GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  RENTE BLOCATE

EXCLUSIV Andreea Răducan, intervenție explozivă în scandalul rentelor înghețate: ”E lipsă de respect! Nu vrem să batem la uși închise!” » Exemple ferme din vecini: ”Uitați-vă cum e și acolo!”

Articol de - Publicat miercuri, 16 octombrie 2024 23:35 / Actualizat miercuri, 16 octombrie 2024 23:35

Aur olimpic cu echipa la Sydney 2000 și cvintuplă campioană mondială în 1999 și 2001, fosta gimnastă Andreea Răducan se alătură sportivilor din trecut care solicită în mod public deblocarea rentelor viagere, înghețate de Guvern la nivelul anului 2017.

Pornit în urmă cu câteva săptămâni de fostele campioane olimpice la atletism Doina Melinte și Maricica Puică, ambele prin interviuri tulburătoare oferite pentru GSP.ro, subiectul rentelor viagere blocate de statul român la nivelul din 2017 a rămas încă în suspans. Joi, șefa ANS, Elisabeta Lipă, ea însăși aflată pe lista respectivă, i-a invitat la Agenție pe foștii sportivi care doresc să ridice oficial problema rentelor uitate de guvernanți.

Este vorba despre 597 de foști medaliați olimpici, mondiali și europeni care primesc lunar un bonus special din partea statului pentru performanțele din trecut, sume cuprinse între 3.493 lei și 16.635 lei. La nivelul maxim se află și Andreea Răducan. E un calcul bazat pe un algoritm care ține cont de salariul mediu brut, ecuație blocată însă de Guvern la nivelul din 2017. Între timp, salariul mediu brut a crescut cu 131%, dar rentele au rămas înghețate, astfel încât statul face o economie anuală de 12 milioane de euro.

Rente viagere 2024 by Gazeta Sporturilor

”Nu România a inventat aceste rente viagere”

- Andreea, ești o voce puternică din gimnastică și am vrea să știm, te rog, abordarea ta vizavi de rentele viagere înghețate din 2017. Cum vezi rezolvarea situației?
- Deblocarea acestor rente în sensul actualizării lor ar însemna un semn de respect față de foștii campioni. Am reprezentat țara cu onoare și mândrie și ne-am câștigat acest drept prin trudă și sudoare. Sigur, probabil că sunt și oameni care spun că, oricum, e suficient cât încasăm la nivelul lui 2017. Și fac o comparație cu alții care au practicat sport și nu primesc nimic. Asta e adevărat! Dar exact prin aceste rente putem face diferențierea între cei care fac sport pentru plăcere și medaliații olimpici, mondiali sau europeni. Și, în plus, nu România a inventat aceste rente viagere.

Andreea Răducan, intervenție explozivă în scandalul rentelor înghețate: ”E lipsă de respect! Nu vrem să batem la uși închise!” » Exemple ferme din vecini: ”Uitați-vă cum e și acolo!”
Nadia Comăneci, Gina Gogean și Andreea Răducan sunt trei dintre sportivele care beneficiază de rente viagere

- La ce te referi?
- Sunt și alte țări care practică același sistem. Mă gândesc în jurul nostru la Serbia și Croația, de exemplu. La noi, acest sistem a pornit prin implicarea fostului ministru Crin Antonescu într-un moment în care tot apăreau cazuri ale unor foști campioni ajunși într-un cadru de viață dificil. Era și este neplăcut să vezi oameni care au luptat pentru România, au devenit cei mai buni din lume la un moment dat și poate destinul i-a dus într-o situație sensibilă, tristă. Iar aceste rente au venit să îndrepte lucrurile în raport cu toți campionii.

”Am ajuns aici pentru că nu a existat unitate între noi”

- De ce crezi că s-a ajuns în punctul actual, cu un pui de revoltă publică pe acest subiect?
- Fiindcă nu a existat unitate între noi! Sper să găsim însă înțelegere la persoanele în măsură să deblocheze aceste rente. Se vorbește, de exemplu, și despre ambasadorii sportivi ai României și fac asta cu plăcere oricând, fie că rentele sunt înghețate sau nu. Vorbesc acum în numele meu și cred că am realizat lucruri frumoase pe plan național sau internațional.

Andreea Răducan - arhiva GSP
Andreea Răducan - arhiva GSP
Andreea Răducan - arhiva GSP
Andreea Răducan - arhiva GSP
Andreea Răducan - arhiva GSP
+43 FOTO

- Te referi la diferite proiecte de reprezentare a României, nu?
- Da. Și simt asta ca pe o datorie morală și dintr-un sentiment de recunoștință pentru ce mi-au oferit sportul și țara. Am crescut în România, m-au pregătit antrenori de aici. Și vreau să mă implic mai departe în astfel de proiecte, dar, pe de altă parte, vrem să vedem și noi că există respect real pentru foștii campioni. Azi, pare că nu mai sunt așa importanți. Dar ne străduim ca lucrurile să funcționeze în continuare pe bucățica noastră. Și cerem doar ceea ce merităm! Nimic în plus!

- Între voi, fetele de la gimnastică, ați mai dezbătut acest subiect?
- Nu vreau să vorbesc în numele altora, dar sigur că am mai discutat între noi. Ne-am mai tot întrebat ce se întâmplă. Am înțeles că rentele sunt blocate unu, doi, trei ani, dar discutăm deja de șapte ani, iar asta sună deja a lipsă de respect. Sunt un om cu bun-simț și acord înțelegere unor situații delicate. Toată lumea vrea ceva de la stat. Există anumite priorități. Dar mi se pare e cam mult pe acest subiect al rentelor.

Nu sunt adepta ideii să fac valuri în public, nici să mă lamentez. De obicei, încerc să rezolv lucruri cu bun-simț și amiabil. Dar acum, dacă această discuție mai veche dintre sportivi a ajuns deja în spațiul public, e normal să-mi spun și eu punctul de vedere
Andreea Răducan, medaliată olimpică, mondială, europeană, pentru GSP.ro

”E păcat să existe decență doar dinspre sportivi”

- Au fost voci care au criticat-o pe Elisabeta Lipă pentru lipsa de implicare până acum pe această temă.
- Nu comentez asta. Îmi imaginez că anul acesta au fost suficiente lucruri de rezolvat. Mă gândesc în primul rând la Olimpiadă și era normal să aibă prioritate sportivii de la Paris. Dar asta nu înseamnă să continuăm să neglijăm o situație care trenează de șapte ani. Nu vreau să arunc vina pe nimeni, pentru că am ajuns în această situație în primul rând din cauza lipsei de unitate a celor care ne aflăm pe lista rentelor.

Andreea Răducan, intervenție explozivă în scandalul rentelor înghețate: ”E lipsă de respect! Nu vrem să batem la uși închise!” » Exemple ferme din vecini: ”Uitați-vă cum e și acolo!”
Elisabeta Lipă i-a chemat pe foștii campioni la ANS pentru a discuta pe tema rentelor înghețate

- Uite însă că s-au spus acum și lucruri dureroase, mă refer aici, de exemplu, la declarațiile Maricicăi Puică! A vorbit despre niște situații de viață absolut tulburătoare pentru a-și explica dezamăgirea față de înghețarea rentelor din 2017.
- La nivel de țară, suntem o mână de oameni, aproape 600. Ne cunoaștem destul de bine între noi, ne mai întâlnim la evenimente. E păcat să nu existe o atmosferă frumoasă, pentru că toți am muncit și știm bine câte sacrificii am făcut, fiecare pe zona lui. E păcat să nu existe înțelegere din toate părțile și doar dinspre sportivi să vină decența.

- Se evoca la un moment dat inclusiv varianta de a ajunge la un proces pe această temă. O vezi drept o cale de luat în seamă dacă nu se mișcă nimic pe căile firești?
- Nu-mi doresc să ajungem acolo. Am încredere că lucrurile se vor rezolva într-un cadru normal. Am trecut prin situații mai delicate în viață și n-am apelat la instanțe. Cred în continuare că lucrurile se pot rezolva amiabil, dar important e să nu batem la uși închise. Aud deseori că aceste rente reprezintă un mod de a oferi respect față de niște oameni care au reprezentat România cu rezultate la cel mai înalt nivel. E un bun moment să arătăm că exact așa stau lucrurile!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB face transferul momentului în Superliga! Jucătorul semnează mâine, cele două părți s-au înțeles
Superliga
FCSB face transferul momentului în Superliga! Jucătorul semnează mâine, cele două părți s-au înțeles
Curtea de Apel a luat decizia definitivă! Mircea Rednic a câștigat procesul, Dinamo e bună de plată!
Superliga
Curtea de Apel a luat decizia definitivă! Mircea Rednic a câștigat procesul, Dinamo e bună de plată!
OUT din derby! Absență de ultimă oră pentru FCSB împotriva lui Dinamo: „Nu are ritm, nu riscăm”
Superliga
OUT din derby! Absență de ultimă oră pentru FCSB împotriva lui Dinamo: „Nu are ritm, nu riscăm”

România, 99% sigură de locul ei » Cum arată urnele pentru preliminariile Campionatului Mondial în acest moment + variantă de grupă grea și grupă ușoară

David Popovici a spus de ce nu mai conduce mașinile-cadou primite de la Ion Țiriac


Comentarii (1)
Goggu77
Goggu77  •  16 Octombrie 2024, 23:56

Bun deci Andreea Raducan lupta pentru colegii ei nevoiasi nu pentru banutul ei, sa fim bine intelesi. Ea ia vreo 3200 de euro acum, dar logic si normal ar fi sa ia de 1,3 ori mai mult, proportional cu cresterea salariului brut. Adica sa ia lunar, din taxele si impozitele platite de altii, cam 7500 de euro pe luna. Deci cam 90.000 de euro anual. In zece ani cam 900.000 de euro si daca o ajuta cel de Sus SA traiasca pana la 80 de ani, cam 3.6 milioane de euro plus indexarile de rigoare, bineinteles, renta de mosier. Din taxele oamenilor, e normal, pai de unde? Doar ea. Dar Mai sunt campioni, Slava domnului, au adus mandrie Romaniei si ne au pus parizeru'n sandvici, noua si generatiilor care vor urma! Rusine sa va fie, ba!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează