Articol de Remus Dinu - Publicat luni, 07 aprilie 2025 21:26 / Actualizat marti, 08 aprilie 2025 01:02
Mihaela Jeremic, 32 de ani, fostă voleibalistă de performanță, în prezent mental coach, explică într-un interviu GSP de ce performanța la nivel înalt nu poate fi accesată fără o pregătire mentală temeinică și de ce sportivii care apelează la terapie pot ajunge să aibă beneficii nebănuite pe termen lung.
În vremuri provocatoare din toate punctele de vedere, sportivii tind să apeleze din ce în ce mai des la specialiști în optimizarea performanței mintale. Ieri un moft inaccesibil, azi o necesitate, deprinderea de a consulta un mental coach se înrădăcinează tot mai mult în tabieturile sportivilor din România, exemplele în acest sens fiind multiple.
Gazeta a întrebat-o pe Mihaela Jeremic, ex-voleibalistă de top în România, devenită coach mental după retragere, ce fel de cazuri experimentează atunci când sportivii în activitate trec pragul cabinetului său.
„Antrenorii și părinții trebuie să înțeleagă că partea mentală e foarte importantă”
„Chiar dacă încrederea a fost calitatea care m-a ajutat cel mai mult în carieră, pe parcursul acestor ani mi-am dat seama cât este de important să fii pregătit mental pentru a putea face fată unor situații care nu depind de tine neapărat.
În ultimul meu an, am făcut parte dintr-o echipă tânără și pot să spun că acest lucru m-a ajutat cel mai mult să mă decid, deoarece acolo am simțit cel mai mult că este nevoie de pregătire mentală în sport și cu cât mai repede faci asta, cu atât mai bine.
Este esențial ca sportivii, antrenorii, dar și părinții să înțeleagă că partea mentală este foarte importantă. Nu poți ajunge un sportiv de elită dacă omiți acest lucru, este ca și cum spui că faci sport de performanță dar te duci doar sâmbăta la meciuri. Apoi, dacă sportul devine o povară pentru cei care-l practică, nu aduce niciun beneficiu în viața personală. Cred că, de multe ori, oamenii așteaptă acel moment în care își spun că nu mai pot sau încep să se îndoiască de ei și deciziile lor ca să ia această decizie de a lucra cu cineva”, a mărturisit Mihaela Jeremic, în dialog cu GSP.ro.
„Chiar piesa aceasta mi-a lipsit în carieră”
Fosta voleibalistă, care a câștigat Challenge Cup în 2016, alături de CSM București, dezvăluie că a resimțit acut lipsa îndrumării mentale în prima parte a carierei:
„Cred că este acea piesă care mi-a lipsit din carieră. Am avut momente în care m-am simțit neputincioasă, am luat decizii nepotrivite, chiar am avut un moment de depresie între două sezoane și greu am ieșit din el.
A lipsit acest lucru, cu siguranță, pentru că dacă mă uit în trecut cu ceea ce cunosc acum, văd lucrurile total diferit. De asemenea, au fost multe fete din generația mea care erau de perspectivă și au renunțat la sport tocmai pentru că nu au făcut față unor situații grele, accidentări etc.
În primul rând, nu este necesar să ai o provocare ca să lucrezi cu un mental coach. Lucratul cu un mental coach te poate ajuta să vezi diferit provocările înainte să apară, te ghidează să-ți formezi o mentalitate sănătoasă, să stabilești obiectivele potrivite.
Dar, ca să răspund direct, da, este absolut necesar și nu o spun pentru că eu fac asta acum, ci o spun pentru că văd ce pot sportivii în momentul în care aleg să lucreze pe partea mentală, de aceea mă bucur când văd în presă sportivii de nivel înalt care vorbesc despre importanța antrenamentelor mentale. Îi încurajez pe toți să ia decizia asta”. AICI, interviul integral cu Mihaela Jeremic.
„Mental coach-ul e ca un antrenor pentru minte”
Mihaela Jeremic explică pe îndelete diferența dintre meseria de mental coach și cea de psiholog sportiv:
„Un mental coach se concentrează pe dezvoltarea abilităților mentale ale sportivilor pentru a îmbunătăți performanța, gestionarea emoțiilor și concentrare. Folosește tehnici precum vizualizarea, stabilirea obiectivelor și antrenarea rezilienței, dar nu tratează probleme clinice.
Un psiholog sportiv este un specialist cu formare în psihologie, având dreptul de a diagnostica și trata probleme emoționale sau psihologice care pot afecta performanța, cum ar fi anxietatea, depresia sau traumele.
Mai pe scurt, mental coach-ul este ca un antrenor pentru minte, iar psihologul sportiv este medicul care se ocupă de aspectele mai profunde ale sănătății mentale”.
Lucrez preponderent cu sportivii, ăsta este obiectivul meu pe termen lung, să pot ghida cât mai multi sportivi de performantă, dar nu spun nu persoanelor care nu fac parte din lumea sportivă. În general, vin către mine persoane care doresc să-si dezvolte încrederea în sine.
- Mihaela Jeremic, mental coach