GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cum să construiești un grătar din cărămidă: etape și sfaturi

Articol de GSP - Publicat luni, 15 aprilie 2024 11:45 / Actualizat luni, 15 aprilie 2024 11:46

Construirea unui grătar din cărămidă poate fi o experiență frumoasă. În plus față de a oferi o modalitate excelentă de a găti în aer liber, un astfel de element poate adăuga și o notă rustică în decor. Cu toate acestea, pentru a obține rezultate de calitate și durabile, este important să urmezi corect etapele de construcție și să iei în considerare anumite sfaturi practice.

Alege materialele necesare

Vei avea nevoie de diverse elemente, în funcție de preferințele tale și de designul pe care îl dorești. Astfel, poți include cărămizi, blocuri de BCA, piatră sau calupuri de beton. Dacă optezi pentru un model de cărămidă pentru construirea grătarului, care este și cel mai obișnuit tip, vei avea nevoie de următoarele materiale:

·        pietriș;

·        structura metalică pentru grătar;

·        mortar;

·        cărămizi;

·        ciment.

Pentru construcția acestuia, vei folosi și anumite ustensile:

·        o sapă;

·        daltă;

·        ruletă;

·        boloboc;

·        mistrie.

Trebuie să ai la îndemână toate acestea (materiale și unelte) pentru a asigura o construcție corespunzătoare și durabilă a grătarului.

Selectează locul

Este bine ca terenul pe care dorești să construiești să fie plat și stabil. Un sol nisipos sau pietros poate fi instabil, neputând susține greutatea unui grătar. De asemenea, trebuie să te asiguri că locul ales este suficient de spațios pentru a manevra în siguranță grătarul. Trebuie să te gândești la distanța dintre grătar și structurile existente și să-l amplasezi la o distanță de cel puțin 3 metri de casa, garaj, copaci sau orice altă structură care ar putea lua foc. 

În plus, este important să ai acces la utilități. Dacă intenționezi să-l folosești în mod regulat, ai nevoie de acces la apă sau la electricitate pentru iluminare.  Evită să-l așezi într-un spațiu prea strâmt, pentru a evita necesitatea de a traversa curtea pentru a aduce ustensilele și celelalte lucruri necesare în timp ce folosești grătarul. De asemenea, ar fi ideal să iei în calcul posibilitatea de a introduce elemente noi în viitor, precum un blat pentru pregătirea alimentelor sau o chiuvetă, așa că nu uita și de aceste aspecte și, prin urmare, poți alege o suprafață mai extinsă pentru amplasarea structurii. Este important să direcționezi fumul departe de casă, poate prin utilizarea unui coș mai înalt sau orientându-l spre partea opusă a casei. Totuși, asigură-te că nu deranjezi vecinii cu fumul.

Respectă pașii pentru construire

După ce ai adunat toate materialele necesare și ai stabilit locul și dimensiunile grătarului, este momentul să începi construcția propriu-zisă a acestuia. În prima etapă, se începe cu turnarea fundației. Aceasta presupune săparea zonei și apoi turnarea betonului. Fundația ar trebui să fie la nivelul solului sau chiar deasupra și necesită cel puțin o zi pentru a se întări corespunzător. Următorul pas constă în ridicarea zidurilor grătarului. După ce ai conturat forma dorită a grătarului, începi construcția zidurilor folosind metoda tradițională, așezând cărămizile sau blocurile de BCA unul peste altul și fixându-le cu mortar.

Apoi vei trece la turnarea plăcii superioare peste acestea. Această va servi ca suport pentru grătar și ca blat de lucru. Se montează un cofraj peste ziduri și apoi se toarnă betonul, putând fi utilizată și armătura pentru o rezistență sporită. Această placă necesită timp pentru a se usca în totalitate. Urmează apoi ridicarea grătarului în sine. În acest moment, se construiește partea superioară, inclusiv focarul (vatra), cuptorul și hornul. Focarul ar trebui să fie realizat din cărămidă refractară, având în vedere temperaturile ridicate, iar blatul de lucru rămas poate fi placat cu plăci ceramice. Finalizarea grătarului constă în șlefuirea acestuia și aplicarea unui lac de piatră pentru protecție. De asemenea, poți adăuga câteva decorațiuni din fier forjat pentru a-i oferi un aspect mai atrăgător și personalizat.

Sfaturi pentru siguranța împotriva incendiilor

Focul necesită trei componente esențiale: un combustibil, oxigen și o sursă de căldură. În contextul unui grătar, combustibilul ar putea fi lemnul sau cărbunele, oxigenul este furnizat de aer, iar sursa de căldură este scânteia sau flacăra ce aprinde combustibilul. Grătarul trebuie întotdeauna menținut la o distanță sigură de orice materiale inflamabile, inclusiv copaci și structuri din lemn. Verifică direcția vântului înainte de a aprinde grătarul pentru a evita răspândirea scânteilor. Grătarul nu trebuie niciodată lăsat nesupravegheat atunci când focul este aprins! Un echipament de stingere a incendiilor, cum ar fi un stingător sau o găleată cu apă, ar trebui să îl ai întotdeauna la îndemână. 

Construirea unui grătar din cărămidă poate fi un proiect recompensator, care îți îmbogățește experiența culinară în aer liber. Nu uita să folosești materiale calitative pentru construcția acestui element!

Citește și:
FCSB egalează RECORDUL ISTORIC din fotbalul românesc! » Diferență ULUITOARE față de Dinamo și Rapid
Europa League
FCSB egalează RECORDUL ISTORIC din fotbalul românesc! » Diferență ULUITOARE față de Dinamo și Rapid
Ce a spus Dan Petrescu despre posibila venire a lui Andrea Compagno la CFR Cluj
Superliga
Ce a spus Dan Petrescu despre posibila venire a lui Andrea Compagno la CFR Cluj
Dan Petrescu, „înțepătură” pentru Varga după FCSB - Olympiakos: „La ei se vede asta”
Superliga
Dan Petrescu, „înțepătură” pentru Varga după FCSB - Olympiakos: „La ei se vede asta”

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează