Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 septembrie 2022 14:57 / Actualizat miercuri, 14 septembrie 2022 14:57
Răspunsul este da. Chiar dacă nu utilizezi mașina, o ții parcată lângă bloc sau în curtea proprie, tot trebuie să plătești, din păcate, asigurarea RCA – care nu mai este deloc ieftină în ziua de astăzi, ca toate celelalte dealtfel.
Conform legii, proprietarul unui vehicul trebuie să deţină un contract RCA, o poliță RCA valabilă pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat/înregistrat, chiar dacă acesta nu este utilizat. Totuși, legea permite ca, la cererea asiguratului, contractul RCA să poată fi suspendat pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului sau pe perioada imobilizării acestuia. Însă cu obligația depunerii plăcuțelor de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat.
Iar amenda, așa cum sunt amenzile la noi “consistente”, pentru lipsa unei polițe RCA valabile, are o valoare cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. În plus ți se poate reține certificatului de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare.
Iată de ce, înainte să pornești la drum cu mașina, dacă nu ești sigur sau dacă nu-ți mai amintești când ți-ai făcut asigurarea și dacă mai este valabilă, verifică RCA online, rapid.
Trebuie doar să introduci doar numărul auto și data la care vrei să verifici asigurarea RCA.
În plus îți va fi afișată și clasa de bonus-malus , importantă pentru stabilirea prețului asigurării.
Desigur că poți scăpa de această grijă și de eventualele amenzi dacă îți faci asigurarea auto RCA online, printr-o platformă modernă din domeniul asigurărilor auto. După ce ți-ai încheiat polița online, o primești instant pe e-mail. Ai nevoie doar 60 de secunde pentru a completa câteva informații și a avea cele mai mici prețuri RCA de pe piață.
Apoi primești gratuit alerte atunci când RCA-ul e pe cale să expire, dar și ITP-ul și Rovinieta. Și poți să-ți programezi apoi și singur alertele de expirare. Iar acestea vin automat pe mail și pe SMS, la data stabilită.
Puțini sunt șoferii care n-au fost amendați niciodată. Orice ai face, pe șoselele din România, e imposibil să nu tai o linie continuă sau să nu depășesti un pic viteza. Iar agenții de circulație atât așteaptă.
Așadar măcar să evităm amenzi stupide pe care le plătim nu pentru că am fi încălcat intenționat regulamentul rutier, ci dintr-un motiv mult mai simplu și mai omenesc: AM UITAT.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”