Articol de GSP - Publicat vineri, 25 octombrie 2024 16:31 / Actualizat vineri, 25 octombrie 2024 16:31
Nu este o afecțiune rar întâlnită. Din contră, am putea spune! Hernia de disc este o problemă destul de comună a coloanei vertebrale. Afectează numeroase persoane, în special cele de vârstă adultă. Desigur, și la tineri poate să apară, în unele situații excepționale. În principiu, vorbim de o hernie atunci când un disc intervertebral se deplasează sau se deteriorează. Acesta va provoca o anumită presiune asupra nervilor spinali. Trebuie să cunoaștem faptul că discurile intervertebrale sunt structuri elastice. Ele funcționează ca niște perne între vertebre. Rolul lor este acela de a absorbi șocurile, oferind flexibilitate coloanei.
Ce trebuie să știm despre hernia de disc
Cum spuneam, aceasta poate să apară aproape la oricine. Nucleul pulpos al discului intervertebral, adică partea moale, este împins în afară inelului fibros exterior. Această proeminență poate pune presiune pe nervii spinali. Persoanele în cauza vor experimenta simptome care variază de la dureri locale până la slăbiciune în membre. Herniile pot apărea la orice nivel al coloanei vertebrale. Totuși, cele mai frecvente sunt în zona lombară și cervicală. Un diagnostic complet, trebuie însă oferit de specialiști. Bio Ortoclinic este acel loc unde poți primi răspunsuri corecte, dar și tratament.
Cele trei tipuri ale herniei de disc
Așa cum am expus anterior, există mai multe localizări ale herniei de disc. Clinica Bio Ortoclinic, poate oferi tratament hernie de disc, indiferent de tipul ei. Așadar, ar trebui să distingem nu două, ci trei tipuri. Cea mai comună formă de hernie, care afectează partea inferioară a spatelui, este cea lombară. Cauza poate fi: mișcările bruște, ridicarea incorectă a greutăților, uzura naturală a discurilor intervertebrale. Hernia lombară poate provoca dureri intense în partea inferioară a spatelui. Durerea poate însă iradia către șolduri, feșe, picioare. Astfel apare ceea ce noi numim sciatică sau lombosciatică. Hernia de disc cervicală, în schimb, apare în zona gâtului. Durerea radiază spre umeri, brațe, mâini. Sunt situații în care hernia cervicală poate afecta mobilitatea gâtului. Durerile de cap sau migrenele puternice pot fi asociate cu aceasta.
Deși mai rară, hernia toracală afectează partea superioară a spatelui. Pacienții vor acuză dureri în zona pieptului, abdomenului sau între omoplați. În această zonă însă această afecțiune este mai puțin comună. Asta pentru că vertebrele toracale sunt mai puțin mobile.
Incidența statistică a herniei de disc
Am menționat deja faptul că hernia de disc este o afecțiune comună. O regăsim cu o incidență crescută în rândul persoanelor de vârstă medie, precum și vârstă înaintată. Conform statisticilor până la 20% din populație dezvoltă hernie de disc pe parcursul vieții. Incidența crește odată cu înaintarea în vârstă. Asta deoarece discurile intervertebrale își pierd din elasticitate, deci se pot deteriora mai ușor. Desigur, persoanele care duc un stil de viață sedentar sau care desfășoară activități fizice intense sunt mai predispuse. Această afecțiune poate să nu pună numeroase probleme, însă uneori este debilitantă.
Factori de risc care contribuie
Pe măsură ce îmbătrânim, discurile intervertebrale își pierd flexibilitatea, devenind mai predispuse la deteriorare. Ridicarea frecventă a greutăților, mișcările repetitive, activitățile sportive solicitante pot crește riscul de hernie de disc. Să nu uităm de excesul de greutate. Persoanele supraponderale vor resimți o presiune suplimentară pe coloana vertebrală, în special în zona lombară. Unii au o predispoziție genetică la dezvoltarea herniilor de disc. Asta din cauza unor factori ereditari care afectează structura discurilor intervertebrale. Lipsa de mișcare. musculatura slab dezvoltată pot, de asemenea, duce la slăbirea coloanei vertebrale. Leziunile cauzate de căderi, accidente sau alte traumatisme reprezintă alte cauze.
Tratament fără operație la Bio Ortoclinic
Nu este întotdeauna cazul unei intervenții chirurgicale. Tratamentul herniei de disc variază în funcție de gravitatea afecțiunii. În multe cazuri, hernia de disc poate fi tratată fără intervenție chirurgicală. La Bio Ortoclinic sunt recomandate mai multe metode conservatoare. În fazele acute ale herniei, repausul la pat pentru câteva zile poate ajuta la reducerea inflamației, ameliorând durerea. Totuși, este important să revii treptat la activități normale. Exercițiile fizice specifice, fizioterapia pot ajuta la întărirea musculaturii spatelui. De asemenea, prin îmbunătățirea flexibilității, se va reduce presiunea asupra discului afectat. Un kinetoterapeut de la Bio Ortoclinic poate elabora un plan de exerciții adaptat fiecărui pacient.
În funcție de gravitatea durerii, medicul poate prescrie medicamente antiinflamatoare, analgezice sau relaxante musculare. Poate recomanda și injecții cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația locală. Tracțiunea spinală este o altă metodă care da rezultate. Această este o tehnică prin care se aplică o forță de tracțiune asupra coloanei vertebrale. Scopul este acela de a reduce presiunea asupra nervilor afectați. Tracțiunea poate fi efectuată manual sau mecanic. Partea bună este că poate oferi alinare temporară pentru unele persoane.
Când este necesară intervenția chirurgicală?
Din fericire, majoritatea cazurilor de hernie de disc pot fi gestionate fără operație. Totuși există situații în care intervenția chirurgicală este inevitabilă. Va fi recomandată dacă simptomele persistă timp de câteva luni. De asemenea, nu poate fi ocolită dacă durerea devine insuportabilă sau dacă pacientul dezvoltă probleme neurologice grave. Sunt pacienți care experimentează pierderea controlului asupra vezicii urinare sau slăbiciune musculară severă. Procedurile chirurgicale sunt mai multe. Discectomia, precum și fuziunea spinală sunt printre cele mai des întâlnite. Dar, tehnicile minim invazive sunt preferate, datorită recuperării mai rapide. Să nu mai vorbim și de riscurile reduse.
După cum vedem, hernia coloanei este o afecțiune care poate provoca disconfort semnificativ. Însă, în multe cazuri, poate fi tratată eficient fără intervenție chirurgicală, mai ales la Bio Ortoclinic. O vizită la specialiștii de aici poate însemna o soluție pentru a ameliora simptomele. Metodele lor pot fi de ajutor în restabilirea calității vieții pacientului. Să nu ignorăm faptul că este important ca fiecare caz să fie evaluat individual de către un specialist. Un medic de la Bio Ortoclinic va alege cea mai potrivită metodă de tratament.