GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Domeniul notarial: Când și de ce este necesar să apelezi la serviciile unui notar?

Articol de GSP - Publicat vineri, 25 octombrie 2024 16:41 / Actualizat vineri, 25 octombrie 2024 16:42

Pentru  ca o societate să funcționeze într-un mod corect din punct de vedere democratic este nevoie de un sistem juridic foarte bine pus la punct și în cadrul căruia să lucreze oameni foarte bine pregătiți.  serviciile pe care le oferă sistemul juridic sunt complexe, serviciul notarial  fiind unul dintre cele mai importante servicii pe care le oferă sistemul juridic.

 

Contrar părerilor avute de către unii dintre noi contractarea unui notar nu înseamnă că avem probleme  juridice ci, dimpotrivă, contractarea serviciului notarial ne ferește de apariția eventualelor probleme juridice. Pentru  ca apelarea la serviciul notarial să nu mai fie  confundată cu probleme de natură juridică în cadrul acestui articol voi prezenta care sunt situațiile care necesită contractarea unui astfel de serviciu.

 

Având în vedere că  majoritatea oamenilor apelează cel puțin o dată la serviciul notarial trebuie cunoscute care sunt etapele care trebuie să fie parcurse pentru a  putea beneficia de acest serviciu la un nivel calitativ ireproșabil.

 

Situațiile în care este necesară apelarea la un notar

În cazul în care până în momentul de față nu ai fost nevoit să apelezi la serviciile unui notar public dar totuși te- ai întrebat care sunt situațiile în care este necesară apelarea la serviciile unui notar public trebuie să citești continuarea acestui articol pentru că în cadrul acestuia vei afla răspunsul la întrebarea ta. De fapt, sunt mai multe răspunsuri pentru că misiunea notarului public este de a rezolva o varietate cât mai mare de probleme. Iată care sunt cele mai importante situații care necesită contractarea unui astfel de serviciu:

 

1. Achiziția sau vânzarea unei proprietăți imobiliare

Una dintre cele mai frecvente situații în care oamenii apelează la un notar este în cadrul tranzacțiilor imobiliare. Achiziția sau vânzarea unei locuințe, teren sau alt tip de proprietate implică întotdeauna autentificarea documentelor de vânzare-cumpărare. Notarul public va verifica titlurile de proprietate, va întocmi contractul de vânzare-cumpărare și se va asigura că toate formalitățile legale sunt respectate. Fără intervenția unui notar, tranzacția nu ar putea fi înregistrată oficial la autoritățile competente.

 

2. Succesiuni și moșteniri

Ceea ce strângem pe parcursul vieții va rămâne moștenitorilor în momentul în care vom părăsi această lume. Pentru ca procesul de succesiune să poată fi realizat în cele mai eficiente condiții juridice este nevoie de serviciul notarial. Așadar, succesiunea realizată după decesul unei persoane sau întocmirea unui Testament sunt alte două situații în care este necesară la serviciile unui notar public.

 

3. Autentificarea actelor de donație

Un alt serviciu frecvent oferit de notari este autentificarea actelor de donație. Donația implică transferul gratuit al unui bun de la o persoană la alta, fie că este vorba despre o proprietate imobiliară, un vehicul sau alte tipuri de bunuri de valoare. Pentru ca acest act să fie valabil din punct de vedere legal, este necesară intervenția unui notar care să autentifice documentele și să le înregistreze oficial.

 

4. Contracte de împrumut și garanții imobiliare

 Cred că mulți dintre noi au oferit cel puțin o dată un împrumut. De asemenea, cred că cel  puțin o dată am stat cu teama că nu ni se va  rambursa  împrumutul pe care l-am oferit. Pentru ca o astfel de situație să poată fi evitată este recomandată apelarea la un  notar public care să legalizeze împrumutul astfel încât acesta să poată fi rambursat în condiții legale.

 

5. Procese de divort amiabil

Cu toate că divorțul nu este o experiență plăcută din niciun. De vedere, sunt foarte multe situațiile În care din diverse motive cei doi soți nu mai pot conviețui împreună. În cazul în care ambii parteneri înțeleg că un divorț realizat În condiții amiabile vine la pachet cu o serie de avantaje dar și în cazul în care nu există copii minori, apelarea la serviciile oferite de către un notar public este varianta optimă.

 

Pașii necesari pentru a apela la cel mai bun notar

Apelarea la serviciile unui notar competent este o misiune care necesită analizarea unor aspecte. De ce este necesară o analiză având în vedere varietatea foarte mare de  soluții oferită de către acest domeniu de activitate? Tocmai pentru că sunt foarte multe soluții care pot fi contractate trebuie să le analizăm în detaliu pentru a putea identifica soluția care răspunde cel mai bine nevoilor avute. Iată care sunt cei mai importanți pași care trebuie să fie parcurși pentru a putea contracta cel mai profesionist notar public:

 

1. Cercetează reputația notarului

 Evident că reputația pe care o are notarul este unul dintre cele mai importante criterii în funcție de care se realizează contractarea acestuia. Pentru a putea afla cu exactitate care este notorietatea de care se bucură notarul pe care vrei să îl angajezi trebuie să cercetezi în detaliu.

 

Informațiile venite din partea persoanelor care au avut interacțiuni profesionale cu notarul de care ești interesat sunt informații foarte valoroase în procesul de identificare a notarului care se pliază cel mai bine pe nevoile pe care le ai. De asemenea, poți căuta recenzii online sau să verifici dacă notarul este membru al unei asociații profesionale recunoscute, cum ar fi Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR), așa cum este de exemplu notar Mihaela Balta .

 

2. Verifică experiența și specializarea notarului

Experiența și specializarea notarului sunt alte aspecte care trebuie să fie analizate înainte de a spune că ai identificat notarul perfect. Cu toate că toți notarii lucrează în cadrul aceluiași domeniu de activitate există diferențe între specializările pe care aceștia le dețin. Așadar, pentru a nu mai pierde timp dar și pentru a ți putea rezolva problema trebuie să ții cont și de aceste două aspecte înainte de a spune care este alegerea pe care vrei să o faci.

 

3. Verifică disponibilitatea notarului

În cazul în care ai nevoie de o colaborare de lungă durată cu notarul trebuie să analizezi și din acest. De vedere în momentul în care cauți notarul care să se plieze cât mai bine pe nevoile pe care le ai. De obicei, notarii sunt foarte ocupați  motiv pentru care intră cu greu în colaborări de lungă durată. O astfel de situație nu este imposibilă însă trebuie să o tratezi cu maximă seriozitate pentru a putea identifica cea mai bună soluție.

 

4. Asigură-te că notarul oferă consultanță juridică

Legalizarea documentelor este  principala atribuție pe care o are un notar public. Cu toate acestea trebuie să ții cont și de alte aspecte în momentul în care analizezi ofertele existente în piața de specialitate. De pildă, dacă notarul oferă sau nu consultanță juridică este un aspect determinant în procesul pe care trebuie să îl parcurgi în vederea identificării celui mai bun notar public.

Citește și:
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
„Atenție!” » Internaționalul român, așteptat să semneze! S-a dat alerta
Stranieri
„Atenție!” » Internaționalul român, așteptat să semneze! S-a dat alerta

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează