Articol de Marius Mărgărit - Publicat vineri, 05 aprilie 2024 09:05 / Actualizat vineri, 05 aprilie 2024 09:10
Astăzi, unul dintre cei mai mari jucători de fotbal din istoria României, Marius Lăcătuș, a împlinit 60 de ani. Cei care l-au văzut știu povestea devenită legendă.
Generațiile mai tinere poate nu au cum să înțeleagă cu adevărat efectul Lăcătuș, odată cu apariția sa la Steaua. Venirea lui Marius în Ghencea a fost un fenomen care a explodat instant în fotbalul românesc.
Iar pentru defensivele adverse a fost devastator. Tribuna l-a numit "Fiara" și i-a dedicat un cântec celebru în acele vremuri, "Haide, Lăcătușule, adu-ne victorie!".
VIDEO. Trailer-ul filmului animat cu Marius Lăcătuș erou principal
Primul vitezist al roș-albaștrilor, fostul internațional, de 10 ori campion al României cu Steaua, a definit spiritul acelei echipe care s-a creat în Ghencea la începutul anilor '80.
Cea care avea să câștige Cupa Campionilor pe 7 mai 1986 ( 2-0 cu Barcelona, după loviturile de departajare), când Lăcătuș a înscris primul, urmat de Balint, iar apoi Supercupa Europei, pe 24 februarie 1987 (1-0 cu Dinamo Kiev, la Monte Carlo), unde victoria a venit din stângul lui Gică Hagi.
George Ogăraru: „E o surpriză pentru Lăcă, lucrez la acest proiect de doi ani”
Iar George Ogăraru i-a pregătit o surpriză, care va începe azi, dar va avea ca moment principal data de 7 iunie, în cadrul unui eveniment ce va avea loc la Sala Sevilla a noii arene din Ghencea, chiar în ziua amicalului României cu Liechtenstein. Exact în ziua în care clubul din Ghencea va împlini 77 de ani!
Ogăraru a explicat: "Eu am avut privilegiul să-l cunosc pe Marius Lăcătuș în foarte multe ipostaze. La început ca și coleg-jucător, apoi ca jucător-antrenor, ca antrenor, dar și ca prieten, fiindcă mi-a fost naș de cununie și mi-a botezat doi dintre copii.
A fost un fotbalist exponențial al Generației de Aur a fotbalului românesc. Fiindcă pentru mine, aceea a fost Generația de Aur, echipa care a ajuns până la capăt, câștigând cea mai importantă competiție continentală a cluburilor".
Fostul internațional de la Steaua sau Ajax a mărturisit pentru GSP.ro că „de doi ani am început acest proiect dedicat lui Marius Lăcătuș. Este o surpriză și pentru el. Împreună cu un istoric de marcă și un scriitor special, Vasile Lupașc Sfinteș, un super-fan al celui sărbătorit, am scris două cărți despre Marius Lăcătuș.
Prima este pentru adulți, e o altfel de carte, care surprinde și redă impactul pe care Lăcătuș l-a avut la nivel național. Este o carte despre spirit și valori, plină cu mărturii ale unor nume celebre, precum Ilie Năstase, Valentin Ceaușescu, Gheorghe Hagi, Tudor Gheorghe, Dumitru Berbece și mulți alții, dar și povești ale oamenilor simpli, care l-au văzut și iubit pe celebrul și unicul număr 7 din fotbalul românesc".
„Copiii au nevoie de modele autohtone și să înțeleagă cât de mare a fost Lăcătuș”
Ogăraru a continuat: "Cealaltă carte este dedicată copiilor și este și ea specială. Este o carte de benzi desenate cu și despre Lăcătuș, tocmai ca să ne apropiem cât mai mult de lumea celor mici.
Pentru că nu e de ajuns pentru ei să asculte poveștile celor mari despre Lăcătuș, ci au nevoie și de un suport vizual, ca să-i atragă, să înțeleagă mai bine ce a însemnat el pentru fotbalul românesc.
Dincolo de tributul pentru Marius Lăcătuș, am gândit acest proiect special ca pe o punte între generația matură și cea a copiilor. Fiindcă acum, copiii noștri nu mai au idoli sau repere autohtone, ci toți vor să fie Messi, Ronaldo sau Haaland.
Și am vrut să-l aduc astfel pe Marius Lăcătuș în actualitate. În plus, am făcut și un film animat, de vreo 5 minute, desenat frame by frame de Adrian Băluță.
Teezerul are un minut și a început să ruleze de puțin timp pe pagina de Facebook laca7us. Iar filmul poate fi văzut pe YouTube și în curând va rula și în cinematografe, înaintea filmelor".
Eu cred că oamenii speciali și valorile noastre trebuie promovate, apreciate și recunoscute cât sunt în viată, nu post mortem. De aceea am și retras numărul 7, al lui Lăcă, de la Steaua. Iar acum încercăm să-l aducem cât mai des la club, în mijlocul celor tineri, să interacționeze cu el. Să afle cât de mare a fost Lăcătuș și că e posibil să ajungi acolo cât timp te bazezi pe anumite valori. Acele valori prin care noi construim acum jucătorii de la Academia Steaua
George Ogăraru, director Academia Steaua
Cred cu tărie că eroii emblematici nu pot lipsi din organigrama unui club care ține la propria istorie. Am văzut ce a însemnat impactul lui Cruyff în dezvoltarea celor de la Ajax și ce se întâmplă acum, când nu mai este aproape nici un pic de ADN Ajax în club. Toate gloriile clubului au plecat, Van der Saar, Overmars, Heitinga, Bergkamp, De Boer, oameni cu funcții importante în club, care au dus echipa în anii trecuți până în fazele finale ale Champions League. Și Stelei îi lipsesc acum acești oameni și sper să-i avem cât mai curând alături de noi
George Ogăraru, director Academia Steaua
Citește și:
Se mută CSA Steaua într-o țară vecină?! Au ajuns la disperare: „Legea ne permite”
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”