Articol de GSP - Publicat miercuri, 20 iulie 2022 16:10 / Actualizat miercuri, 20 iulie 2022 16:10
Să începem cu începutul: vinul spumant nu este același lucru cu șampania. Sau, chiar mai bine zis, nu orice vin spumant este șampanie. Acestea fiind zise, vinul spumant are o istorie foarte interesantă ce merită cu siguranță studiată, dar astăzi ne interesează mai mult cum se bea, nu ce metode sunt folosite pentru obținerea lui.
În cele ce urmează îți vom vinde câteva ponturi despre cum se servește și consumă vinul spumant, dar, ca bonus, și despre cum se depozitează!
Servirea vinului spumant
Desigur, ai de ales dintr-o gamă variată de vinuri spumante, dar până să le guști, trebuie să înveți mai multe detalii despre cum să le servești. Acest aspect este foarte important deoarece poate influența inclusiv gustul băuturii.
Regula numărul unu spune că vei folosi doar pahare înalte și subțiri pentru a servi spumantul. Temperatura acestuia este, în mod ideal, cuprinsă între șase și zece grade Celsius, asta dacă vrei să te bucuri de toate proprietățile sale. Ai grijă să nu încălzești băutura! Pentru a evita asta va fi suficient să apuci paharul de picior, nu de cupă.
Până și felul în care torni vinul joacă un rol important. Ideal va fi să torni băutura în timp ce ai sticla înclinată, asta pentru a reduce pierderea de dioxid de carbon, dar și pentru a opri răsuflarea. Ține mereu degetul pe dop înainte de a deschide sticla pentru a evita orice fel de accidente. Apropo, te sfătuim să eviți să agiți sticla așa cum vezi prin filme. Pe măsură ce torni, umple doar trei sferturi din pahar.
După ce ai desfăcut sticla, aceasta se întoarce în frapieră.
Degustarea vinului spumant
Începe prin a analiza culoarea vinului, după care concentrează-te asupra aromelor pe care le poți simți. Pasul următor constă în degustarea propriu zisă. Acordă atenție atât gustului, cât și post gustului.
Asocierile culinare
Deși de obicei este descris drept aperitiv, spumantul poate fi consumat atât în timpul mesei, cât și la desert. Se va potrivi de minune cu diverse feluri de mâncare, de la cele mai ușoare, până la cele ceva mai consistente, de pildă carnea albă la grătar, peștele sau fructele de mare. Ține cont de cantitatea de zahăr pentru a determina felul de mâncare cu care vei combina băutura.
Lista de alimente pe care le poți servi cu vin spumant include, dar nu se limitează la:
- Brânzeturi cremoase;
- Cremă de unt;
- Floricele de porumb cu unt;
- Fursecuri;
- Desert cu fructe, miere sau clătite;
- Salam, legume, ouă, ciuperci umplute, foie gras;
- Homar, creveți, somon afumat, calmar prăjit, stridii, caviar.
O alegere clasică o reprezintă și combinația de felii de brânză, nuci și fructe pe un platou. Dacă ești fan, vinul spumant poate fi inclus chiar și în diferite rețete de cocktail.
Cum se păstrează spumantul ca să-l consumi așa cum se cuvine și data următoare
Dacă vrei să păstrezi sticla de spumant pe care de abia ai deschis-o, te sfătuim să o sigilezi și să o depozitezi la o temperatură cât mai scăzută, dar nu în congelator. În lipsa unei garnituri speciale, vei putea utiliza un capac standard din plută. Și nu, sigilarea cu ajutorul unei linguri de argint pusă în gâtul sticlei nu este o opțiune viabilă.
Urmează regulile de mai sus și te vei bucura pe deplin de spumantul ales!