GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  SPECIAL

Respect #5 - Cum sunt onorați campionii la revenirea acasă: exemple superbe din sport

Articol de GSP - Publicat vineri, 29 octombrie 2021 11:45 / Actualizat vineri, 29 octombrie 2021 12:19

Celebrarea victoriilor în sport ia diverse forme. De la momentele profunde petrecute în timpul pandemiei de coronavirus la adevărate sărbători stradale. Toate sub aceeași deviză, a respectului între sportivi și fani.

Ediția de la Tokyo a Jocurilor Olimpice a fost una atipică. Amânarea cu un an a intensificat emoțiile sportivilor, iar absența spectactorilor din tribune a creat un cadru inedit de competiție. Nu a lipsit doar căldura fanilor. Nici apropiații nu au avut acces în arenele japoneze. S-au consolidat însă relațiile între membrii delegațiilor, transformate ad-hoc în cele mai respectuoase galerii.

Revenirea acasă din „bula olimpică” a fost una intimă, mai specială ca niciodată. În cazul sportivilor români, primirea a avut loc în Salonul Oficial al Aeroportului Internațional Henri Coandă. Șiroaie de lacrimi au curs, toate de bucurie. Medaliile, premiile și buchetele de flori au pălit în fața îmbrățișărilor calde ale rudelor și prietenilor. Degeaba urci pe culmile gloriei dacă nu ai cu cine să împărtășești bucuria. Această concluzie este mai actuală ca niciodată.

Inclusiv Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, multiplă campioană olimpică, a remarcat sensibilitatea aparte a momentul. Ea, care a trecut de zeci de ori prin astfel de primiri.

„Mulţumesc tuturor pentru că aţi venit în număr atât de mare să ne întâmpinaţi azi cu reală plăcere, bucurie şi curiozitate în acelaşi timp. Pentru că toată lumea ne întreabă cum a fost... Sincer, la Tokyo a fost extrem de greu. A fost ieşit din comun”, transmite Elisabeta Lipă, la revenirea triumfală de la Tokyo, acolo unde delegația de canotaj a cucerit 3 medalii.

Autobuzul respectului

Tradiția petrecerilor dedicate sportivilor diferă în funcție de moment, de țară sau de cultură. O astfel de inițiativă este reprezentată de autobuzele descoperite. E modul ideal de a împărtăși gloria cu întreaga comunitate. Acest lucru este specific britanicilor, iar fotbalul are locul său fruntaș. Sportivii prezintă trofeul pe un traseu de zeci de kilometri, în fața a zeci de mii de fani. O conexiune de necombătut.

Respectul este cel care patronează paradele de acest gen. Este vorba despre fair-play-ul arătat de învinși, de fanii echipelor rivale. Să luăm exemplul lui Liverpool. În 2019, înainte ca pandemia de coronavirus să pună bețe în roate, "cormoranii" au cucerit Liga Campionilor, la finalul unui sezon în care porneau ca outsideri.

Charismaticul Jurgen Klopp, un gentleman desăvârșit în relația cu rivalii, a condus ostilitățile în autobuzul descoperit. Sute de mii de oameni au ieșit pe străzi și au aplaudat performanța. Deși orașul este împărțit în două mari tabere când vine vorba de fotbal, Liverpool și Everton, fanii albaștrilor au acceptat cu un solemn respect petrecerea. Niciun incident important nu a fost semnalat.

Sărbătoarea națională de după Rio

Fiji este o țară cu mai puțin de un milion de locuitori, un arhipelag în Pacificul de Sud. Deși cetățenii acestor locuri trăiesc sportul la cote nebănuite, până în anul 2016 nu au simțit bucuria unei medalii olimpice. Triumful a venit de la cea mai populară echipă, cea de rugby în 7. Ce a urmat este demn de Oscar. Termenul de sărbătoare națională s-a redefinit din acel punct.

Sute de mii de oameni, conform estimărilor BBC, au împânzit străzile din orașe. La scurt timp după aflarea deznodământului, mașinile au oprit în cele mai aglomerate intersecții. Șoferii au scos steagurile din dotare și s-au alăturat corului. Petreceri tradiționale au fost declanșate în toate micile comunități, băncile și magazinele au fost închise. Râul, ramul, toate așteptau revenirea campionilor de la Rio de Janeiro.

Întâmpinarea făcută la aeroport a fost de-a dreptul uluitoare. O mare de steaguri albastre și un nou record de decibeli. Căpitanul echipei, Osea Kolinisau, a rezumat perfect evenimentul: "Știam că va fi o nebunie, dar asta ne depășește și nouă așteptările". Medaliile au fost prezentate pe cel mai mare stadion al țării, plin până la refuz. Fiji a cucerit aurul olimpic la rugby în 7 și la ediția din acest an, de la Tokyo.

În semn de respect, autoritățile au declarat zile de sărbătoare națională după ambele victorii, iar banca națională din Fiji a tipărit bancnote cu chipurile campionilor olimpici.

* Articolul face parte din demersul RoMâine, platforma României sănătoase. RoMâine înseamnă o idee, un proiect, un plan, o viziune, un efort comun de însănătoșire morală pentru noi, toți. O școală națională de clădit în viitor în care Sistemul Medical MedLife, furnizorul național de sănătate al României, aduce împreună personalități și oameni de rând pentru a găsi soluții să facem România bine.

#RoMaine #RespectRoMaine #RespectRoMaineMedLife

Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (1)
paolo13
paolo13  •  30 Octombrie 2021, 05:00

Slab! Si semnați si voi "articolele", e o măsură de bun simt profesional...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează