Articol de Daniel Grigore - Publicat luni, 13 februarie 2023 18:06 / Actualizat luni, 13 februarie 2023 18:34
TVR a depus o plângere penală împotriva lui Cristian Oprean, fost angajat al instituției, pentru abuz de încredere și înșelăciune. În aprilie 2022, când era jurnalist la televiziunea publică, Oprean a întocmit două oferte, în valoare de 6,6 milioane de euro, pentru ca TVR să transmită câteva competiții sportive întinse pe următorii ani.
Angajat TVR vreme de 20 de ani, până în ianuarie 2023, când a demisionat în urma cazului legat de cumpărarea a 712 bilete pentru meciurile de la Campionatul Mondial în numele TVR, Oprean este în centrul unui nou scandal.
TVR a depus o plângere penală împotriva lui Oprean, pe care-l acuză de abuz de încredere și înșelăciune. Concret, de faptul că a angajat instituția la cheltuieli uriașe fără să primească un mandat din partea conducerii în acest sens. Implicit, că a creat un prejudiciu.
Un nou scandal în TVR » Plângere penală împotriva fostului angajat: „A creat un prejudiciu”
Într-un comunicat trimis publicității astăzi, Televiziunea Română transmite că pe 15 aprilie 2022, Oprean „a înaintat și semnat în numele instituției o ofertă angajantă în valoare de aproape șapte milioane de euro, aferentă unor competiții sportive”.
Destinația banilor era European Broadcasting Union (EBU), astfel încât televiziunea publică să transmită Campionatul Mondial de Fotbal Feminin din 2023 și următoarele patru ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară și de Iarnă, din 2026, 2028, 2030 și 2032.
La acea dată, Cristian Oprean era jurnalist TV. Acțiunile sale au făcut ca televiziunea publică să fie bună de plată, conform comunicatului emis de TVR.
Conform unei hotărâri a Consiliului de Administrație (CA) al SRTv, orice aprobare sau efectuare de cheltuieli în valoare de până în 100 de mii de euro se realizează prin hotărârea Comitetului Director, în timp ce cheltuielile care depășesc acest prag sunt aprobate doar de CA.
Așadar, prin demersul său, Cristian Oprean și-a depășit atribuțiile prevăzute în fișa postului, substituindu-se ordonatorului principal de credite și intervenind în politica editorială a serviciului public de televiziune.
Conducerea TVR a aflat de aceste fapte abia în luna ianuarie 2023, când Televiziunea Română a primit primele facturi aferente acestor angajamente.
Corespondența purtată ulterior de actuala conducere a Departamentului Sport din cadrul Televiziunii Române cu reprezentanţii departamentului de profil de la EBU a relevat faptul că cele două oferte trimise de fostul salariat SRTv generează obligații financiare pentru televiziunea publică.
Angajarea cheltuielilor fără mandat din partea conducerii TVR a creat un prejudiciu televiziunii publice, motiv pentru care reprezentanții instituției au depus o plângere penală împotriva lui Cristian Oprean.
- Comunicat TVR
Fostul șef de la TVR: „Mă miră că EBU ia în considerare semnătura unui oarecare”
TVR l-a chestionat pe seama acestui subiect pe Dorin Chioțea, fostul coordonator al Departamentului Emisiuni și Știri Sportive.
„Nu știam de aceste achiziții. Știam de discuții, știam, că am participat și eu la unele dintre ele, nu la toate, am participat pentru fotbal, ne-am întâlnit (...) de nu știu câte ori, pentru Campionatul de Fotbal Feminin.
A rămas că mai discutăm, că urmează să înaintăm propunerile mai departe, le-am atras atenția de nu știu câte ori că erau diferiți oameni pentru fotbal față de cei pentru olimpiadă – da? – și le-am spus foarte clar, mă miră și că EBU, nu știu, ia în considerare o asemenea semnătură a unui oarecare”, a transmis Chioțea.
Mai multe știri de actualitate:
CFR Cluj a lăsat cel mai bun marcator în afara lotului: va pleca liber după finalul sezonului!
Dumitru Dragomir: „Dau scris că FCSB e adevărata Steaua” » Argumentele fostului șef al Ligii