GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  ISTORII NEȘTIUTE

ISTORII NEȘTIUTE, EPISODUL 10 A jucat la Oradea, Petroșani și Lupeni și a apelat la un șiretlic pentru a semna cu FC Barcelona! N-a putut să vină la Rapid fiindcă era dezertor! + Cum a ajuns primul antrenor străin din Marea Britanie

Elemer Berkessy
Elemer Berkessy

Articol de - Publicat joi, 22 august 2024 11:25 / Actualizat vineri, 20 septembrie 2024 12:29

Elemer „Emilio” Berkessy sau, pur și simplu, „Coji”. El a fost primul jucător născut pe teritoriul României actuale, la Oradea (pe 20 iunie 1905), care a jucat la FC Barcelona.

Berkessy a apelat la un șiretlic pentru a ajunge la gruparea catalană unde peste ani vor mai evolua doar alți trei români: Nicolae Simatoc, Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu.

Povestea lui Elemer Berkessy este una despre confuzii, minciuni, șiretlicuri și un incredibil dor de ducă. El a fost unul dintre primii globe-trotteri din istoria fotbalului. În România a urmat ruta Oradea – Petroșani – Lupeni – Chișinău.

Când granițele țării au început să-l „strângă” a urmat un periplu incredibil pe ruta Budapesta – Paris – Barcelona – Le Havre. Între timp, s-a mai discutat și de o aventură în Albania, despre care nu se mai știe clar dacă a fost sau nu reală!

Ca antrenor, Berkessy a fost și mai și! A pregătit cinci echipe din Ungaria, patru din Italia, trei din Spania, una din Belgia. Dar, peste toate, Elemer Berkessy a fost primul antrenor non-britanic care a pregătit o formație din Anglia.

Elemer Berkessy, când a luat tricoul de portar și a apărat 80 de minute cu FC Valencia
Elemer Berkessy, încercuit, în tricoul celor de la FC Barcelona Foto: FC Barcelona facebook
Elemer Berkessy, în tricoul naționalei Ungariei FOTO: magyarfootball.hu
Elemer „Coji” Berkessy
Elemer Berkessy, ca antrenor
+24 FOTO

Capitolul 1: România. Confuziile din țară

În țară, fotbalistul Elemer Berkessy era Berkessy III. Pentru că mai avea frați fotbaliști și erau numerotați în ordine, în funcție de vârstă. Mai apăreau însă și diverse cronici sau știri în care numărul era uitat. Și publicul afla că a jucat Berkessy sau că a marcat Berkessy. Care dintre ei, nimeni nu mai știe! La Petroșani și Lupeni a ajuns împreună cu fratele lui Alexandru Berkessy I.

Elemer Berkessy a evoluat o perioadă și la Fulgerul CFR Chișinău, o formație militară (nu Steaua a fost prima astfel de echipă din țară!), care a fost descalificată fiindcă folosea fotbaliști care erau soldați, dar în acte aparțineau altor cluburi. În jurul acestei Fulgerul Chișinău s-a creat o primă mare „telenovelă” acum 100 de ani, dar să revenim la eroul nostru.

Pașii l-au purtat rapid pe Elemer Berkessy spre alte zări. Fiind etnic maghiar, primul pas, firesc, l-a făcut în Ungaria, unde, din 1927, a îmbrăcat tricoul celor de la Ferencvaros, cel mai titrat club din țara vecină până în ziua de azi.

Capitolul 2. Ungaria. Rănit în America de Sud: incizie de 25 de centimetri!

Din 1927 a plecat în Ungaria. Prima știre din presa românească despre activitatea lui Elemer Berkessy la Budapesta o aflăm dintr-un ziar din septembrie 1928, când s-a menționat că orădeanul a fost cel mai bun de pe teren într-un amical cu Admira Viena. Iar apoi au apărut două vești proaste, despre accidentări. Una într-un derby MTK Hungaria – Ferencvaros și cealaltă în timpul unui turneu în America de Sud al celor de la Ferencvaros.

Românii în străinătate
Berkessy, cum scriu gazetele ungureşti, ca să se uite că vine din România - a jucat Duminică la F.T.C. (n.r. - Ferencvaros) contra Admirei. Fostul fulgerist a jucat cel mai bine din 22. El a anihilat complect acţiunile faimosului Siegl.
(„Rampa”, septembrie 1928)

Berkessy, fostul jucător român, actualmente la Budapesta, a fost rănit Duminică, după 15 minute dela începerea matchului Ungaria (n.r. - MTK Hungaria) - F.T.C. (n.r. - Ferencvaros) şi a funcţionat până la sfârşit, șchiopătând, ca inter - stânga.
(„Dimineața”, 7 octombrie 1928)

Berkessy, fostul jucător de la Fulgerul C. F. R, şi care de aproape doi ani face parte din clubul Ferencvaros (Budapesta), în timpul unui antrenament făcut cu ocazia turneului echipei pestane în America de Sud, s’a rănit la genunchi. Fiind necesară o intervenţie chirurgicală, medicul i-a făcut o incizie de 25 cm. Starea plăgii impune jucătorului un repaos de 2-3 luni.
(„Dimineața”, 13 octombrie 1929)

În cei aproape 5 ani în Ungaria, Elemer Berkessy a câștigat două titluri: 1927 – 1928 și 1931 – 1932, Cupa Ungariei, ediția 1927 – 1928, și Mitropa Cup (Cupa Europei Centrale, prima competiție europeană intercluburi). Elemer Berkessy a jucat la Ferencvaros în ambele manșe ale finalei cu Rapid Viena (7-1 și 3-5).

În acei ani, Elemer Berkessy a bifat și 7 selecții în naționala Ungariei. Primul a fost un Ungaria – Elveția 3-1 (disputat pe 12 ianuarie 1928), iar ultimul a fost Ungaria – Cehoslovacia 1-1 (26 octombrie 1930).

Capitolul 3. Franța. A jucat în reprezentativa Parisului

Elemer Berkessy s-a plictisit după 4 ani și de Budapesta, iar în 1932 a luat calea capitalei Franței, fiind legitimat la Racing Club Paris.

Rezultatele n-au fost cine știe ce. În ediția 1932 – 1933, RC Paris a terminat pe locul 3 în Grupa A. În 1933 – 1934, campionatul Franței s-a jucat într-o singură serie din 14 formații, iar RC Paris s-a clasat pe locul 11.

Marea realizare a lui Berkessy a fost alta în această perioadă: a fost chemat să joace în reprezentativa Parisului (atunci era moda „reprezentativelor” orașelor, la care evoluau cei mai buni jucăori de la cluburile din respectiva localitate, indiferent de naționalitate). Și a luptat nu o dată, ci de două ori. Prima oară contra Vienei, a doua oară adversară fiindu-i Budapesta. Tot în Franța, Berkessy s-a mai remarcat cu ceva: a fost sancționat după ce s-a certat cu un arbitru.

Foot-ball
Viena - Paris 4-1 (1-0)
Miercuri s’a jucat la Paris matchul de football dintre reprezentativele Parisului şi Vienei. Matchul a avut loc la «Parc des Princes». În fața a 10000 spectatori și a fost câştigat uşor de vienezi cu 4-1 (1-0).
Echipele au aliniat formaţiile:
Viena: Platzer; Janda, Sesta; Braun, Hummenberger, Maciin; Zischek, Muller, Hifi, Schall, Yogl
Paris: Thepot; Edmunds, Mairesse; Bamde, Berkessy, Delfour; Finot, Pisnel, Delaisse, J. Laurent, Veinante.
Scorul l-a deschis Hifi în min. 7 cu un shoot formidabil dela 25 metri. Austriacii au continuat dominarea dar n’au mai putut marca până la pauză. La reluare Hifi şi Schall stabilesc 3-0, Veinante reduce handicapul iar Schall stabileşte 4-1.
Vienezii au făcut impresie. A plăcut în deosebi înaintarea în care a strălucit Hifi. La francezi, Berkessi şi Thepot au fost cei mai buni.
(„Cuvântul”, 5 noiembrie 1933)

Azi, la Paris
Budapesta - Paris

În acelaş timp Parisul primeşte formaţia Budapestei. De reţinut că în echipa pariziană joacă şi Berkessy în postul de half centru.(...)
(„Rampa”, ianuarie 1934)

Berkessy, sancţionat în Franţa
Comisia de disciplină a federaţiei franceze de foot-ball a ţinut acum câteva zile, prima sa şedință. Printre cazurile examinate a fost şi judecarea fostului jucător român Berkessy, actualmente la Racing Club Paris, „acuzat” de a fi apostrofat pe arbitrul partidei Racing - Rennes. Berkessy a primit un avertisment. (...)
(„Rampa”, februarie 1934)

Capitolul 4. Spania. „Berkessy a recurs la un procedeu ingenios”

Doi ani în Franța i-au fost suficienți mereu dornicului de alte aventuri Elemer Berkessy.

Și a țintit sus, la FC Barcelona. Gruparea „blaugrana” era departe de strălucirea căpătată ulterior.

În 1934, Barca avea în palmares un titlu de campioană a Spaniei (1929) – acum are un total de 27 -, 8 Cupe ale Spaniei (azi a ajuns la 31) și 20 de titluri în campionatul Cataluniei (dintr-un total de 23). Dar tot era o țintă înaltă.

Ca să ajungă acolo, Berkessy a încercat să-i păcălească pe francezii de la Racing Club. Cum? Iată ce scria presa timpului.

Procedeul ingenios al lui Berkessy pentru a obține transferarea oprită printr'un contract

Se știe că Berkessy, fostul echipier al Fulgerului CFR din București și apoi al Ferencvarosului, se transferase în Franța, la Racing Club Paris, cu care echipa ungară încheiase un contract, printre ale cărui puncte era și următorul: Racing Club era obligată să restitue pe Berkessy lui Ferencvaros, dacă acest club ar avea nevoe de el. Însă Berkessy trebuia să joace la Ferencvaros, după care se putea duce la oricare alt club din lume.
Trucul lui Berkessy
Însă, pentru a se transfera la FS Barcelona, pentru care Racing Club nu-și dăduse asentimentul, Berkessy a recurs la un procedeu ingenios: a cerut transferare la Ferencvaros, transferare pe care echipa franceză era obligată prin contract s'o facă, pentru ca apoi să opteze pentru FS Barcelona.
Însă Racing Club a descoperit intențiile lui Berkessy și i-a pus în vedere acestuia cât și Ferencvarosului că numitul jucător trebue să activeze doi ani la Budapesta. Altfel se vor ivi complicații cu consecințe imediate.
Și iată-l acum pe Berkessy într'o grea alternativă.
(„Universul”)

Jucătorul Berkessy în mare impas între Racing Club, FC Barcelona și România

Într'un număr trecut am anunțat că Berkessy, care activa în rândul echipei franceze Racing Club din Paris ca half centru, intrase în tratative cu FC Barcelona, pentru care intenționa să semneze.
Însă Racing Club, conform contractului pe care-l încheiase cu Ferencvaros, fosta grupare a lui Berkessy nu putea ceda pe Berkessy decât clubului budapestan. Și lucrurile rămăseseră în această situație.
O semnătură fără valoare
Iată însă că Berkessy n'a semnat încă pentru FC Barcelona, deoarece Racing Club nu a acceptat această transferare. De altă parte, Berkessy nici la Budapesta nu mai vrea să joace, deși a primit numeroase oferte. Astfel încât, până la urmă, va fi silit să rămână la Racing Club sau să se reîntoarcă în... România.
(„Universul”)

Primul „El Clasico” oficial, câștigat cu 5-0!

Prima veste despre transferul lui Elemer Berkessy la FC Barcelona a apărut pe 26 iulie 1934, în „Rampa”.

Pe 11 septembrie 1934, Berkessy a debutat la FC Barcelona într-un amical spectaculos cu FC Valencia, câștigat de catalani cu 4-3. Tot „Rampa” a notat că debutul orădeanului a fost de „proastă calitate”.

Pe 25 noiembrie 1934, Berkessy a jucat prima oară într-un „El Clasico”, Real Madrid – FC Barcelona 5-1, dar a fost doar un amical.

În campionat, Real a distrus-o pe FC Barcelona cu 8-2, pe 3 februarie 1935. Berkessy n-a fost părtaș la această rușine.

Dar a fost pentru prima dată titular într-un „El Clasico” oficial pe 21 aprilie 1935. Barcelona s-a revanșat cu un senzațional 5-0! La care orădeanul a fost integralist!

Berkessy la F.C. Barcelona

Berkessy, fostul half centru al Fulgerului C.F.R. după două sezoane jucate la Racing club Paris, unde fusese împrumutat de „Hungaria“ (n.r. - în realitate a fost împrumutat de Ferencvaros, nu de MTK Hungaria) clubul care-l legitimase după dezertarea din ţară, s’a stabilit, actualmente, la F.C. Barcelona.
(„Rampa”, 26 iulie 1934)

Berkessy şi-a făcut un debut de proastă calitate la Barcelona

Berkessy şi-a făcut debutul în echipa F.C. Barcelona, într'un amical contra lui F.C. Valencia. În postul de half-centru, Berkessy s’a arătat încet alături de rapizii săi coechipieri fiind o mare deziluzie pentru public.
(„Rampa”, 21 septembrie 1934)

Detalii despre cel mai „nebun” meci prins de Berkessy la Barcelona, când a fost portar
Elemer Berkessy, încercuit, în tricoul celor de la FC Barcelona Foto: FC Barcelona facebook
Elemer Berkessy, când a luat tricoul de portar și a apărat 80 de minute cu FC Valencia
Elemer Berkessy, în tricoul naționalei Ungariei FOTO: magyarfootball.hu
Elemer „Coji” Berkessy
+24 FOTO

Primele discuții despre „dezertorul Berkessy”

În februarie 1935, CAO Oradea visa să-l legitimeze pe jucătorul care crescuse fix în curtea acestui club. Cât de dispus ar fi fost Berkessy să facă acest pas, nu se știe.

Dar a mai izbucnit un scandal: s-a aflat că Berkessy nu se putea întoarce în România, fiindcă era dezertor din armată!

C.A.O. a încercat să-l readucă pe Berkessy. O tentativă nereuşită

ORADEA 24 (Prin telefon). - Conducerea clubului local C.A.O. a încercat să-l readucă pe cunoscutul jucător Berkessy, care a activat la Racing Club Paris și actualmente la F.C. Barcelona. Se ştie că Berkessy e originar din România. C.A.O. s’a interesat de situaţia militară a lui Berkessy, pentru a facilita reîntoarcerea fostului internațional ungur. Ori situaţia lui Berkessy este foarte grea, deoarece e dezertor, aşa că reîntoarcerea lui este imposibilă.
(„Gazeta Sporturilor”, februarie 1935)

Fake-news: „antrenor” la Barcelona și un presupus accident de mașină

Elemer Berkessy a fost mereu un subiect suculent pentru jurnaliștii interbelici. Prin noianul de informații legate de numele acestuia s-au strecurat și niște fake-news de tot râsul.

Prima oară a fost pomenit drept antrenor al Barcelonei (în perioada cât a activat acolo, antrenorii grupării blau-grana au fost ungurul Ferenc Platko și irlandezul Patrick O'Connell).

A doua oară a fost menționat un presupus accident auto în care Elemer Berkessy ar fi suferit fracturi la ambele picioare. În momentul presupusului accident, Berkessy nu mai era de un an jucătorul celor de la Racing Club Paris, iar peste o lună, în septembrie 1935, juca în tricoul Barcelonei. Dacă ar fi avut fracturi la ambele picioare era greu de crezut că și-ar fi putut reveni atât de rapid.

BERKESSY, cunoscutul internaţional ungur, care e originar din Oradea, activează actualmente la F. C. Barcelona unde este şi antrenor. După toate probabilităţile, Berkessy se va întoarce în Ungaria și ar urma să activeze la Ferencvaros.
(„Gazeta Sporturilor”, martie 1935)

BERKESSY fostul international ungur, originar din România şi care juca în ultimul timp la Racing C. Paris, a suferit un grav accident de automobil având ambele picioare fracturate.
(„Gazeta Sporturilor”, august 1935)

A intrat în poarta Barcelonei și a apărat extraordinar 80 de minute pe „Mestalla”

O altă știre, publicată în „Gazeta Sporturilor” în decembrie 1935, indică faptul că orădeanul ar fi făcut minuni la Barcelona din postura de portar!

Mari dezordini la matchurile din campionatul spaniol

Campionatul primei ligi spaniole continuă să se desfăşoare mai pasionant ca oricând. Temperamentul atât de furtunos al spaniolilor dă naştere la imense scandaluri, cari deobiceiu se termină cu o bătae generală, la care participă atât jucătorii cât şi publicul. Duminica trecută, de pildă, cu ocazia matchului din prima ligă spaniolă dintre F.C. Valencia şi F.C. Barcelona s’a iscat un imens scandal, care s’a încheiat eu eliminări de jucători de pe teren, anulări de goaluri marcate și «pour la bonne bouche» cu o încăerare generală între spectatori. Scandalul a început odată eu eliminarea de către arbitru a portarului lui F. C. Barcelona, care se făcuse vinovat de muşcarea adversarului. Rămaşi fără portar, oaspeţii au recurs atunci la serviciile excelentului lor mijlocaş centru Berkessy, care a fost improvizat portar. Spre surprinderea generală Berkessy s’a achitat admirabil de misiunea acordată, apărând chiar şi un penalty. Rezultatul final al partidei a fost 2-1 pentru Barcelona. (...)
(„Gazeta Sporturilor”, decembrie 1935)

Meciul FC Valencia - FC Barcelona 1-2 s-a jucat pe 24 noiembrie 1935. Povestea acelui joc cu de toate a fost reamintită și în 2020 de cotidianul catalan Sport. În minutul 10, portarul catalan Josep Iborra și Manuel Guijarro, atacantul „liliecilor”, au urmărit împreună o minge aeriană și s-au dezechilibrat reciproc. Apoi, Iborra l-a mușcat pe Guijarro, atacantul i-a răspuns cu o palmă, iar ambii au fost eliminați.

Patrick O'Conell, antrenorul catalanilor, l-a sacrificat pe Elemer Berkessy, trimițându-l în poartă pentru 80 de minute, fiindcă atunci nu erau permise schimbările! Scorul era 1-0 pentru Barca în acel moment. Și s-a terminat 2-1 pentru gruparea blaugrana.

Lui Berkessy nu-i mai ajungea doar rolul de fotbalist, ci s-a făcut și ziarist! El a publicat în toamna anului 1935 în „Nemszeti Sport”, cel mai cunoscut ziar de sport din Ungaria, un interviu cu Alejandro Scopelli, un argentinian care jucase în finala primului Campionat Mondial, în 1930!

Mai mult, tot de numele lui Elemer Berkessy se leagă un alt fake-news care a făcut vâlvă în presa românească. Berkessy le scrisese foștilor colegi de la Ferencvaros că portarul spaniol Ricardo Zamora – un fel de Iker Casillas al timpurilor – ar fi fost împușcat moral în timpul Războiului Civil din Spania. În realitate, Zamora a murit în 1978, la 77 de ani!

Primele semne ale „divorțului” de Barcelona

Fire nestatornică, mereu gata de o nouă aventură, Berkessy a avut un prim „scurtcircuit” cu Barcelona la începutul anului 1936. Prima știre despre inevitabilul „divorț” a apărut în februarie 1936. Orădeanul a dispărut aproape două luni din echipa catalanilor și a mai jucat doar pe finalul campionatului.

Berkessy- jucătorul orădean care joacă în Spania a fost pus la index de gruparea lui, Barcelona. El nu mai figurează în formaţia primei echipe, de câteva luni.
(„Gazeta Sporturilor”, februarie 1936)

Berkessy şi-a făcut reintrarea

Fostul jucător al Fulgerului C.F.R., Berkessy, după o pauză îndelungată, şi-a făcut reintrarea în cenţrul liniei de halfi a grupării F.C. Barcelona. Cu acest prilej, echipa lui a câştigat cu 5-0 după 6 serie de înfrângeri consecutive.
(„Rampa”, aprilie 1936)

A marcat la ultimul meci pentru Barcelona

Ultima apariție a lui Elemer Berkessy în tricoul celor de la FC Barcelona a fost în ultima etapă din campionatul 1935 – 1936. Pe 19 aprilie 1936, Hercules Alicante – FC Barcelona s-a încheiat cu scorul de 2-2. Unul dintre golurile catalanilor a fost marcat de orădeanul Elemer Berkessy.

Berkessy a părăsit Spania

Reputatul jucător Berkessy, care pe vremuri a jucat şi în România, la Fulgerul - C.F.R., din Chişinău, a rupt contractul care îl lega de F. C. Barcelona. Excelentul mijlocaş centru s’a văzut obligat să facă acest gest, întrucât nu a putut să se adapteze concepţiilor de antrenament ale englezului O’Connell. Din această cauză nu a jucat un sezon întreg. Actualmente, Berkessy se află la Budapesta în căutarea unui angajament.
(„Gazeta Sporturilor”, iulie 1936)

Iată datele complete ale orădeanului Elemer Berkessy în tricoul celor de la FC Barcelona. El a debutat în tricoul „blaugrana” în amicalul FC Barcelona – FC Valencia 4-3, disputat pe 11 septembrie 1934.

Meciurile oficiale ale lui Elemer Berkessy la FC Barcelona în sezonul 1934 - 1935 în Campionatul Cataloniei

Data

Meciul și rezultatul

Goluri marcate

16.09.'34

FC Barcelona – Jupiter 10-0

2 goluri

23.09.'34

Badalona – FC Barcelona 0-3

-

30.09.'34

FC Barcelona – Sabadell 3-2

-

10.10.'34

FC Barcelona – Espanyol 4-2

-

21.10.'34

Girona – FC Barcelona 1-2

-

28.10.'34

Jupiter – Barcelona 1-4

1 gol

04.11.'34

Sabadell – Barcelona 1-0

-

11.11.'34

Espanyol – Barcelona 2-2

-

18.11.'34

Barcelona – Girona 2-0

-

9meciuri și 3 goluri a strâns Elemer Berkessy în Campionatul Cataluniei în acest sezon. În toate partidele a fost integralist, fiindcă atunci nu se permiteau schimbările de jucători. FC Barcelona a terminat pe primul loc, cu 17 puncte, urmată de Sabadell, cu 14 puncte. Au participat 6 formații

Meciurile oficiale ale lui Elemer Berkessy la FC Barcelona în sezonul 1934 - 1935 în Primera Division

Data

Meciul și rezultatul

Goluri marcate

16.12.'34

FC Barcelona – Real Sociedad 4-0

-

23.12.'34

Atletico Madrid – FC Barcelona 1-3

-

13.01.'35

FC Barcelona – Athletic Bilbao 2-2

-

10.02.'35

FC Barcelona – FC Valencia 3-2

-

17.02.'35

Arenas – FC Barcelona 2-2

-

24.02.'35

FC Barcelona – Betis 4-0

-

03.03.'35

Real Sociedad – FC Barcelona 2-1

-

10.03.'35

FC Barcelona – Atletico Madrid 0-0

-

17.03.'35

Oviedo – FC Barcelona 4-3

-

24.03.'35

FC Barcelona – Espanyol 2-2

1 gol

31.03.'35

Athletic Bilbao – FC Barcelona 3-5

1 gol

07.04.'35

FC Barcelona – FC Sevilla 2-3

-

21.04.'35

FC Barcelona – Real Madrid 5-0

-

28.04.'35

FC Valencia – FC Barcelona 1-1

-

14meciuri, toate ca integralist, și 2 goluri a strâns Elemer Berkessy în primul lui sezon în Primera Division. Într-un campionat cu 12 echipe, Betis Sevilla a terminat prima (34 de puncte), pe 2. FC (Real) Madrid (33 de puncte), iar FC Barcelona a terminat pe 6 (2 de puncte)

Elemer Berkessy, încercuit, în tricoul celor de la FC Barcelona Foto: FC Barcelona facebook
Elemer Berkessy, când a luat tricoul de portar și a apărat 80 de minute cu FC Valencia
Elemer Berkessy, în tricoul naționalei Ungariei FOTO: magyarfootball.hu
Elemer „Coji” Berkessy
Elemer Berkessy, ca antrenor
+24 FOTO

Meciurile oficiale ale lui Elemer Berkessy la FC Barcelona în sezonul 1934 - 1935 în Cupa Spaniei

Data

Meciul și rezultatul

Goluri marcate

19.05.'35

Sporting Gijon – FC Barcelona 1-2

-

26.05.'35

FC Barcelona – Sporting Gijon 5-2

-

02.06.'35

FC Barcelona – Levante 2-2

-

09.06.'35

Levante – Barcelona 1-1

-

11.06.'35

Levante – FC Barcelona 3-0

-

5meciuri integrale a jucat Elemer Berkessy în acea ediție a Cupei Spaniei

28de meciuri și 5 goluri a strâns Elemer Berkessy în primul sezon oficial în Spania

Meciurile oficiale ale lui Elemer Berkessy la FC Barcelona în sezonul 1935 - 1936 în Campionatul Cataloniei

Data

Meciul și rezultatul

Goluri marcate

01.09.'35

Sabadell – FC Barcelona 2-5

-

08.09.'35

FC Barcelona – Girona 5-2

-

15.09.'35

Jupiter – FC Barcelona 0-3

1 gol

22.09.'35

FC Barcelona – Badalona 5-2

-

29.09.'35

Espanyol – FC Barcelona 1-2

-

06.10.'35

FC Barcelona – Sabadell 4-1

-

13.10.'35

Girona – FC Barcelona 0-3

-

20.10.'35

FC Barcelona – Jupiter 11-0

-

27.10.'35

Badalona – FC Barcelona 0-2

-

03.11.'35

FC Barcelona – Espanyol 1-1

-

10meciuri și 1 gol a strâns Elemer Berkessy în a doua ediție jucată în Campionatul Cataloniei. Într-o competiție cu 6 echipe, FC Barcelona a terminat prima (19 puncte), urmată de Badalona (11 puncte)

Meciurile oficiale ale lui Elemer Berkessy la FC Barcelona în sezonul 1935 - 1936 în Primera Division

Data

Meciul și rezultatul

Goluri marcate

10.11.'35

Espanyol – FC Barcelona 1-0

-

17.11.'35

FC Barcelona – Atletico Madrid 5-1

-

24.11.'35

FC Valencia – FC Barcelona 1-2

*Berkessy a fost portar 80 de minute!

01.12.'35

FC Barcelona – FC Sevilla 4-1

-

08.12.'35

Santander – FC Barcelona 4-0

-

15.12.'35

FC Barcelona – Oviedo 5-2

-

22.12.'35

FC Barcelona – Real Madrid 0-3

-

29.12.'35

Osasuna – FC Barcelona 0-1

-

05.01.'36

FC Barcelona – Athletic Bilbao 2-0

-

12.01.'36

Betis – FC Barcelona 2-0

-

26.01.'36

FC Barcelona – Hercules 1-0

-

29.03.'36

FC Barcelona – Osasuna 5-0

-

05.04.'36

Athletic Bilbao – FC Barcelona 5-2

-

19.04.'36

Hercules Alicante – FC Barcelona 2-2

1 gol

14jocuri și 1 gol a strâns Berkessy în al doilea sezon în Primera Division. Competiția a fost cu 12 echipe și a fost câștigată de Athletic Bilbao (31 de puncte), urmată de FC (Real) Madrid (29 de puncte), iar Barcelona a terminat pe 5 (24 de puncte)

24de meciuri și 2 goluri a acumulat Berkessy în al doilea sezon în Spania. În Cupa Spaniei, orădeanul n-a fost folosit deloc în această ediție

52de meciuri, 7 goluri și 2 trofee (Campionatul Cataloniei) a acumulat Elemer Berkessy în cei doi ani la FC Barcelona

35de meciuri și 2 goluri a strâns la FC Barcelona Nicolae Simatoc (născut la Grimăncăuți, în Republica Moldova de azi). Basarabeanul a jucat acolo în perioada 1950 – 1952

51de meciuri și 11 goluri a avut la FC Barcelona Gheorghe Hagi, în perioada 1994 – 1996

2ani (1995 – 1997) a jucat Gică Popescu la FC Barcelona, timp în care a strâns 94 de meciuri și 13 goluri

CAPITOLUL 5. Din nou Franța. A jucat la cea mai veche echipă din Hexagon

După episodul FC Barcelona, Elemer Berkessy a făcut o nouă alegere neașteptată, ajungând la Le Havre, cel mai veche club din Hexagon (avea echipă de fotbal din 1894), dar care juca în Ligue 2. Din Primera Divison în Ligue 2. Asta da cădere!

Austriacul Josef „Pepi” Schneider, antrenorul lui Le Havre începând din vara anului 1936, a fost cel care l-a convins să meargă acolo. Le Havre a terminat atunci pe locul 4.

BERKESSY a primit deslegare din partea federației spaniole. Dela 4 octombrie apreciatul jucător va putea juca în rândurile formației franceze Havre AC.
(„Gazeta Sporturilor”, septembrie 1936)

Dar nici la Le Havre nu i-a plăcut. Știută fiind firea lui nestatornică, cei de la Rapid l-au ochit. Rapid își construise atunci, în 1936, prima mare generație din istoria clubului. Fuseseră aduși fotbaliști unul și unul, precum Iuliu Baratky, Ștefan Auer, Ladislau Raffinsky, Ioan Bogdan. Antrenor era maghiarul Kalman Konrad. Care a încercat și pista Elemer Berkessy. Dar de aici a reizbucnit scandalul. Știrile și dezmințirile se rostogoleau una după cealaltă. Nici presa ultra-naționalistă n-a ratat subiectul, fiindcă era vorba despre un dezertor.

Din nou despre „dezertorul” Berkessy: „Nu poate fi vorba de întoarcerea mea în țară”


Intenția Rapidului de a-l angaja pe Elemer Berkessy, care avea deja 31 de ani, a „aprins” presa de la București, unde au curs știrile despre situația „dezertorului” Elemer Berkessy. Chiar și Berkessy în persoană a negat posibilul transfer la Rapid, dar el a motivat că îl împiedica angajamentul încă valabil cu Le Havre. Negocierile pentru Berkessy le-au dat apă la moară și jurnaliștilor de la publicații cu tentă naționalistă să „sară” la atac. Știrile despre tratativele dintre Rapid și Elemer Berkessy au fost dese și spectaculoase în perioada martie – aprilie 1937.

„FOOTBALL“
„Nemzeti Sport“ ne confirmă în cazul Berkessy


În urma mult trâmbiţatei şi „senzaţionalei“ ştiri adusă de presa de specialitate că Berkessy va fi angajat de F.C. Rapid am scris în numărul nostru de eri că în nici un caz el nu se poate reîntoarce în ţară, fiind dezertor. Revenim azi în urma unui articol apărut în „Nemzeti Sport“ de eri care confirmă şi întăreşte spusele noastre. Iată ce a declarat Berkessy în legătură cu revenirea lui în România:
S’a scris că eu a-şi(!) reveni în România. Dat fiind contractul care mă leagă de A.C. Havre, până la 10 Iunie, nu poate fi vorba de reîntoarcerea mea în ţară, dealtfel, până acum nu am primit nicio propunere din partea vreunui club românesc“.
N. R. E suficient, nu?
(„Sportul Capitalei”, martie 1937)

F.C. Rapid nu a dus şi nici nu duce tratative cu fostul jucător român: Berkessy

Un confrate de specialitate a adus zilele trecute ştirea-bombă că un emisar al grupării F.C. Rapid tratează la Budapesta reîntoarcerea în ţară a fostului jucător român Berkessy. Situaţia specială pe care o are acesta ca dezertor din armata română precum şi faptul că actualmente îşi curariseşte la Budapesta un picior grav avariat în cursul unei partide de campionat în rândurile grupării Havre A.C., pentru care este legitimat acum, au produs senzaţie. Pe ziua de eri ştirea aceasta ne-a fost desminţită chiar de emisarul vizat, unul din dregătorii clubului feroviar, care a contestat orice tratative trecute, prezente sau viitoare cu Berkessy. Dregătorul ceferist şi-a terminat declaraţiile spunând: „F.C. Havre nu cumpără niciun jucător din străinătate sau din ţară. În schimb are de vânzare”.
(„Rampa”, martie 1937)

F.C. Rapid desminte știrea angajării lui Berkessy
Într'unul din numerele trecute am înregistrat zvonul unor tratative cari s’ar fi dus pentru angajarea lui Berkessy. Într’adevăr a fost un simplu zvon lansat în preajma plecării la Budapesta a unuia din conducătorii qrupării F.C. Rapid. În realitate d. C. Bauer a fost la Budapesta nu însă pentru tratative cu Berkessy de a cărui angajare nu poate fi vorba din moment ce nu poate reveni în ţară. F.C. Rapid nu are pentru moment nevoie de un mijlocaş centru având în jucătorii: Lengher, Răşinaru și în special Fănescu titulari pentru postul de care a fost vorba. Publicăm această precizare, după ce ne-am interesat care a fost scopul plecării d-lui Bauer la Budapesta.
(„Gazeta Sporturilor”, martie 1937)

F.C. Rapid, pepinieră de minoritari

O gazetă de specialitate din Capitală arată că un conducător al grupării feroviare a plecat la Budapesta pentru a trata cu fostul internaţional maghiar: Berkesy. Ziarul în chestiune arată că Berkesy este cetăţean român doar că acum câţiva ani s'a legitimat pentru gruparea Ferencváros din Budapesta, obţinând, între timp, prin fraudă, cetăţenia maghiară. Berkesy a plecat în urmă la Paris, iar de acolo la Barcelona, de unde s'a reîntors acum la Budapesta, spre a se supune unei operaţii în clinica cunoscutului profesor Molnar.
Trimisul grupării bucureştene va încerca să-l aducă pe Berkesy la Bucureşti, spre a fi legitimat în gruparea Rapidului. Noi credem că aceasta ar fi o imposibilitate, de vreme ce ştim că Berkesy, care a activat la Clubul Stăruinţa şi Fulgerul C.F.R. alături de Auer şi Ströck Albi, este dezertor din armata română, întrucât scurt timp după încorporarea sa, a fugit în Ungaria.
Dar chiar dacă n'ar fi vorba de un dezertor, ne miră faptul că gruparea feroviară intenţionează să aducă în echipă încă un minoritar, care actualmente nu mai este acceptat de nici o grupare sportivă.
Mai mult de jumătate dintre jucătorii grupării feroviare nu numai că sunt streini de neamul nostru, dar mai sunt şi nişte jucători răsuflaţi, fosile netrebnice şi vedete cari nu se mai bazează decât pe faima trecutului lor îndepărtat.
Dacă F.C. Rapid crede că va regenera sportul românesc prin achiziţionarea acestor elemente streine şi compromise, se înşeală amar. Auer, Baratky şi Berkesy, foste vedete maghiare, nu se vor integra niciodată în spiritul şi atmosfera sportivă a Ţării Româneşti, iar grupării din care fac aceştia parte nu le fac deloc onoare.
(„Patria”, 20 martie 1937)

Şi totuşi
F. C. Rapid - tratează aducerea lui Berkessy


Svonuri pro şi contra au lăsat să se întrevadă intenţiunea ce-o are conducerea clubului F.C. Rapid, de a mai „întări” echipa cu încă un jucător ungur, susceptibil de a fi confundat cu un cetăţean român şi căruia, în consecinţă, să i se poată recunoaşte, legalmente această calitate. Este vorba de Berkessy, actualmente înscris în controalele federaţiei maghiare de football şi care pentru a se eschiva datoriei de a satisface serviciul militar în România, a fugit din ţara noastră la Budapesta, unde se găseşte şi azi. Conform intentiunei specificată mai sus, un delegat al clubului ex-feroviar a fost zilele trecute în Capitala Ungariei, unde a luat contact cu Berkessy. Rezultatul întrevederii, - deşi n'a fost comunicat din motive lesne de înțeles - este în parte cunoscut. Anume, actualul jucător budapestan, a primit oferta clubului din Bucureşti, care i-a promis posibilitatea de a reveni în ţară, fără a suferi rigorile legii cari îl pedepsesc pentru dezertare.
(„Curentul”, 1 aprilie 1937)

Nici nu ne trebue?
Berkessy va juca şi în viitorul sezon la Havre


Ziarul nostru a pus la punct svonurile privitoare la reîntorcerea lui Berkessy în ţară, unde ar fi urmat să fie legitimat pentru gruparea F.C. Rapid. Am scris clar: Berkessy este dezertor şi nu poate reveni în footballul românesc.
Fiindcă s’au găsit însă unii confraţi care au continuat să înregistreze svonurile acestea despre Berkessy, iată, găsim în „L’Auto“, clarificarea definitivă.
„Se speră de către Havre că Berkessy îşi va face reintrarea la 25 Aprilie cu ocazia matchului Havre A.C. - S.O. Montpellier. Circulă un zvon că Berkessy ar fi obiectul unor vii solicitări din partea lui F.C. Rapid din Bucureşti. Valorosul jucător a promis formal conducătorilor lui Havre că va rămâne în serviciul lor şi sezonul viitor”.
(Sportul Capitalei, 3 aprilie 1937)

CAPITOLUL 6. Misterul Albania și primii pași în cariera de antrenor

După Le Havre, Elemer Berkessy, care avea 32 de ani, s-a întors în Ungaria, fiindcă România era teritoriu „interzis”. Atunci a început să se gândească la cariera de antrenor, dar parcă nici nu voia să se despartă de teren.

La un moment dat, o informație senzațională spunea că Elemer Berkessy ar fi ajuns în Albania, de unde i-a scris bunului său prieten Ștefan Auer, care juca la Rapid. Au venit imediat și știrile care contraziceau varianta Albania și susțineau că Berkessy s-a însurat și avea o afacere cu haine de blană în Budapesta.

O știre din 1940 arată că Berkessy era gazetar la Budapesta, iar o alta îl indica antrenor la echipa B a Ungariei.

Berkessy s’a reîntors în Ungaria

Fostul jucător orădean, după lungi peregrinări, - Ferencváros, Racing Paris, FC Barcelona, AC Havre - nemaiavând contract a fost nevoit să se înapoieze la Budapesta. Este soarta footballiştilor. Berkessy va căuta acum un post de antrenor sau va juca încă câţiva ani în condiţiunile modeste. Şi apoi, va căuta o ocupaţie civilă.
(„Gazeta Sporturilor”, septembrie 1937)

Berkessy, fostul jucător al Fulgerului C.F.R., în Albania

După ce a activat în Ungaria și Franța, Berkessy - fostul jucător român dela Fulgerul CFR - a ajuns în Albania. De aci el a trimis o scrisoare lui Rici Auer, unul dintre cei mai buni prieteni ai săi. Rămâne de văzut, ca simplă curiozitate, unde va mai pleca Berkessi, după ce își va face stagiul în Albania.
(„Gazeta Sporturilor”, noiembrie 1939)

Berkessy joacă în Albania

Berkessy, fostul jucător român care a activat în Ungaria și Franţa, a ajuns - în peregrinările lui, în Albania. De aci el a trimis o scrisoare vechiului său prieten Auer, în care îi face cunoscută situaţia lui actuală. Suntem curioși să vedem unde va mai pleca Berkessy după ce se va sătura de Albania.
(„Tempo”, 16 noiembrie 1939)

Nici vorbă de Albania
Berkessy se află în Ungaria


Auer a primit eri o scrisoare dela vechiul său prieten Berkessy care a activat pe vremuri şi în România. Berkessy arată că o duce foarte bine, s’a însurat de două luni şi are o prăvălie de blănuri: „Corso“, care-i merge minunat.
De asemenea, el antrenează o echipă din Tatabanya. La sfârşit, Berkessy îl roagă pe Auer să-i trimită noutăţi despre prietenii lor din România.
(„Sportul Capitalei”, noiembrie 1939)

Conferința dela Budapesta
Matchul România - Ungaria
Va inaugura Cupa bazinului dunărean
În cadrul căreia vor mai juca selecționatele secunde și de juniori


(...) Câteva amănunte particulare
La sosirea sa la Budapesta, Liviu Iuga, a fost întâmpinat de fostul jucător român de fotball, Berkessy, - care acum e gazetar, şi d. Gall - secretarul general al comisiei de arbitri a Budapestei.
(„Patria”, ianuarie 1940)

Fostul international român
Berkessy a fost angajat antrenor federal în Ungaria
El se va ocupa cu pregătirea Echipei B


Fostul internaţional român Berkessy, actualmente la Budapesta, a fosţ însărcinat de federaţia maghiară de football cu antrenarea echipei secunde (mânji) a Ungariei (...)
(„Gazeta Sporturilor”, 14 iulie 1940)

CAPITOLUL 7. Cum a ajuns primul antrenor străin din Anglia și l-a înlocuit pe legendarul Bill Shankly

Antrenorul Elemer Berkessy n-a avut nici pe departe anvergura fotbalistului. Ca jucător, a cucerit patru trofee cu Ferencvaros, alte două cu FC Barcelona. Ca antrenor, n-a avut rezultate mari. Dar nu și-a pierdut nicio clipă cheful de ducă.

A pregătit cinci echipe din Ungaria (Tatabanya Miner, Salgotarjan Miner, Szeghedi VSE, Ferencvaros, Szeghedi AK), patru din Italia (Vicenza, AS Biellese, Pro Patria, Rosignano Calcio), trei din Spania (Real Zaragoza, Espanyol Barcelona și Sabadell), una din Belgia (Beerschot).

Dar, cea mai importantă realizare a fost mandatul pe banca celor de la Grimsby Town, din 1954. Orădeanul care a jucat fotbal la Lupeni, Petroșani și Chișinău a fost primul antrenor non-britanic din istoria Angliei!

Pe 17 noiembrie 1954, Grimsby Town, un club din liga a treia din Anglia la acea vreme, renunța la un anume Bill Shakly pentru a-l aduce pe banca tehnică pe Elemer Berkessy.

Cel care l-a propus la Grimsby a fost James „Jimmy” Hogan, fost mare jucător și, mai ales, antrenor englez, pe care Berkessy îl cunoscuse la Budapesta, unde britanicul a antrenat pe MTK Hungaria în perioada 1925-1927.

Berkessy le-a promis celor de la Grimsby că va implementa „mozegekony”, un soi de „tiki-taka” avant la lettre.

9trofee a cucerit Bill Shankly la cârma celor de la FC Liverpool, printre care 3 titluri, 2 Cupe ale Angliei, 3 Supercupe ale Angliei

Aventura lui Berkessy la Grimsby n-a durat mult. A condus echipa doar în 3 partide (2-2 cu Southport și 2-3 cu Yorkshiremen, în campionat), 2-1 cu Halifax (în Cupa Angliei). El i-a cucerit pe englezi cu metodele noi de antrenament pe care le-a introdus, dar mandatul său a ținut doar o lună.

Pe 15 decembrie 1954, permisul lui de muncă în Marea Britanie a expirat și n-a fost prelungit.

Elemer Berkessy a plecat la Beerschot, în Belgia, în perioada 1955 – 1957. În primul an a terminat pe locul 10, în al doilea pe 12. Apoi s-a întors în Spania, unde a mai antrenat doar pe Sabadell, pentru o scurtă perioadă, în 1958.

Scrisoarea din 1974: „Drumul de la Barcelona la Petroșani cu automobilul va fi foarte lung”

În cartea „Fotbalul ... bucurie a Văii Jiului”, semnată de Ioan Bogdan, este prezentat și conținutul unei scrisori trimise autorului de Elemer Berkessy în 1974, în care fostul jucător își amintea de perioada lui la Jiul.

„Desigur, când am ajuns să joc la Petroșani, la dorința mea, a fost să joc cu cei doi frați ai mei. Regretabil, am devenit «adversari» pentru ca ei s-au stabilit la Vulcan, pe când mie Petroșaniul mi-a fost punctul de plecare al carierei. De altfel, acolo am început să-mi arăt «ghearele de leu» și au avut dreptate cei care au crezut în Berkessy 3. (...)

Fiecare meci (la Petroșani n.n.) s-a jucat în fața unui număr frumos de spectatori, pentru că deși pregătirea noastră se făcea pe bază amatoare, în tehnică, am depășit pe mulți profesioniști de azi. (...)

Mie, Valea Jiului, cu frumusețile ei naturale, cu defileul Surduc, restaurantul Gambrinus, excursiile la Parâng și Mândra, mi-au lăsat amintiri fericite. Chiar în acest an, am plănuit cu frații mei (de la Baia Mare), să revedem locurile tinereții în Valea Jiului. Eu am atins vârsta de 68 de ani (în 1974) drumul de la Barcelona la Petroșani va fi foarte lung cu automobilul, dar va fi foarte frumos, căci merg să-mi regăsesc amintirile din tinerețe”.

Nu se știe dacă a mai ajuns, dar cert e că nu uitase de unde a plecat. Elemer Berkessy a murit la Barcelona, pe 7 iulie 1993, la 88 de ani.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (7)
Unomfoartesimplu
Unomfoartesimplu  •  22 August 2024, 23:47

Asta e articol din lipsa dse inspiratie? Se scrie anul 2024, sunt mai multe competitii decat au fost vreodata si voi scoateti de la naftalina o poveste care nu intereseaza pe nimeni de acu 4000 de ani?

theologus9
theologus9  •  22 August 2024, 21:39

Oradea nu era in Romania in 1905. Cauta harta a europei din 1905 si te vei convinge.

lefter_popescu
lefter_popescu  •  22 August 2024, 20:58
Postat de saxo pe 22 August 2024, 11:52

Ce tot o dați ca e roman...nu e...e ungur de etnie..ca s-a născut pe teritoriul României nu inseamna ca e roman.Mai lăsați-ne cu prostiile .Spuneți adevărul

Amice asta e cusurul tău...te faci de ras pt ca nu stii de existenta romanilor de alta etnie.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează