GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

De ce este importantă încălzirea înainte de sport

Articol de GSP - Publicat vineri, 05 iulie 2024 10:40 / Actualizat vineri, 05 iulie 2024 10:43

Încălzirea reprezintă un element important al oricărui program de antrenament, rolul său fiind unul atât fiziologic, cât și psihologic. Încălzirea premergătoare efectuării exercițiilor fizice îmbunătățește performanța, reduce riscul de accidentări și contribuie la creșterea concentrării. Potrivit medicilor, neglijarea exercițiilor de încălzire constituie o cauză comună a luxațiilor, dar și un factor de risc major pentru apariția durerilor cronice și a afecțiunilor articulare severe.

Ce înseamnă o bună încălzire?

Încălzirea presupune efectuarea unor exerciții de intensitate redusă care cresc treptat ritmul cardiac și fluxul sanguin către mușchi. Rolul exercițiilor de încălzire este acela de a crește elasticitatea musculară și mobilitatea articulațiilor, pentru a preveni astfel accidentările. În mod practic, la nivel fiziologic, încălzirea pregătește corpul pentru efortul fizic care urmează.

O încălzire adecvată trebuie să țină cont de specificul activității sportive ce urmează a fi efectuată și de gradul de mobilitate al fiecăruia. De exemplu, pentru a aduce beneficii sportivilor de performanță care practică tenisul de câmp, încălzirea ar trebui să vizeze nu doar corpul în general, ci și articulațiile cele mai solicitate în timpul tenisului, respectiv umerii, încheieturile mâinilor, coatele, genunchii și gleznele.

De ce este importantă încălzirea?

Încălzirea într-un mod corect poate să asigure performanțe sportive ridicate și să prevină riscul de accidentări. Există multiple avantaje fizice ale unei încălziri potrivite înainte de sport, dovedite de studii clinice. Pe lângă avantajele minore, există dovezi că încălzirea previne ruptura de ligamente incrucisate, o consecință severă a efortului intens și a mișcărilor bruște, specifice sporturilor cu schimbări rapide de direcție și pivotări.

Prevenirea entorselor de gleznă

Încălzirea ajută la creșterea flexibilității și forței mușchilor și ligamentelor din jurul gleznei, prevenind astfel întinderea sau ruperea lor. Exercițiile specifice, care se concentrează asupra ligamentelor gleznei, pot reduce semnificativ riscul de entorsa glezna.

Reducerea durerilor de genunchi

Genunchii sunt adesea supuși unui stres mecanic intens în timpul activităților sportive, care poate accentua sau chiar determina dureri intense la acest nivel. Deși nu aduce beneficii asupra durerilor persoanelor care se confruntă deja cu probleme articulare la nivelul genunchiului, încălzirea ajută la lubrifierea articulațiilor, ce determină frecarea și tensiunea asupra genunchilor. În plus, exercițiile de încălzire îmbunătățesc coordonarea neuromusculară, ceea ce poate preveni mișcările necontrolate care duc la durere de genunchi sau la leziuni.

Avantajele psihologice ale încălzirii

Pe lângă beneficiile fizice, încălzirea are și avantaje psihologice, deoarece ajută sportivii să își focalizeze atenția și să se pregătească mental pentru efortul ce urmează. Astfel, o încălzire adecvată reprezintă o modalitate simplă de a face tranziția mentală de la starea de repaus la starea de activitate fizică intensă.

Citește și:
Femeia care l-a adus la disperare pe Gigi Becali, încătușată în București: „Se manifesta într-un mod agresiv”
Superliga
Femeia care l-a adus la disperare pe Gigi Becali, încătușată în București: „Se manifesta într-un mod agresiv”
Rapid îi poate da lovitura lui CFR Cluj » Un internațional ar fi aproape să semneze
Superliga
Rapid îi poate da lovitura lui CFR Cluj » Un internațional ar fi aproape să semneze
Mihai Stoica a răbufnit după ce l-a auzit pe jucătorul lui Poli Iași: „Cum adică își dorește să ia CFR campionatul?”
Superliga
Mihai Stoica a răbufnit după ce l-a auzit pe jucătorul lui Poli Iași: „Cum adică își dorește să ia CFR campionatul?”

Presa din Grecia a rezumat într-un SINGUR cuvânt eșecul lui PAOK cu FCSB din Europa League și a numit omul meciului

Așa se fac schimbările la FCSB! Imagini fabuloase cu Gigi Becali și Mihai Stoica surprinse de reporterul GSP


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează