Articol de GSP - Publicat luni, 29 ianuarie 2024 12:25 / Actualizat luni, 29 ianuarie 2024 12:26
Nu putem nega faptul că pe măsură ce practicile medicale evoluează, descoperim noi și noi afecțiuni. Multe dintre acestea sunt fizice, însă mai sunt și probleme ale minții sau sufletului care ne pot influența negativ în egală măsură. Mulți specialiști spun că adesea problemele legate de nemulțumirile sufletești se revarsă asupra trupului. De fapt, acestea sunt credințe străvechi, regăsite la popoarele antice. Poate nu știi, însă chinezii au studiat îndelung legătura dintre afecțiunile fizice și dezechilibrele sufletești. Ei cred că există o energie care trebuie să fie mereu perfect calibrată. Dacă acest lucru nu se întâmplă, dezechilibru ne afectează, apărând astfel diverse afecțiuni. Una dintre ele este depresia. Este o afecțiune mentală gravă care doboară milioane de oameni în întreaga lume. De-a lungul anilor, s-au dezvoltat o varietate de tratamente pentru depresie, inclusiv terapia cognitiv-comportamentală, medicamentoasă, prin vorbire. Cu toate acestea, pentru unii pacienți, astfel de abordări convenționale pot să nu fie eficiente sau pot avea efecte secundare. În aceste cazuri, medicina tradițională chineză poate oferi o soluție prin acupunctură. Pentru multe persoane care suferă de depresie, este o alternativă interesantă, promițătoare, ce poate oferii soluții neașteptate.
Ce ar trebui să știm despre acupunctură
Cu toții am auzit măcar vorbindu-se despre practica aceasta controversată, însă pe nedrept. Putem spune că acupunctura este o practică tradițională chineză, ce își are originile acum câteva mii de ani. A cunoscut suișuri și coborâșuri, în prezent fiind însă extrem de apreciată în întreaga lume. Și în România există cabinete, precum Acupunctură București, care are astfel de servicii. De fapt, site-ul cabinet acupunctura Bucuresti poate oferi celor ce doresc o mulțime de informații legate de servicii, tarife, medicii care practică. Această metodă implică inserarea unor ace foarte subțiri în puncte specifice ale corpului uman. Aceste puncte sunt situate pe canale de energie numite meridiane, fiind considerate căi prin care circulă energia vitală numită "qi”. Scopul acupuncturii este de a restabili echilibrul energetic, ulterior fiind stimulate procesele naturale de vindecare ale organismului. Deși a fost folosită în mod tradițional pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv dureri cronice, tulburări digestive, insomnie, acum poate ajuta și persoanele care suferă de depresie.
Știință din spatele practicii
Oamenii au studiat îndelung ceea ce se ascunde în rezultatele, uneori atât de bune, ale tratamentelor prin acupunctură. Mulți sunt încă sceptici, fiind neîncrezători în faptul că niște simple ace înfipte în piele pot ajuta o persoană care suferă de o anumită afecțiune. Mai mult, în cazul depresiei, este oarecum bizar modul în care se rezolva lucrurile. Totuși, acupunctura poate stimula eliberarea de endorfine, substanțe chimice naturale ale creierului care induc starea de bine, reduc durerea, ne fac mai fericiți. Acest efect poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei, cum ar fi anxietatea, tristețea, frica. Această practică te poate ajuta și la reducerea nivelului de stres. Există câțiva hormoni specifici stresului, cum ar fi cortizolul. Stresul cronic este un factor de risc important pentru dezvoltarea depresiei, așa că reducerea acestui hormon poate fi benefică. Mulți oameni cu depresie au dificultăți în ceea ce privește somnul. Acupunctura poate ajuta la reglarea ciclurilor somnului, îmbunătățindu-i totodată calitatea. De asemenea, prin această tehnică din medicină neconvențională poate fi ameliorată circulația sanguină. Din punct de vedere științific, o circulație a sângelui mai bună va aduce mai mult oxigen și substanțe nutritive către creier. Sănătatea acestui organ misterios are un cuvânt greu de spus în sănătatea mentală. Potrivit principiilor tradiționale chinezești, depresia este adesea asociată cu dezechilibre în fluxul de energie “qi” din corp. Acupunctura poate ajuta la restabilirea acestui echilibru, promovând o stare generală de bine. De-a lungul anilor, au fost realizate studii științifice pentru a evalua eficacitatea acupuncturii în tratarea depresiei. Deși cercetarea este în curs de desfășurare, există rezultate promițătoare care sugerează că această practică poate fi benefică în gestionarea simptomelor acestei afecțiuni.
Cum se desfășoară o ședință
Sugerăm mai sus un cabinet de acupunctură din România. Este una din cele mai bune alegeri ținând cont că medicii care practică acupunctura aici nu au doar atestate în această tehnică, ci sunt și doctori în medicină. De aceea, cunoscând ambele puncte de vedere ale medicinei, vor putea să trateze mult mai eficient orice formă de afecțiune, chiar și una atât de complicată precum depresia.
În timpul unei ședințe de acupunctură, o mare parte din lucruri se desfășoară asemănător cu un consult medical normal, că în orice cabinet de spital sau clinică. Înainte de a începe tratamentul propriu-zis, practicianul de acupunctură va discuta cu pacientul, adică cu tine, despre simptomele pe care le ai, despre starea ta generală, despre alte afecțiuni. Poți fi întrebat inclusiv despre probleme asemănătoare ale altor membri ai familiei. Acest lucru îi va ajută să stabilească un plan de tratament personalizat. Cu cât știe mai multe lucruri legate de sănătatea ta, cu atât șansele că tratamentul să funcționeze sunt mai mari. Te vei întinde pe o masă specială, după care acupuncturistul va introduce cu grijă ace foarte subțiri în punctele corespunzătoare. Aceasta se face fără disconfort sau durere semnificativă.
La un cabinet autorizat, precum Acupunctură București, totul este steril, desfăcut în fața pacientului.
După ce acele sunt inserate, va trebui să rămâi într-o poziție confortabilă timp de aproximativ 20-30 de minute. Trebuie să te relaxezi, lăsând acele să-și facă treaba. Poți să simți ușoare furnicături sau zona mai caldă acolo unde sunt inserate acele. Nu este nimic în neregulă cu asta, făcând parte din întregul proces. La sfârșit, acele vor fi îndepărtate cu grijă. Numărul de sesiuni necesare poate varia în funcție de gravitatea depresiei, precum și de răspunsul individual la tratament. Unele persoane pot simți o îmbunătățire semnificativă după doar câteva sesiuni, în timp ce altele pot avea nevoie de mai mult timp pentru a observa rezultate.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”