4), uruguayeni (4), bolivieni (2) paraguayeni (1)

Alți patru jucători au fost aduși de Vallina în 2011 de la clubul chilian Union San Felipe la FC Brașov, echipă unde președinte era același Marcel Popescu, venit de la CFR Cluj!

Gazeta a identificat în total 17 transferuri făcute de cluburi de Liga 1 cu echipe-paravan din Uruguay și Chile. Clienții din România sunt CFR Cluj, FC Brașov, Astra, Universitatea Craiova, FC Botoșani, Petrolul, U Cluj, Corona Brașov și Pandurii.

transferuri liga 1 america de sud.003

Mureșan nu mai ține minte detaliile

Suspectat de procurorii DIICOT de “complicitate la delapidare în formă continuată și la evaziune fiscală în formă agravată și continuată”, Iuliu Mureșan spune că nu-și amintește detaliile transferului lui Frangipane prin clubul-paravan din Uruguay. El este cel care a semnat documentele:

“Cred că a venit din liga a doua din Argentina. Noi nu am făcut nimic rău. Nu avem treabă cu asta. Era treaba lor. Noi aveam nevoie de jucător, l-am luat și l-am legitimat. În Argentina, foarte mulți jucători aveau mai mulți proprietari. Erau proprietari și cluburi, și persoane fizice. Era foarte greu de făcut transferuri cu Argentina”.

În ciuda dificultăților, CFR Cluj a efectuat de-a lungul anilor 19 transferuri de la cluburi sud-americane pentru care a plătit în total, conform Transfermarkt, peste 12 milioane de euro!

dm 8719frangipane
Frangipane în tricoul CFR Cluj, în cantonamentul din Turcia. Sursă: GSP

Opt dintre fotbaliștii cumpărați sunt argentinieni, iar Culio și Dubarbier sunt aduși prin același avocat Jonas Vallina.

Deocamdată, nu există nicio dovadă că și aceste tranzacții s-au făcut prin cluburi-paravan, dar singurul document de transfer la care jurnaliștii au avut până acum acces arată că oficialii CFR au plătit suma de transfer în Uruguay, un paradis fiscal pentru investitorii străini.

Neregulile erau comise în America de Sud, dar este CFR Cluj imaculată în acest caz?

  • Reporter: De ce ați anunțat transferul ca fiind făcut de la Belgrano? Cum vă simțeați când luați un jucător de la un club din Argentina și plăteați suma de transfer unui club din Uruguay?
  • Mureșan: Chiar nu țin minte dacă a fost așa. Nu țin minte amănuntele astea.

Dar documentele sunt clare. Frangipane a fost transferat din Argentina, folosind fictiv un club din Uruguay.

În dosarul Fiscului argentinian sunt sute de astfel de tranzacții. Cel mai notoriu este transferul lui Gonzalo Higuain de la River Plate la Real Madrid, în 2007, prin intermediului clubului elvețian de liga a doua Locarno. Afacerea dubioasă a fost făcută de impresarul israelian Pini Zahavi împreună cu partnerul său, Gustavo Arribas, actualul șef al serviciilor secrete argentiniene!

Zahavi e implicat și în fotbalul românesc. În 2014, el a realizat transferul fictiv al lui Cristian Manea de la Viitorul la Apollon Limassol, clubul-paravan cipriot pe care-l controlează prin interpuși.

Citește mai jos continuarea articolului. 

manea transfer

Fără a călca vreodată în Cipru, Manea a fost împrumutat la Mouscron, un alt club finanțat de Zahavi și antrenat de românul Mircea Rednic.

Coincidență sau nu, cel mai tânăr internațional din istoria României, Manea, este împrumutat acum de Apollon Limassol tocmai la CFR Cluj, clienta rețelei de evaziune fiscală din America de Sud!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Transferul stelar la Manchester United pe care l-a ratat un jucător ajuns la FCSB! Acum e dat afară de Gigi Becali: „Asta trebuia să facă!”
Superliga
Transferul stelar la Manchester United pe care l-a ratat un jucător ajuns la FCSB! Acum e dat afară de Gigi Becali: „Asta trebuia să facă!”
„Ești minunată” » Antonia face un sacrificiu uriaș pentru a fi cu Daniel Bîrligea: „Mereu a ta”
Stiri extrasport
„Ești minunată” » Antonia face un sacrificiu uriaș pentru a fi cu Daniel Bîrligea: „Mereu a ta”
Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării
Superliga
Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (76)
1189594351073689
Vladescu Mircea  •  02 Februarie 2018, 11:34

In aceste conditii nu inteleg de ce nu este retrogradata in divizia C ??????? Culmea este ca vad ca pe aici sunt multi care le si iau apararea , de parca acesti nenorociti nu ar fi furat din bugetul de stat al Romaniei , din banii nostri , ai tuturor !!!! Cate spitale , scoli si si km de autostrada se puteau realiza ????? Dar se pare ca unora le e mai draga Ungaria decat Romania , si atunci aproba acest furt !!!!! !!!!!

1662531363757775
Adrian Dorin  •  02 Februarie 2018, 09:33

Sunt " U "-ist din Cluj Napoca..asa ca nu-s iubitor de cfr....dar am citit cu atentzie articolul ...e interesant si ce am observat e ca din cele 17 exemple de " transferuri duvioase " doar 2 sunt ale cfr-ului..si toate accuzele sunt doar la adresa cfr-ului ....??.iar cat priveste ..daca ot m-am apucat de scris aici....CARE-I DIFERENTZA INTRE LUPESCU SI ACTUALUL PRESEDINTE AL FRF ?? ." GENERATZIA DE AUR " IL SUSTZIN PE LUPESCU.DE PARCA ASTA NU A FOST MENTZINUT LA UEFA..DOAR CU " SPRIJINUL "..FRF SI A ACTUALULUI DEMOLATOR AL FOTBALULUI DIN ROMANIA .? ..UNUL DE .ITZIK..CELALALT..STRULL....AMBI LA FEL DE MULT AU " DEMOLAT " FOTBALUL ..CU " PLAY OUT "..SI ARBITRAJELE ..CU GRECOTEIUL....ASA CA " GENERATZIA DE AUR "..SA GASESCA ALT CONTRACANDIDATZI ..CA ASTIA AMANDOI..SUNT PCATURI DIN ACEEASI PLOAIE..

148891712577342
Gabriel Alexandru Pintea  •  01 Februarie 2018, 21:55

Încă o încercare de denigrare a clubului CFR Cluj, presiune pusă la reluarea returului de campionat, sunteți jalnici, ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (76)
Comentează