GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  HEALTH TALKS

Health Talks by GSP, Ep. 28 Cum să-ţi măreşti „health span-ul”: „Acest protocol de antrenamente este ideal pentru longevitate” + Câte grame de proteină pe kilogram corp e indicat să consumi

Călin Hagiu
Călin Hagiu

Articol de - Publicat sambata, 22 februarie 2025 14:25 / Actualizat sambata, 22 februarie 2025 14:25

EPISODUL 28. Invitatul de astăzi al emisiunii Health Talks by GSP este Călin Hagiu, fost handbalist de performanță și antrenor de fitness, care vorbește despre obiceiurile care ne prelungesc perioada de timp în care suntem sănătoși, nu doar speranța de viață: „Activitatea sportivă recreațională trebuie făcută pe tot parcursul vieții”

- Călin, cum a început povestea ta de sportiv?
- Fac sport de când mă ştiu. Am bifat toate jocurile posibile pe maidan, apoi am început handbalul la vârsta de 12 ani. Am făcut o carieră din asta, am jucat 20 de ani, timp în care am jucat foarte mulți ani în Liga Națională și am reprezentat România la toate categoriile de vârstă. Apoi, când cariera de handbalist s-a terminat, am realizat că meseria de antrenor personal mi se potrivește foarte mult. Fac acest lucru de aproximativ 6 ani de zile.

- Cum ai început handbalul?
- Am un frate mai mare cu 6 ani care făcea handbal. În momentul acela se transferase la un club unde activa Ioan Vlădescu, antrenorul care m-a descoperit pe mine, un adevărat mentor și un profesor extraordinar. Eram destul de înalt pentru vârsta mea, la 12 ani aveam cam 1,70m. Din fericire, am avut mai mult decât înălțime și așa am reuşit o carieră foarte frumoasă.

- Cum te-a ajutat faptul că ai făcut un sport profesionist în cariera de antrenor de fitness?
- În primul rând, m-a ajutat să fiu disciplinat. Apoi, faptul că am lucrat cu diverşi antrenori de la care am învăţat diverse lucruri.

Călin Hagiu: „Sălile sunt tot mai atractive pentru clienți”

Cum să-ţi măreşti „health span-ul”: „Acest protocol de antrenamente este ideal pentru longevitate” + Câte grame de proteină pe kilogram corp e indicat să consumi
Călin Hagiu

- Ce te-a motivat să devii un antrenor de fitness?
- Cred că a fost pur și simplu experimentarea unor chestii noi în perioadele de off-season pentru că trebuia să te menții în formă. Am văzut că e un domeniu care îmi face plăcere și mi s-a părut că e ceva foarte atractiv. La handbal, noi lucram la sală destul de izolaţi, nu mergeam la sălile astea noi, unde sunt şi alţi oameni.

- Cred că de multe ori sălile de fitness arată mult mai bine decât sălile de forță de la cluburile de handbal.
- Este o diferență foarte mare pentru că e un domeniu din ce în ce mai competitiv, iar toate companiile doresc să-și facă sălile cât mai atractive pentru clienți.

- Care sunt cele mai mari provocări pentru tine în meseria de antrenor de fitness?
- Ca antrenor ai nevoie de clienți ca să te susții, este o meserie liberală, în foarte puține locuri eşti salariat al unei săli. E responsabilitatea fiecăruia să-și construiască o bază de clienți. Provocarea cea mai mare nu e antrenamentul în sine, ci atragerea clienților și păstrarea lor.

Călin Hagiu: „Sunt tot mai mulți oameni care fac din ce în ce mai mult sport”

- Ce este mai greu, să găsești clienți noi sau să îi motivezi să vină constant la sală?
- Cred că pică undeva la mijloc răspunsul pentru întrebarea asta. Acum este o perioadă în care multă lume vine la sală, sunt acei clienţi care vor să arate bine la vară. Dar sunt tot mai mulți oameni care fac din ce în ce mai mult sport, şi-au făcut un obicei din asta.

- Care e vârsta clienţilor tăi?
- Am avut plăcerea să lucrez cu un demografic extrem de bogat. Am avut chiar şi copii sub 10 ani, am un modul pedagogic și pot lucra cu ei și din punct de vedere legal. În același timp, am avut clienţi şi peste 70 de ani, care vin cu totul alte nevoi și dorințe. În general, cei care vin foarte mult la sală sunt, culmea, cei care sunt cu adevărat ocupați, adică oameni cu familie, oameni care au realizat că mersul la sală e o necesitate dacă vrei să fii sănătos.

Călin Hagiu: „Antrenamentele vor fi întotdeauna aceleaşi”

- Care crezi că sunt calitățile pentru un atrenor de fitness bun?
- Entuziasmul. Dorinţa de a-ţi menține și de a-ţi îmbunătăți cunoștințele permanent pentru că e o meserie care evoluează constant, deși esența e aceeași. Antrenamentele vor fi întotdeauna aceleaşi în linii mari, oricât ar încerca rețelele de socializare să ne spună că situația este altfel, că a apărut nu ştiu ce flotare nouă, pe care sigur nu ai văzut-o nicăieri.

- Cum reușești să-ți păstrezi entuziasmul acesta zi de zi?
- Eu, ca antrenor, nu trebuie să-i transmit starea mea clientului dacă am o zi mai proastă, nu am voie să-mi demotivez clientul. Am văzut un video interesant foarte scurt și cuprinzător, în care un profesor, care avusese o zi proastă, și-a luat 50 secunde de pauză înainte să intre în clasă ca să-și îmbunătățească mimica, să zâmbească şi să nu intre cu problemele lui în clasă.

Călin Hagiu: „Cei mai mulţi vin la sală când apare o problemă”

- Care ar fi primul pas pe care ar trebui să-l facă oamenii care vor să se apuce de sală?
- Cred că primul pas ar fi să-și dea seama că au nevoie de ceva în plus, că au nevoie să facă sport pentru a fi sănătoşi. Cei mai mulţi încep când apare o problemă, când apar câteva kilograme în plus, dar ideal ar fi să ne apucăm înainte.

- În cazul bărbaţilor, după o anumită vârstă, apare sarcopenia, adică pierderea masei musculare. De câte antrenamente de forţă am avea nevoie ca acest lucru să nu se întâmple şi să reuşim să ne păstrăm masa musculară?
- Numărul antrenamentelor de forță rămâne la latitudinea omului respectiv, dar e indicat să fie măcar două pe săptămână. O recomandare generală ar fi ca fiecare grupă musculară să fie antrenată cel puțin o dată pe săptămână.

- Care sunt beneficiile antrenamentelor cardio?
- Antrenamentele cardio ar trebui să fie parte din viața oricui, indiferent de vârstă, pentru că ele asigură sănătatea inimii. Inima e un organ vital şi în acest mod ne antrenăm inima să devină mai puternică.

Călin Hagiu: „Dacă faci cardio şi forţă în egală măsură, este foarte bine”

- Te-am întrebat acest lucru pentru că există această idee preconcepută că dacă vrei să îţi dezvolţi masa musculară e indicat să nu faci prea mult cardio.
- E o preconcepție frecventă, dar care poate fi contracarată foarte ușor cu exemple din orice sport. Acolo sunt niște coloși care fac cardio foarte des şi nu pierd masa musculară. Antrenamentele cardio și cele de forță merg mână-n mână. Niciodată nu o să pierzi ce ai făcut la antrenamentul de forţă dacă mai faci apoi şi cardio.

- Ideal ar fi să avem trei zile pe săptămână în care să facem forță și trei de cardio?
- E un split bun, pentru că în primul rând îți lasă loc de odihnă între grupele mari de forță. Oamenii care s-ar antrena de trei ori pentru cardio și de trei ori pentru forță ar fi în top 5% din populație din punct de vedere al sănătății. Depinde de obiectiv. E excelent pentru oamenii care caută longevitate, sănătate, care nu vor să nu aibă dureri, atunci da, e excelent. Dacă faci cardio şi forţă în egală măsură, este foarte bine.

- Care ar trebui să fie intensitatea acestor antrenamente dacă ne interesează în primul rând sănătatea?
- În general, e foarte bine să-ți asculți corpul. E bine să îţi forţezi un pic corpul, să ieşi un pic din zona ta de confort. Să creşti mereu intensitatea pas cu pas, fără grabă. Mulţi dintre cei care merg la sală au impresia că se apropie cumva de sportul de performanță, dar este o diferență foarte mare între sportul recreațional și cel de performanță. Cel recreațional ar trebui să-l facă toți, inclusiv cei care au făcut performanță și au renunțat. Activitatea sportivă recreațională trebuie făcută pe tot parcursul vieții. Ca să fiu şi mai concret, e obligatorie. N-ar trebui să lipsească nimănui.

Călin Hagiu, despre impactul tehnologiei în sport

- Care sunt cele mai dese greșeli pe care le observi la oamenii care vin să se antreneze în sală?
- Trendurile. Ne cam dau bătăi de cap în ultima vreme. E foarte ușor să le dai crezare, să cazi tentației pentru că ai auzit un lucru și a fost convingător într-un video foarte scurt, de obicei sub 30 de secunde, te-a captat și vrei să-l încerci. Exercițiile de bază au fost aceleași mereu, sunt în continuare același, poate cu mici ajustări, doar că acum sunt făcute cu echipamente mult mai performante și în condiții mult mai bune.

- Ai observat dacă s-a schimbat într-un fel percepția oamenilor despre sport odată cu apariția tehnologiei inteligente, cum ar fi ceasurile, telefoanele, inelele inteligente?
- Da, s-a gamificat un pic domeniu. Sunt clienţi care pun preţ mare pe ce îi spune ceasul, dar care nu e chiar așa de important până la urmă. Tu faci exerciţiile alea şi cu ceas şi fără ceas, pentru corpul tău e acelaşi lucru. Dar faptul că îi motivează pe oameni să facă mai mult sport nu poate fi decât un lucru bun.

- Te-am întrebat acest lucru pentru că și eu am un astfel de ceas și pe mine chiar m-a motivat.
- Ce se întâmplă dacă îți iau ceasul câteva zile?

- Sper că o să vă duc în continuare la sală, sper să nu mă demotivez. Nu știu, o să văd atunci, dar sper ca nu o să mă influențeze atât de mult.
- Cred că ceasul tău a devenit sinonim cu disciplină. În cazul acesta nu poate fi decât un lucru bun. Pentru că pe tine te ajută şi nu e o chestie obsesivă.

- Pe mine mă mai ajută pentru că e un instrument foarte bun să vezi cât ai progresat.
- Da. Aşa e.

Călin Hagiu: „Cel mai bine e să te compari cu tine, nu cu alţii”

- Să mă compar cu mine, nu cu alţii.
- Da, aceasta este o mare problemă cu care se confruntă cei care abia se apucă de sport. Poate vezi la sală oameni superfit, bine pregătiți și tu ești un pic în urmă cu pregătirea și te gândești că nu mai are rost să faci nimic, îţi pierzi motivaţia. Şi atunci cel mai bine e să te compari cu tine, nu cu alţii.

- Au apărut foarte mulți antrenori personali care predau în online. Vezi vreo diferență între antrenamentele la sală și cele online?
- Pentru unii oameni e singura variantă pentru că efectiv nu au o sală în apropiere şi le e mai comod aşa. Şi atunci antrenamentele online vor fi o soluție, dar diferă foarte mult felul în care antrenezi online față de cel fizic. În plus, mersul la sală e şi o activitate socială, mergi să te întâlneşti cu alţi oameni, să socializezi.

- Tu coordonezi și o echipă de antrenori personali. Care sunt sfaturile pe care le-ai da celor care doresc să se apuce de meseria asta?
În primul rând, trebuie să facă un curs acreditat, care acum este un pic mai lung. Înainte ținea aproximativ două luni, acum ține aproape opt. Apoi, aşa cum am zis la început, trebuie să aibă entuziasm, să acumuleze cunoștințe și să aibă un pic de răbdare la început.

Călin Hagiu, despre cât costă un antrenor personal

- Care ar fi avantajele de a lucra cu un antrenor personal?
- În primul rând, fiecare om care lucrează cu un antrenor personal va beneficia de o evaluare din care să-și dea seama care sunt plusurile, care sunt minusurile și ce trebuie lucrat. Se stabilesc obiectivele și de acolo se face un plan pe care o să se meargă în prima lună. E o colaborare destul de simplă, în general se creează legături foarte puternice între clienți și antrenori.

- Dacă un client vine de trei ori pe săptămână la sală, cam care ar fi bugetul pentru un antrenor personal?
- Prețurile variază. Limita superioară, în zonele mai scumpe din Bucureşti, este undeva la 350-400 de euro pe pachet de 10-12 ședințe. Dar preţul normal variază undeva între 100 şi 150 de lei per şedinţă. E cam ca un serviciu normal de masaj, o ședință de terapie, o masă în oraş.

- Ai un client care te-a impresionat cu progresul său?
- Am mai mulți care au dat multe kilograme jos și și-au transformat corpul și sănătatea. Este foarte mult meritul lor pentru că au avut disciplină şi acasă, nu doar la antrenamente. Am avut clienți cu astm care şi-au îmbunăţit condiţia şi nu au mai simțit nevoia să folosească inhalatorul. Am clienţi care au avut scutire la sport şi care nu ştiau să facă exerciţii de bază şi care au devenit foarte mobili şi sportivi.

Călin Hagiu, despre raportul gram proteine pe kilogram corp

- Care e rutina ta zilnică? De câte ori te antrenezi, ce mănânci, cum îți menții tu starea de sănătate?
- Acum am un program un pic modificat pentru că am și eu un copil mic care a schimbat un pic dinamica de acasă. În general, încerc să prioritizez la mese consumul de proteină. Eu am 1,94 m și 104 kg, deci am nevoie de un aport mai mare de proteine. Numărul de antrenamente pe săptămână nu s-a schimbat, fac cel puţin trei antrenamente, doar că acum nu mai pot sta două ore pe zi aşa cum făceam înainte. Acum fac nişte superseturi foarte intense şi pe o perioadă de timp mai scurtă. Sunt solicitante și din punct de vedere cardio şi e o metodă pe care o recomand celor care au mai puțin timp. Dar să o facă cu grijă pentru că riscul de accidentare este mare și trebuie și acolo să gestionezi foarte bine perioadele de pauză.

- Ai niște alimente pe care le consumi în mod frecvent?
- Da, carne, ouă, legume, mai ales cele verzi, fructe, cereale integrale şi încerc să evit, pe cât posibil, zahărul procesat.

- Spuneai că ești foarte atent la proteine. Cam câte grame de proteină pe kilogram corp estimezi că mănânci pe zi?
- Aici e o regulă de bază pe care încerc să o respect și eu. În zilele în care nu faci antrenament poți să te încadrezi la un gram de proteină pe kilogram corp. În momentul în care ai obiective de creștere de masă musculară sau ai zile în care faci antrenamente de forţă și depui mai mult efort atunci poți să crești la 1,5, chiar și 2 grame.

Emisiunea integrală cu Călin Hagiu

- Spuneai că sportul ar trebui să fie obligatoriu în viaţa tuturor. În încheiere, aş vrea să ne spui de ce este important să avem acest obicei.
- Trebuie să vedem sportul ca pe o investiție. Nu prea suntem făcuţi să gândim pe termen lung, dar când începem să vedem anumite beneficii în urma unor semințe pe care le-am plantat de ceva vreme începem să conștientizăm importanţa mişcării. Cu siguranță, sportul te ajută să ai un corp sănătos care te va sprijini în perioadele dificile prin care trecem toţi.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:

Cristian Săpunaru și-a anunțat RETRAGEREA în autocar! Distrus de eliminare, a transmis un mesaj în fața colegilor: „Îmi doream și eu asta”

Șoferii bulgari scapă de radar cu ajutorul unui dispozitiv de 10 lei care le face numărul de înmatriculare „invizibil”


Comentarii (2)
steaua.libera  •  23 Februarie 2025, 11:09
Postat de costeltudor pe 22 Februarie 2025, 19:39

Trandafirasule , suntem români , trăim în România și vorbim una din cele mai frumoase limbi de pe glob , Limba Română !!! În DEX NU am găsit *** postate de tine -“health-spam “! Poate nu ar strica sa pui mana pe ABECEDAR !!!

Traim in Romania, vorbim lb romana, dar nici nu e ilegal sa inveti limbi straine. Tu ce limbi straine ai invatat in scoala? Sau lipseai de la ore si acum blamezi autorul pentru asta? In fine, Healthspan se referă la perioada de timp pe care o persoană o trăiește în stare bună de sănătate, fără boli sau afecțiuni severe

costeltudor  •  22 Februarie 2025, 19:39

Trandafirasule , suntem români , trăim în România și vorbim una din cele mai frumoase limbi de pe glob , Limba Română !!! În DEX NU am găsit *** postate de tine -“health-spam “! Poate nu ar strica sa pui mana pe ABECEDAR !!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează