GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  TEHNOLOGIE

Cum va arăta sportul în 2050? » Guardian scrie despre roboți fotbaliști, cipuri implantate în creier și jucători trecuți de 50 de ani

Meciuri de fotbal între roboți se dispută deja. Întrebarea este: până în 2025, oare roboții se vor întrece pe teren cu oamenii? Foto: Guliver / Getty Images
Meciuri de fotbal între roboți se dispută deja. Întrebarea este: până în 2025, oare roboții se vor întrece pe teren cu oamenii? Foto: Guliver / Getty Images

Articol de - Publicat luni, 06 ianuarie 2025 15:46 / Actualizat luni, 06 ianuarie 2025 15:47

The Guardian face un exercițiu de imaginație și conturează cum va arăta sportul peste 25 de ani, adică în anul 2050, la jumătatea secolului pe care-l parcurgem.

Multe dintre predicțiile experților în tehnologia sportului par absolut SF, dar așa s-a întâmplat cu toți pașii evolutivi înregistrați în acest domeniu, de la sfârșitul secolului trecut până în prezent.

În 1997, specialiștii niponi în inteligență artificială și în robotică lansau lumii întregi o provocare extrem de interesantă.

Pe atunci ei se întrebau dacă până în anul 2050 o echipă de fotbal alcătuită din roboți humanoizi ar putea învinge pe teren formația câștigătoare a Cupei Mondiale la fotbal?

Pare o idee imposibil de realizat? Poate! Pentru cei care se ocupă de progresele tehnologice din interiorul sportului acest obiectiv este un fel de far călăuzitor.

The Guardian a vorbit cu câțiva specialiști care știu cum să transforme visele legate de tehnologie în realitate, chiar dacă acest lucru va mai dura ceva. Aceștia au făcut câteva predicții despre forma și importanța unor discipline sportive.

„E un risc major să prezici ce se va întâmpla peste 25 de ani”, a declarat Lewis Wiltshire, vicepreședinte la IMG, o companie specializată în consultanță digitală în domeniul sportului.

„Dar până la jumătatea secolului pe care-l trăim, corpurile noastre vor interacționa cu tehnologia în mai multe moduri care astăzi ni se par de domeniul SF”, a explicat specialistul.

Acest lucru va include faptul că creierul uman va beneficia de microcipuri care vor controla pe filieră tehnologică tot ce ține de sport.

Cum va arăta sportul în 2050? » Guardian scrie despre roboți fotbaliști, cipuri implantate în creier și jucători trecuți de 50 de ani
Până în anul 2050, o luptă ca cea dintre Oleksandr Usyk și Tyson Fury ar putea fi controlată de implanturi neuronale care să prevină accidentările // FOTO: Guliver/GettyImages

„Implanturile neuronale, denumite și interfețe cibernetice cerebrale, vor fi destul de frecvent întâlnite în anul 2050”, a urmat Wiltshire.

„Iar unul dintre efecte va fi, de pildă, ușurința în detectarea posibilității de accidentare în cazul sportivilor înainte ca acest lucru să se întâmple”, a explicat omul de știință.

Sportivii își vor putea continua carierele și după ce vor împlini 50 de ani

Drept consecință, cazurile de fotbaliști, baschetbaliști sau atleți care-și prelungesc cariera mult după ce împlinesc 40 de ani nu vor mai fi niște întâmplări izolate și fericite.

De fapt, Wiltshire crede că din ce în ce mai mulți sportivi profesioniști vor ajunge să joace până la 50 de ani și dincolo de această bornă.

Căști VR în locul mersului fizic pe stadion

În ceea ce privește experiența omului care stă în tribune... care tribune? Wiltshire crede că în scurt timp spectatorii vor avea căști VR care vor transmite din vestiarul sau de pe terenul echipei favorite fără ca fanii să se ridice de pe canapea.

„Locuiesc la jumătate de oră distanță de stadionul lui Tottenham, dar mă pasionează și echipa de fotbal american San Francisco 49ers. În 25 de ani, voi ajung pe arena din Londra la fel de ușor ca pe stadionul din San Francisco. Pentru că într-unul dintre aceste două locuri voi ajunge cu ajutorul tehnologiei avansate”, a explicat Wiltshire.

Reprezentantul companiei IMG mai crede că atunci când vom discuta despre meciuri sau alte evenimente sportive pe WhatsApp, printre prietenii noștri de-acolo se vor „strecura” și niște personaje generate cu ajutorul AI.

„Ni se va schimba total perspectiva negativă pe care o avem acum asupra boților. Acești «prieteni» informatizați ne vor cunoaște cele mai profunde temeri și cele mai importante speranțe și aspirații și vor vorbi într-un fel care ni se va părea în totalitate firesc”, a mai spus Wiltshire.

Cum se vor schimba sporturile?

Mai întâi, să nu ne mirăm dacă Comitetul Internațional Olimpic va schimba frecvența Jocurilor Olimpice - din doi în doi ani, față de intervalul de patru ani acum în vigoare.

Mișcarea ar avea sens și din punct de vedere economic, pentru că sponsorii vor fi mai prezenți și mai activi. Nici de țări organizatoare nu vom duce lipsă, spun specialiștii, pentru că state ca India, Arabia Saudită sau Qatar de-abia așteaptă să fie gazdele marilor evenimente sportive.

Experții în evoluția sportului știu și că prăpastia dintre sporturile de mare audiență și disciplinele mici va crește până în 2050.

Voleiul și handbalul își vor pierde mult din popularitate

„Unele sporturi, cum ar fi atletismul, vor fi OK”, a spus dr. Ross Tucker, consultant pe știință și cercetare la World Rugby. „Dar discipline ca înotul și gimnastica vor cunoaște o scădere considerabilă în popularitate. La fel și voleiul sau handbalul”.

Și sporturile de contact își vor împuțina numărul de practicanți din cauza pericolului de comoții cerebrale și alte accidentări la nivelul capului.

Tucker spune însă că tehnologia va ajuta la starea de sănătate a sportivului. „Unele sporturi de contact vor rămâne, pentru că tehnologia va găsi calea de mijloc între riscuri, pe de o parte, și cunoașterea și acceptarea lor, pe de altă parte”, spune expertul.

Unii specialiști din domeniu spun chiar că chipurile implantate în creierul luptătorilor din ring ar putea înregistra și semnala pe loc producerea unei comoții cerebrale, pentru ca meciul să fie oprit imediat.

Alan Pascoe, britanicul medaliat cu argint alături de ștafeta 4x400 m la Jocurile Olimpice de la Munchen, a prezis foarte bine evoluția sportului încă din 1999.

„Fotbalul va deveni din ce în ce mai puternic. Restul disciplinelor se vor lupta pe bani mult mai puțini și pe o expunere mai slabă - sponsorii vor fi din ce în ce mai puțini”, spunea Pascoe atunci.

Teama de obezitate, nu de inteligență artificială

Acum Pascoe crede că în următorii 25 de ani sportul transmis la televiziune își va spori popularitatea. „Sporturile de contact vor fi mai atent supervizate și reglementate, iar la nivel de număr de practicanți padelul va depăși tenisul”, a spus fostul medaliat olimpic, acum în vârstă de 77 de ani.

În mod interesant, Pascoe mai crede că fotbalul ar putea înregistra o scădere a popularității deoarece „publicul este din ce în ce mai sătul de fotbaliști superbogați care nu mai sunt loiali niciunui club”.

Dar marea sa îngrijorarea este cu totul alta. „Dacă nu facem ceva să-i punem la sport pe copii, vom avea o populație preponderent obeză, la nivel național și internațional, până în 2050. Este o problemă gravă, pe care nimeni nu pare s-o recunoască”, a adăugat Pascoe.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Răsturnare de situație! Andrei Vlad PLEACĂ de la Petrolul » Echipa îi cumpără acum bilet de întoarcere din Antalya
Superliga
Răsturnare de situație! Andrei Vlad PLEACĂ de la Petrolul » Echipa îi cumpără acum bilet de întoarcere din Antalya
„Îi spun direct domnului Becali” » Patronul din Superliga își scoate la vânzare fotbalistul: „E excepțional!”
Superliga
„Îi spun direct domnului Becali” » Patronul din Superliga își scoate la vânzare fotbalistul: „E excepțional!”
„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția-răpusă de cancer
Superliga
„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția-răpusă de cancer

Iată cu câți bani l-a convins Șucu să o refuze pe Dinamo și să vină la Rapid! Sume impresionante pentru Liga 1

„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția răpusă de cancer


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează