GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  SERIAL GSP

PASIUNE PURĂ Una dintre marile speranțe ale tenisului românesc, campioană la Wimbledon, are o maturitate formidabilă în discurs: „Sacrificiile nici nu se simt”

Articol de - Publicat luni, 23 septembrie 2024 14:38 / Actualizat luni, 23 septembrie 2024 22:05

Alexia Tatu, 16 ani, este una dintre marile speranțe ale tenisului feminin românesc. În urmă cu doi ani, a câștigat trofeul de U14 pe iarba de la Wimbledon, într-o finală cu Andreea Diana Soare, o altă sportivă de perspectivă a țării noastre, scor 7-6, 6-4. La începutul anului în curs, cele două au făcut echipă și au câștigat titlul național U16 la dublu.

Prin performanța din Albion, Alexia devenea doar a treia tenismenă din România care să își adjudece un titlu de Grand Slam la junioare. Pentru a accentua magnitudinea performanței Alexiei, precedentele două nume care reușiseră asta sunt Simona Halep, în 2008 la Roland Garros, și Mariana Simionescu, în 1974, tot în „Orașul Luminilor”.

  • „Pasiune pură” este un serial în care GSP.ro și-a propus să aducă în prim-plan cazurile excepționale din sportul juvenil, inclusiv din disciplinele mai puțin mediatizate.

„Sacrificiile nici nu se mai simt”

Titulatura serialului realizat de Gazeta Sporturilor nu este întâmplătoare. Pentru cei mai mulți juniori, făcând abstracție de ramura sportivă, pasiunea pentru sport este catalizatorul nodal al continuității, dar și laitmotivul viitoarelor performanțe. După cum ea însăși afirmă, tenisul transcende orice altă parte a vieții ei.

„Am început să practic tenisul la șase ani, la îndemnul părinților. În momentul în care ajungi să îți placă ceva atât de mult încât să facă parte din tine, sacrificiile nici nu se mai simt. Cât despre prioritățile din viața mea, în mod clar, tenisul întrece absolut orice”, a mărturisit Alexia pentru GSP.

Ion Țiriac s-a oferit să le trimită pe Alexia și Andreea la academia lui Rafa Nadal

Tânăra tenismenă a discutat și despre cât de greu îi este unui sportiv să facă performanțe fără a avea un sprijin financiar consistent din exterior. După trofeul de la Wimbledon, a existat o avalanșă de sponsori. Din păcate, de cele mai multe ori, aceștia răsar abia după unele performanțe notabile și nu în prealabil.

Inclusiv Ion Țiriac, cel care i-a recompensat substanțial pe medaliații români de la Jocurile Olimpice, spunea într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor în urmă cu doi ani că și-ar dori să le acorde o mână de ajutor celor două sportive ajunse în finala de pe iarba londoneză.

Una dintre marile speranțe ale tenisului românesc, campioană la Wimbledon, are o maturitate formidabilă în discurs: „Sacrificiile nici nu se simt”
Alexia Tatu, la Wimbledon, în 2022

Singura rază de speranță a fost la Wimbledon. Nu știa nimeni, nu se aștepta nimeni, iar astea două fete (n.r. - Alexia Tatu și Andreea Diana Soare) au ajuns în finală la U14. Ce facem cu ele? E greu de spus, pentru că nu depinde de ele. Depinde, deocamdată, de părinți, chiar dacă se poate face ceva cu ele. Eu am fost și le-am văzut pe amândouă... e în regulă!

Pentru 14 ani, e foarte în regulă! Chiar și fizic e în regulă. Însă următorii doi ani sunt cruciali pentru vârsta asta! Acum îți faci fizicul! Mâine dimineață, eu și fundația am fi imediat de acord să le trimitem în următorii doi ani la academia lui Rafa Nadal.

Dar, ca să meargă acolo, trebuie să fie de acord tăticul și mămica, sunt două fetițe la 14 ani. Dar Nadal este o școală! Școală adevărată! Nu avem niciun risc de niciun fel. Ce facem apoi cu antrenorul respectiv, care le-a adus până la 14 ani? Dacă le trimiți cu antrenorul, poate e și mai bine.

Nu pot să-mi permit (n.r. - să discute cu părinții fetelor), nu-i cunosc, n-am cunoscut nici fetele, spre rușinea mea. Nu le-a cunoscut nici Federația sau dacă le-a cunoscut, cel puțin mie, nu mi s-a adus la cunoștință. Meritul este doar al fetelor și al familiilor lor.

Nu e meritul nimănui altcuiva, nici al Federației, al nimănui. Oricum, noi nu mai avem de unde să culegem, noi nu am semănat deloc.

- Ion Țiriac, pentru Gazeta Sporturilor, în august 2022

VIDEO. Alexia Tatu, pe terenul de tenis

Acum, Alexia admite că majoritatea cheltuielilor competiționale și logistice sunt suportate de familie, părinții fiind cei fără de care nu ar fi putut continua aventura sportivă.

„Tenisul este un sport foarte costisitor. Fără ajutor extern, șansele de izbândă sunt destul de mici. În prezent, majoritatea cheltuielilor cad pe umerii familiei. Fără sprijinul părinților mei, nu aș putea continua pe acest drum”, a mai declarat Alexia.

Întâlnirea cu Novak Djokovic

Suprafața ei de joc preferată este zgura: „Îmi place să joc pe toate suprafețele, însă pe zgură mă simt cel mai bine, de departe”.

Până la vârsta de 16 ani, a avut oportunitatea de a se întâlni cu mai multe personalități ale tenisului național și numai, însă a rămas impresionată de sârbul Novak Djokovic, proaspăt medaliat olimpic cu aur și recordmanul în ceea ce privește numărul de trofee de Mare Șlem, 24, dintre care 10 cucerite la Australian Open.

„M-am întâlnit cu Novak Djokovic la Wimbledon. Am avut ocazia să asist la unul dintre antrenamentele lui și am rămas impresionată de modul în care se conectează la joc”, a mai spus Alexia.

Accidentarea a întărit-o: „Apreciez mai mult fiecare moment pe teren”

În cursul acestui an, aceasta a suferit o accidentare la gleznă care a ținut-o departe de teren pentru o perioadă, susținând că a fost un prilej de reflecție, chiar dacă i-a fost greu să stea departe de racheta de tenis: „A fost o perioadă mai grea pentru mine, însă am reușit să extrag din ea părțile bune.

Am reușit să mă cunosc mai bine, iar acum apreciez mai mult fiecare moment pe teren. Recuperarea fizică în sine nu a fost dificilă, însă situația da, faptul că nu am mai putut să joc”.

Una dintre marile speranțe ale tenisului românesc, campioană la Wimbledon, are o maturitate formidabilă în discurs: „Sacrificiile nici nu se simt”
Alexia Tatu, campioană la Wimbledon în 2022

1750este locul ocupat de Alexia în clasamentul ITF de juniori în acest moment. 549 a fost cea mai bună poziție ocupată, în vara anului 2023.

În ceea ce privește viitorul meu, munca și eforturile se vor reflecta prin rezultate, mai devreme sau mai târziu. Vreau să mă bucur de momentele pe teren la maxim. Practic acest sport din pură plăcere și pasiune.

Rezultatele sunt un plus de care mă bucur, bineînțeles, însă nu reprezintă un scop pentru mine. Visul meu cel mai mare este să ajung să joc o finală de Grand Slam la senioare.

- Alexia Tatu, tenismenă și campioană U14 la Wimbledon

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Cupa Romaniei
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
Campionate
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!
Ideile Gazetei
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!

Singurul club de fotbal aflat în atenția lui Ion Țiriac » Fiul miliardarului l-a dat de gol: „A existat mereu o singură dragoste adevărată”

Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial


Comentarii (4)
Freyya
Freyya  •  24 Septembrie 2024, 16:23
Postat de ciupita pe 23 Septembrie 2024, 22:46

In Romania nu exista nici un fel de sprijin din partea federatiei decat pentru cativa acoliti care le ling din palma. Nu exista nici un rationament pentru existenta acestei federatii decat risipa banului public. Sunt mai multi birocrati decat jucatori. Nepotismul e la el acasa , la fel ca in toate colturile societatii noastre. Nu exista nici un plan pentru tenisul romanesc. Singurii sustinatori ai copiilor care vor sa faca tenis sunt parintii. O sa va dau niste exemple de costuri saptamanale ale acestui sport in Romania . Antrenament de tenis individual 60 euro .Antrenament de grupa 30 Euro. Toti acesti bani pentru 1 ora si jumatate de antrenament . Pregatire fizica 20 euro/ora. Masaj, Recuperare 20 euro/ora.Un junior care vrea sa faca performanta cat de cat, cheltuie saptamanal pentru 8 ore de tenis, 3 ore pregatire fizica si 3 ore de recuperare (14 ore de pregatire) aproximativ 300 Euro. Un cost mediu de 21 Euro pe ora. La orice Academie de Tenis din Europa strict pentru aceeasi pregatire nu platesti mai mult de 15-16 Euro/ora. In plus nu poti compara conditiile si sistemele de pregatire. Cam asta se intampla acum in Romania...De conditii nu are sens sa discutam.Majoritatea bazelor existente de pe vremea comunismului sunt in paragina, in administrarea unor rechini imobiliari care de abia asteapta o portita legislativa pentru a le desfiinta.

cand stramba din nas si refuza sa reprezinte Romania parca nu te trage inima sa duci bani de taxe catre sport- mai ales asta! tine careva minte cazul halep care a primit o prima pentru o EVENTUALA participare la JO pe care nu a avut decenta sa o returneze din proprie initiativa si a raspuns ca o returneaza DACA i-o cere cineva? si cam cine sa i-o ceara cand - probabil - a fost insotita de prime pe la aia care fac jocurile din federatie?

ED_BAD
ED_BAD  •  24 Septembrie 2024, 09:11
Postat de deemon_ss pe 23 Septembrie 2024, 23:32

Ca sa reusesti in tenis trebuie sa ai bani in primul rand.,,pasiunea pura'' e ca sa i ameteasca pe fraieri

Chiar multi bani! Si sa ai si puterea (tot financiara, pe de o parte) sa iti asumi ca dupa ce investesti 10-12-15 ani "in tenisul lui", facand chiar mari eforturi si sacrificii, copilul poate veni sa iti zica cu naturalete ca el doreste sa piloteze avioane sau sa se apuce de modelling...

deemon_ss
deemon_ss  •  23 Septembrie 2024, 23:32

Ca sa reusesti in tenis trebuie sa ai bani in primul rand.,,pasiunea pura'' e ca sa i ameteasca pe fraieri

Vezi toate comentariile (4)
Comentează