GSP SPECIAL  »  PARIORI.RO  »  PARIURI

GSP a vorbit cu un psihoterapeut specializat în dependența de jocurile de noroc: "Românul nu caută să scape, ci să parieze responsabil"

Articol de - Publicat joi, 10 noiembrie 2016 00:00

Steliana Rizeanu, 57 ani, psihoterapeut specializat în dependența de jocurile de noroc, vorbește despre rata afecțiunii în rândul românilor, cum se manifestă ea și cum se poate regla.

România, București - și nu numai! - 2016, pe bulevardele principale e imposibil să nu răsară o casă de pariuri. Sau mai multe, dispuse la rând precum magazinele de suveniruri din stațiunile turistice.

Alături de farmacii și bănci. Cumva, într-un scenariu ironic al sorții, toate se află în strânsă legătură.

Dependența de jocuri de noroc, pariuri sportive, jocuri de tip slot - cunoscute ca păcănele - sau ruletă e regăsită îndeobște în țări mai puțin dezvoltate, e boala omului neajuns care, printr-o metodă mai rapidă, încearcă să dea lovitura în speranța unui trai mai bun.

9.800e numărul aproximativ de oameni în România care au probleme cu jocurile

Pariorul român dependent ocolește psihologul

Dacă cifrele arată că românii joacă extrem de mult la pariuri, nu același lucru se poate spune și despre cei care apelează la consiliere privind acest aspect: "Nu e o afecțiune frecventă în România, dacă privim rata altor țări din Uniunea Europeană. La noi e sub medie", ne explică psihologul.

Corect, dar asta nu înseamnă că în România afecțiunea e mai redusă, ci doar faptul că românul nu apelează la psiholog. Nu se poate spune concret ce procentaj de cetățeni români suferă de această boală: există șansa ca România să înregistreze de fapt printre cele mai înalte cote privind dependența  de jocurile de noroc.

"Familia, nu pariorul, reacționează"

"Am întâlnit multe cazuri de acest fel. De altfel, asta e specializarea mea. De obicei, nu individul în cauză apelează la psiholog, ci familia sa", spune Steliana Rizeanu.

Părinții sau partenerul de viață sesizează nereguli în comportamentul pariorului: "De la faptul că vine mai târziu acasă, la stres, comportament depresiv, furie sau nesomn. Și, evident, lipsa banilor".

Există însă și cazuri în care dependentul se prezintă singur la consiliere: "Rare, atunci când au pierdut foarte mult, când datoriile sunt foarte mari. Atunci intervine disperarea și se prezintă la specialist".

2.400.000de indivizi cu vârsta peste 18 ani au practicat măcar o dată jocurile de noroc în ultimul an

Caută echilibrul

Mai mult sau mai puțin cu o problemă sudată, pariorii nu încearcă - prin terapie - să renunțe la viciu: "Peste 90% din pacienți sunt bărbați, iar majoritatea nu caută vindecarea, ci echilibrul, parierea responsabilă. Ceea ce nu e un lucru tocmai rău"

- Cum adică? - "Să zicem că te duci la un restaurant. E o activitate recreațională, atât timp cât nu exagerezi. Dacă stai prea mult și bei prea mult, ajungi la alcoolism. Așa e și cu pariurile. A te duce într-o sală de jocuri e tot o activitate recreațională, distractivă, cât timp e ținută sub control".

Caracteristicile pariorului dependent

Steliana Rizeanu vorbește despre caracteristicile pariorului dependent: "În primul rând, petrece mai mult timp în agenție decât și-a propus. Cheltuie mai mulți bani decât și-a propus inițial. Acolo intervin, în primul rând, stresul și nervozitatea. Tiparul jucătorului dependent e construit în jurul unei persoane impulsive, ele sunt cele mai predispuse".

Citește și:

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (1)
ray51
ray51  •  10 Noiembrie 2016, 10:26

"Tiparul jucătorului dependent e construit în jurul unei persoane impulsive." - TRUE. Ce se poate face? Multe dar numai intr-un stat dirijist. Numai astfel se pot impune reguli de genul: accesul restrictionat, fiecare individ are un loc de munca, politia efectueaza controale la agentii, spatiile agentiilor mici si fara locuri pe scaune, etc. Altfel aceasta boala este contagioasa si va genera tipuri de pariori violenti si autodevoratori.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează