GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  POVESTE

POVESTE „Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de 4 ori!

„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de patru ori / foto: Imago Images
„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de patru ori / foto: Imago Images

Articol de - Publicat sambata, 28 septembrie 2024, 09:28 / Actualizat sambata, 28 septembrie 2024 09:28

Campionatul Mondial din 1962. A doua etapă din faza grupelor. 2 iunie 1962, ora locală 15:00. Chile, țara gazdă, întâlnea Italia, dublă campioană mondială la acel moment, pe „Estadio Nacional” din Santiago. Cele 90 minute jucate vor rămâne cunoscute în istorie drept „Bătălia de la Santiago”, denominație ce ne-ar duce mai degrabă cu gândul la o încleștare pe front.

Mai poate fi prezentată și drept povestea a cum doi jurnaliști italieni au inflamat atât de tare spiritele încât partida a ajuns să fie catalogată drept „cea mai mizerabilă demonstrație de fotbal din istorie”.

Groaznicul cutremur din 1960 și omul care nu și-a văzut visul implinit

În luna iunie a anului 1956, Congresul FIFA lua decizia de a organiza Campionatul Mondial din 1962 în America de Sud, după o pauză de 12 ani, Chile fiind statul desemnat. Cu toate acestea, drumul până la regalul fotbalistic avea să fie unul tumultuos.

Mai 1960. Cu doi ani înaintea turneului final, un cutremur de magnitudinea 9.5, cel mai mare înregistrat vreodată, a zguduit regiunea. Epicentrul a fost în apropierea orașului Lumaco, la aproximativ 570 kilometri sud de Santiago. Urmările au fost catastrofale: între 1000 și 6000 de pierderi omenești, mii de răniți, precum și distrugerea masivă a infrastructurii, locuințelor și clădirile publice.

„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de 4 ori!
Urmările teribilului cutremur din Chile, 1960 / Foto: Imago Images

În acest context, planul sportiv trecea în fundal, fiind chestionată capabilitatea chilienilor de a organiza competiția. Cu toate acestea, Carlos Dittborn, ambasador al fotbalului din Chile, șeful Comisiei Organizatorice pentru Mondialul din 1962, a reușit imposibilul.

Deși s-a oferit să înapoieze toate fondurile primite pentru organizararea Mondialului, Jorge Alessandri, președintele „fâșiei” sudice din continent de la acea vreme, a refuzat, motivând că populația chiliană are nevoie de această distragere, iar organizările pentru Mondial ar trebui să continue.

Cu un efort inimaginabil, patru orașe au fost confirmate pentru competiție: Arica, Vina del Mar, Santiago și Rancagua, renunțându-se la alte cinci locații: Antofagasta, La Serena, Valparaiso, Talca și Concepcion.

Deși piedicile au fost considerabile, turneul avea să aibă loc în Chile. Însă, cu o lună și două zile înaintea partidei inaugurale, la doar 38 ani, Dittborn a încetat din viață, cauzele fiind diferite, în funcție de sursă. Unele precizează un infarct, altele o criză acută de pancreatită, ambele având aceeași sursă: efortul enorm pe care l-a depus în organizarea Campionatului Mondial. Nu a a apucat să își vadă visul împlinit cu ochii.

„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de 4 ori!
Carlos Dittborn, „arhitectul” Campionatului Mondial din 1962, în stânga

În memoria lui, prima reprezentativă a jucat cu o bandă neagră pe echipamente la turneul al cărui „arhitect” . Unul dintre stadioanele competiției, cel din Arica, a fost rebotezat purtându-i numele, iar un turneu amical dintre Argentina și Chile îl onorează.

Cu toate că doar puterea de sacrificiu, travaliul stăruitor și dorința uriașă a chilienilor au determinat Mondialul din 1962 să aibă loc, italienii au inflamat teribil spiritele, criticând în termeni extrem de duri ospitalitatea și condițiile din statul poziționat între Oceanul Pacific și Anzii Cordilieri.

„Locuitorii țării sunt mândri că sunt mizerabili și înapoiați”

Doi dintre jurnaliștii peninsulari trimiși la Mondialul din 1962, Antonio Ghirelli și Corrado Pizzineli au pictat o monstruoasă frescă pentru Santiago, capitala statului și locul de disputare al finalei din 1962, Brazilia - Cehoslovacia 3-1. Iar contextul nu a fost unul prielnic.

Campionatul Mondial a reprezentat un prilej de mobilizare generală în țară, după cutremur, jucătorii primei reprezentative făcând tururi prin regiune înaintea turneului pentru a mobiliza populația și a oferi sprijin moral, în urma teribilului cutremur din 1960.

„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de 4 ori!
Antonio Ghirelli (dreapta), jurnalist italian, a încetat din viață în 2012, la vârsta de 89 ani / Foto: Imago

Mondialul nu mai era doar despre fotbal, despre ce reprezintă acesta, metamorfozându-se într-un veritabil simbol al renașterii, ceea ce au și reușit: să renască din ruinele proprii, literalmente. Deși laudele curgeau din toate părțile globului, italienii, cel puțin doi dintre aceștia, au avut o altă opinie, în antiteză cu opinia general acceptată.

Cei doi jurnaliști italieni, Ghirelli și Pizzinelli, au publicat o serie de articole în „La Nazione” și „Corriere della Sera”, în care prezentau condițiile precare din Chile.

O mahala în care telefoanele nu funcționează, taxiurile sunt la fel de rare ca soții fideli, o legătură telefonică în Europa te costă o mână și un picior, iar scrisorile ajung în abia cinci zile. Santiago este oribil”, scria Ghirelli, în timp ce Luigi Mario Pizzinelli nota următoarele în „La Nazione”:

Cartiere întregi au căzut pradă prostituției. Locuitorii țării sunt mândri că sunt mizerabili și înapoiați.

Au acceptat să organizeze acest Campionat Mondial în același mod în care Mussolini a fost de acord să trimită forțele noastre aeriene să bombardeze Londra. Capitala are 700 paturi de hotel.

„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de 4 ori!
Luigi Mario Pizzinelli, unul dintre jurnaliștii peninsulari care a inflamat spiritele înainte de Chile - Italia

Declarațiile viscerale ale peninsularilor nu erau întâmplătoare, contextele fiind multiple: rivalitatea fotbalistică dintre europeni și sud-americani sau tensiunile politice în contextul Războiului Rece (un deceniu mai târziu, primul marxist ales președinte în democrațiile din America Latină a fost în Chile, Salvador Allende, personaj extrem de apropiat de Uniunea Sovietică, în timp ce Italia era una dintre forțele blocului Vestic. De notat că diverse mișcări socialiste erau prezente încă de la începutul anilor 1960 în Chile, concomitent cu organizarea Mondialului).

Înaintea primei atingeri de balon de la „Campeonato Mundial”, cei doi jurnaliști s-au văzut nevoiți să părăsească țara, în timp ce presa din Chile ieșea pe contraatac, numindu-i „drogați”, „mafioți” și „fasciști” pe italieni.

Chile, fieful „diavolului șchiop”

Campionatul Mondial din 1962 a fost a șaptea ediție organizată de FIFA. A avut loc între 30 mai și 17 iunie. 16 echipe au participat, fiind împărțite în câte patru grupe egale.

Brazilia a câștigat turneul, după o finală cu Cehoslovacia, scor 3-1, Garrincha, poreclit „diavolul șchiop”, strălucind pe toată durata turneului. Chile și Italia au fost plasate în Grupa a 2-a, alături de Germania de Vest și Elveția, organizatoarea turneului din 1958. În prima rundă, chilienii s-au impus cu 3-1 în partida de deschidere contra Elveției, în timp ce peninsularii au remizat alb cu nemții.

Pe 2 iunie, de la ora locală 15:00, Chile și Italia aveau să întâlnească pe Estadio Nacional, în fața a 66.057 spectatori.

„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de 4 ori!
Garrincha (dreapta), în finala Campionatului Mondial din 1962, tranșată de Brazilia cu 3-1 în fața Cehoslovaciei / foto: Imago Images

Chile - Italia, simfonie violentă pe cea mai mare scenă a fotbalului mondial

Desfășurarea partidei a fost una haotică, schițând un tablou de emoție pură. Stadionul, scăldat în soare și umplut până la refuz de fervenții fani chilieni. Tensiunea se simțea în aer, cu mult înaintea primului fluier al „cavalerului în negru”.

La Santiago, un microcosmos al tensiunii pe axa Chile - Italia „furase” rolul de protagonist al meciului în sine.

În transmisiunea televiziunilor britanice, ținând cont de faptul că înregistrările partidelor ajungeau la distanță de două zile în Albion, David Coleman, trimisul BBC în America de Sud, ca un cuvânt-înainte, a oferit un avertisment celor ce aveau să urmărească partida.

„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de 4 ori!
David Coleman, în stânga lui Bobby Moore / Foto: Imago Images

Bună seara. Partida pe care urmează să o vedeți este cea mai prostească, îngrozitoare, dezgustătoare și rușinoasă demonstrație de fotbal din istoria jocului. Chile - Italia, prima oară când cele două se întâlnesc.

Să sperăm că va fi și ultima dată. Dacă Campionatul Mondial va supraviețui în forma actuală, trebuie luate măsuri împotriva unor echipe care joacă în asemenea mod.

- David Coleman, corespondent BBC

Încă din primele zeci de secunde ale partidei, orice soi de tactică specifică respectivelor vremuri a fost aruncată pe fereastră. Un puhoi de fotbaliști invadau spațiul în care se afla mingea, trei faulturi serioase fiind comise în primele două minute de joc.

„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de 4 ori!
Chile - Italia 2-0 / Foto: Imago Images

După doar opt minute, Giorgio Ferrini, mijlocașul lui Torino, poreclit „Barajul”, a fost eliminat după o intrare asupra chilianului Honorino Landa. Fotbalistul „Il Vecchio Cuore Granata” a refuzat să părăseacsă terenul, fiind nevoie de o escortă de polițiști pentru a îl determina pe acesta să se conformeze celor dictate de oficialul Ken Aston.

Până la introducerea schemei colorate a cartonașelor, avertismentul verbal ținea loc de „galben”, în timp ce „roșul” era substituit de simpla eliminare. „Unul dintre cele mai dizgrațioase spectacole pe care le-am văzut vreodată!”, exclama comentatorul partidei. La câteva minute distanță, Leonel Sanchez i-a aplicat un croșeu de stânga direct în figură lui Humberto Maschio, însă arbitrul nu a fost pe fază.

„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de 4 ori!
Chile - Italia 2-0, una dintre cele mai dure partide din istoria fotbalului

Sanchez a scăpat de eliminare și a doua oară, când i-a aplicat un procedeu similar și lui Mario David, fundașului dreapta italian. „Unul dintre cele mai dulci croșeuri de stânga pe care le-am văzut. David este la pământ”, spunea comentatorul.

Fotbalistul „diavolului milanez” la acea vreme a încercat să își ia revanșa în fața lui Sanchez, canalizându-și loviturile de kickbox. Minutul 38. Italia rămânea în nouă oameni.

„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de 4 ori!
Sanchez, întins pe jos după intrarea lui David / Foto: Imago Images

Au urmat nenumărate meleuri, alte trei intervenții ale forțelor polițienești, intrări care astăzi ar veni de la sine cu multe etape de suspendare și... nici măcar o altă eliminare!

Mai mult, în două rânduri, arbitrul a intervenit pentru a îi despărți pe jucători, care duseseră lupta la sol. În ultimul sfert de oră al partidei, au răsărit și golurile. Jaime Ramirez, cu capul, profitând de o gafă în axul defensiv italian a deschis scorul, iar Jorge Toro a consemnat victoria gazdelor, după un șut în forță de la distanță.

Italia a fost eliminată în faza grupelor. Chile a mers în sferturi, unde a trecut și de Uniunea Sovietică, scor 1-2, însă a cedat în fața Braziliei în semifinale, 2-4. Cu toate acestea, gazdele competiției s-au resemnat cu „bronzul”, după 1-0 cu Yugoslavia în finala mică, gol Rojas.

Chile - Italia 2-0, partidă integrală:

„Bătălia de la Santiago” va rămâne un memento atemporal al manierei în care barierele culturale ale peisajelor unor națiuni pot reverbera în evenimentele petrecute la firul ierbii. Un tablou între noblețe și brutalitate.

Chile - Italia, sursă de inspirație pentru inventarea cartonașelor galbene și roșii

Ken Aston, centralul partidei dintre Chile și Italia, s-a retras după Mondialul din 1962 din activitate, în urma unei accidentări la tendonul lui Ahile, însă a făcut parte din Comitetul de Arbitri al FIFA pentru următorii opt ani, patru din poziția de președinte, având misiunea de a dirija „cavalerii în negru” la edițiile din 1966, 1970 și 1974 ale Campionatului Mondial. Din acestă poziție, a avut un impact semnificativ asupra fotbalului modern.

Partida de la Santiago, prin prisma numeroaselor brutalități de la firul ierbii, i-a plantat incipient ideea de avertismente clar definite. Aceasta s-a materializat în urma unei partide dintre Anglia și Argentina, contând pentru turneul din 1966. Jack Charlton a fost avertizat de către arbitrul german Rudolf Kreitlein, însă fotbalistul „The Three Lions” era în dubii privind avertizmentul, de care a citit în presa locală.

„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de 4 ori!
Ken Aston, arbitrul care a inventat culorile cartonașelor

În timp ce conducea dinspre vechiul Wembley către Lancaster Gate, un cartier londonez, având în minte confuzia creată, i-a venit ideea culorilor cartonașelor, în timp ce aștepta la un semafor de pe strada Kensigton! Era convins că un limbaj coloristic ar transcende orice soi de barieră lingvistică.

Ajuns acasă, i-a explicat brevetul Hildei, soția sa, care i-a adus două cartonașe din hârtie colorată, pe care le-a tăiat pentru a îi încăpea în buzunarul de la cămașă, luând astfel viață sistemul modern de cartonașe. Acesta a fost folosit întâia oară pentru Campionatul Mondial din 1970.

La partida inaugurală a respectivului turneu, Mexic - URSS, Evgeny Lovchev, fotbalist la Spartak Moscova la acea vreme, a devenit primul jucător care a văzut cartonașul galben.

„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria fotbalului: Poliția a trebuit să intervină pe teren de 4 ori!
Evgeny Lovchev, primul jucător din istorie care a văzut cartonașul galben (stânga) / Foto: Imago Images

Radu Nunweiller a fost primul român care a văzut cartonașul galben, în România - Cehoslovacia 2-1, de la Campionatul Mondial din 1970.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Du-te, bă, de aici!” » Ce-l entuziasmează pe Gigi Becali: „Se adeverește ce am prevăzut eu”
Europa League
„Du-te, bă, de aici!” » Ce-l entuziasmează pe Gigi Becali: „Se adeverește ce am prevăzut eu”
Tottenham i-ar putea încheia mandatul! Cu cine negociază Manchester United să vină în locul lui Ten Hag
Campionate
Tottenham i-ar putea încheia mandatul! Cu cine negociază Manchester United să vină în locul lui Ten Hag
De ce nu iese niciodată la restaurant Iuliana Pepene: „Știți ce mi-am dat seama?!”
Stiri extrasport
De ce nu iese niciodată la restaurant Iuliana Pepene: „Știți ce mi-am dat seama?!”

„Nu mă mai uit la meciurile lui. Îi urez succes!” » Antrenorul care l-a descoperit pe Ștefan Târnovanu, mărturie dureroasă, chiar după FCSB - RFS

Gigi Becali, dezlănțuit după victoria FCSB! 3 jucători remarcați: „Nu doar că-i măresc contractul, îi iau și apartament!” + „Miculescu e jucător de luptă, o să joace cu PAOK”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează