GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Perspective europene pentru câștigătoarea Cupei României Betano

Articol de GSP - Publicat joi, 30 mai 2024 17:25 / Actualizat joi, 30 mai 2024 17:37

Din sezonul 2024-25 câștigătoarea trofeului în Cupa României Betano va evolua în preliminariile Ligii Europa, iar această echipă este Corvinul Hunedoara, o formație de eșalon secund care a furnizat surpriza sezonului prin câștigarea competiției desfășurată sub sloganul ”O Cupă pentru toți”.

Fără drept de promovare în Liga 1, Corvinul Hunedoara a aplicat pentru obținerea unei licențe speciale în vederea participării în Liga Europa, drept pe care l-a obținut din partea forului continental.

Înapoi în Europa după 42 de ani

Pentru Corvinul Hunedoara nu va fi prima participare din istorie în cupele europene. ”Corbii albaștri” au mai jucat în Cupa UEFA, în sezonul 1982-83, când au trecut un tur fără să piardă contra austriecilor de la Grazer AK (1-1 în deplasare și 3-0 la Hunedoara), pentru ca în runda secundă să fie eliminați de FK Sarajevo, pe atunci reprezentanta Iugoslaviei, după un 4-4 spectaculos pe teren propriu și un 0-4 de coșmar în deplasare. Un meci pe care Corvinul l-a încheiat în dublă inferioritate numerică, după eliminările lui Florea Dumitrache și Romulus Gabor pentru gesturi nesportive la adresa brigăzii de arbitri din Italia.

O participare în cupele europene care a venit la momentul respectiv după ce Corvinul Hunedoara încheiase competiția internă pe locul al treilea, cea mai importantă performanță până la câștigarea Cupei României Betano în 2024.

Adversari cu greutate

Corvinul Hunedoara va evolua încă din primul tur preliminar al Ligii Europa, sezonul 2024-25, alături de câștigătoarele de cupă din Cipru, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Azerbaidjan, Kazahstan, Slovenia, Moldova și Kosovo.

Cele 12 echipe care vor intra în primul tur preliminar vor fi împărțite în două urne valorice la tragerea la sorți în funcție de coeficientul UEFA, iar Corvinul Hunedoara va face parte din a doua urnă valorică.

Posibilii adversari ai câștigătoarei Cupei României Betano sunt Sheriff Tiraspol, Maribor, Tobol, Wisla Cracovia, Pafos sau Paks, tragerea la sorți pentru primul tur preliminar urmând a avea loc pe 18 iunie.

Corvinul Hunedoara, a doua echipă de Liga 2 care evoluează în cupele europene

Doar o singură dată s-a mai întâmplat în istoria fotbalului românesc ca o echipă de eșalon secund să evolueze în Europa.

Este vorba de Chimia Rm.Vâlcea, câștigătoarea Cupei României în 1973 și care a evoluat în sezonul 1973-74 al Cupei Cupelor.

Formați din Zăvoi a ieșit încă din primul tur fiind eliminată de nord-irlandezii de la Glentoran, după 2-2 pe teren propriu și 0-2 în deplasare, cu mențiunea că în meciul de acasă cei de la Chimia au condus cu 2-0 la jumătatea primei reprize.

Rapid a fost ultima echipă de eșalon secund care a câștigat Cupa României, în 1975, dar giuleștenii au promovat la finalul acelui sezon și au evoluat în Cupa Cupelor ca echipă de primă ligă, în sezonul 1975-76. Rapid a fost eliminată în primul tur de Anderlecht, după 1-0 acasă pe fostul ”23 August” și 0-2 la Bruxelles.

Parcursul câștigătoarelor Cupei României Betano în cupele europene – ultimii șase ani

Sepsi Sf. Gheorghe, câștigătoarea Cupei României doi ani la rând, a evoluat în preliminariile Conference League, ratând de fiecare dată calificarea în faza grupelor. În sezonul 2022-23, Sepsi a trecut de Olimpija Ljubljana la penalty-uri, pentru a fi apoi eliminată de Djurgardens. Apoi, un sezon mai târziu covăsnenii s-au fost foarte aproape de grupe, pierzând după prelungiri returul din Norvegia cu Bodo/Glimt, în playoff, după ce eliminase pe CSKA Sofia, cea mai titrată echipă a Bulgariei, și Aktobe din Kazahstan.

Universitatea Craiova a câștigat Cupa României în 2021, dar a părăsit rapid cupele europene. Juveții au fost eliminați de Laci din Albania (0-1 în deplasare și 0-0 acasă).

În sezonul 2020-21, FCSB a evoluat în Liga Europa în calitate de câștigătoare a Cupei României, parcursul roș-albaștrilor oprindu-se în turul trei preliminar după un meci într-o singură manșă cu formația cehă Slovan Liberec (0-2). Anterior, FCSB le eliminase pe Shirak din Armenia (3-0) și Backa Topola din Serbia (6-6 și 5-4 la loviturile de departajare).

Câștigătoare a Cupei României în sezonul 2018-19 după 2-1 contra Astrei Giurgiu după prelungiri, echipa Viitorul Constanța (actuala Farul) a fost eliminată de Gent din Belgia în turul 2 preliminar din Liga Europa, scor 7-5 la general.

Universitatea Craiova a cucerit Cupa României în 2018 după o finală cu divizionara secundă Hermannstadt și oltenii au intrat direct în turul 3 preliminar din Liga Europa. Formația din Bănie a avut ghinion la tragerea la sorți a întâlnit pe Leipzig din Germania, echipă în fața căreia juveții n-au emis prea multe pretenții.

2023, Sepsi – eliminată în Playoff-ul Conference League
2022, Sepsi – eliminată în turul 3 preliminar din Conference League
2021, Universitatea Craiova – eliminată în turul 2 preliminar din Conference League
2020, FCSB – eliminată în turul 3 preliminar din Liga Europa
2019, Viitorul – eliminată în turul 2 preliminar din Liga Europa
2018, Universitatea Craiova – eliminată în turul 3 preliminar din Liga Europa.

Vezi toate știrile Betano

Citește și:

Diva în alb din tribune! » Cu corsetul ei mulat și decoltat, a atras toată atenția
Stiri extrasport
Diva în alb din tribune! » Cu corsetul ei mulat și decoltat, a atras toată atenția
Marica și Raț, contrariați de imaginile cu Edi Iordănescu de la sosirea la Allianz Arena: „Doar n-a venit din barcă!” » Ce s-a petrecut la coborârea din autocar
Nationala
Marica și Raț, contrariați de imaginile cu Edi Iordănescu de la sosirea la Allianz Arena: „Doar n-a venit din barcă!” » Ce s-a petrecut la coborârea din autocar
Zidul Galben nu se sperie de „Portocala Mecanică” » Mesajul prin care „tricolorii” i-au provocat pe olandezii din tribune
Euro 2024
Zidul Galben nu se sperie de „Portocala Mecanică” » Mesajul prin care „tricolorii” i-au provocat pe olandezii din tribune

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează