GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Importanța magneziului pentru sportivii de performanță

Articol de GSP - Publicat miercuri, 11 septembrie 2024 14:24 / Actualizat miercuri, 11 septembrie 2024 14:25

Sportul de performanță implică procese biologice și biochimice mai intense decât cele ale persoanelor obișnuite. Un aport corespunzător de nutrienți, de vitamine și minerale esențiale pentru corpul omenesc este o condiție atât pentru obținerea performanțelor, cât și pentru păstrarea sănătății și funcționării aparatului locomotor și a funcțiilor vitale în parametri optimi.

Cantitatea de magneziu necesară pentru cei care desfășoară activități fizice intense în mod regulat nu se poate obține exclusiv din alimentație, un medicament cu magneziu contribuind la aportul optim al acestui element.

Riscurile la care se supun sportivii de performanță cu deficit de magneziu

Un aspect bine cunoscut legat de funcționarea organismului uman este acela că persoanele care se angajează în activități fizice intense au nevoie de mai mulți carbohidrați, proteine și grăsimi pentru a-și menține nivelul de energie. Exercițiile fizice viguroase necesită un aport mai mare de micronutrienți, magneziul fiind unul dintre mineralele esențiale bunului mers al organismului în general și al aparatului locomotor, în special. Sportivii înregistrează pierderi de magneziu de până la 20% în timpul antrenamentelor sau competițiilor.

Una dintre consecințele potențiale ale unor niveluri scăzute de magneziu la sportivii de performanță este creșterea riscului leziunilor musculare. Deficitul de magneziu poate afecta recuperarea după antrenamentele intense sau competiții. De asemenea, carența de magneziu se manifestă prin furnicături, amorțeli și crampe musculare extrem de dureroase. Aceste simptome pot împiedica sportivii să execute mișcări intense și le limitează mobilitatea necesară.

Deși nu își produc imediat efectele vizibile, micronutrienții precum vitamina C, vitaminele B, magneziul și zincul joacă roluri importante în producția de energie, sinteza globulelor roșii, sănătatea oaselor, funcția imunitară și repararea musculară, toate acestea fiind deosebit de importante pentru performanța fizică. Mai mult decât atât, există studii care au arătat că magneziul, în special, este asociat cu rezultate mai bune pe terenul de antrenament sau în competițiile sportive.

De unde își procură organismul magneziul necesar?

Magneziul este unul dintre micronutrienții care lipsesc cel mai frecvent, o bună parte a populației nereușind să consume aportul zilnic recomandat. O cantitate insuficientă de magneziu în rândul sportivilor este un aspect deosebit de îngrijorător, având în vedere că efortul fizic intens al antrenamentului și competiției contribuie la pierderile accelerate de magneziu.

Anumite alimente sunt recunoscute ca surse naturale de magneziu. Nucile aduc un aport considerabil al acestui element. Este recomandat sportivilor să consume nuci crude, caju, arahide sau alune de pădure netratate termic. Cerealele integrale și ciocolata neagră sunt, de asemenea, opțiuni sănătoase, atleții apelând adesea la batoane energizante care conțin o combinație a acestor două ingrediente. Salata verde, spanacul, leguminoasele, soia, avocado și bananele sunt alimente sănătoase, bogate în magneziu.

Pentru că adesea dieta nu furnizează necesarul de magneziu, pentru un aport optim, sportivilor li se poate recomanda un medicament cu magneziu. Orotatul de magneziu este o formă de administrare cu multiple beneficii pentru organism. Acesta îmbunătățește elasticitatea arterelor, scăzând tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului și inhibă procesul de ateroscleroză, protejează funcția cardiacă, inclusiv la sportivii de performanță.

Magneziul este necesar pentru mai mult de 300 de reacții biologice în organism, aici incluzându-se cele implicate în sinteza grăsimilor, proteinelor și acizilor nucleici, în activitatea neurologică, contracția și relaxarea musculară, activitatea cardiacă și metabolismul osos. Totodată, magneziul ajută la menținerea nivelului adecvat al altor minerale din corpul omenesc, cum ar fi calciul, potasiul și zincul.

Persoanele care desfășoară în mod regulat în exerciții fizice intense ar trebui să acorde o atenție deosebită nevoilor lor de micronutrienți, în special aportului zilnic de magneziu, deficitul acestui mineral la sportivii de performanță crescând riscul de leziuni musculare și încetinind recuperarea după antrenamente și competiții.

Citește și:
Radu Drăgușin, coșmar la Istanbul! A gafat decisiv în Galatasaray - Spurs: Icardi i-a furat mingea, Osimhen a înscris
Stranieri
Radu Drăgușin, coșmar la Istanbul! A gafat decisiv în Galatasaray - Spurs: Icardi i-a furat mingea, Osimhen a înscris
Iga Swiatek a învins, dar a fost eliminată de la Turneul Campioanelor! N-a înțeles nimic: „De ce nu a contat victoria de azi?!”
Tenis
Iga Swiatek a învins, dar a fost eliminată de la Turneul Campioanelor! N-a înțeles nimic: „De ce nu a contat victoria de azi?!”
Ce au găsit danezii când au intrat în Centrul Vechi
Europa League
Ce au găsit danezii când au intrat în Centrul Vechi

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close