GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  INTERVIU

EXCLUSIV „Ești mare, dai cu pumnul” » Silviu Urdea tractează elicoptere și camioane, a publicat 4 cărți de ficțiune și își spune povestea pentru GSP: „Sportul și scrisul m-au echilibrat”

„Ești mare, dai cu pumnul” » Silviu Urdea tractează elicoptere și camioane, a publicat 4 cărți și își spune povestea pentru GSP: „Sportul și scrisul m-au echilibrat” +20   FOTO
„Ești mare, dai cu pumnul” » Silviu Urdea tractează elicoptere și camioane, a publicat 4 cărți și își spune povestea pentru GSP: „Sportul și scrisul m-au echilibrat”

Articol de , - Publicat sambata, 26 octombrie 2024 10:48 / Actualizat sambata, 26 octombrie 2024 10:49

Gazeta Sporturilor prezintă fabuloasa poveste de viață a lui Silviu Urdea, 31 ani, strongman și autor, un veritabil personaj al contrastelor. Pentru el, sportul și scrisul coabitează într-o simbioză excentrică. A tractat camioane, elicoptere, folosindu-se doar de forțele proprii și a publicat patru cărți: „Nu mă tem”, „Suflet pierdut” și seria „Războiul Legendelor”, operă împărțită în două romane: „Regele fugar” și „Deceniul Sfânt”.

A stat la povești cu Arnold Schwarzenegger, Dave Bautista, Dolph Lundgren, actorul care a dat viață antagonistului Ivan Drago din Rocky IV, dar și cu Haftor Julius Bjornsson, „The Mountain” din Game of Thrones, pe care îl numește arogant. Scrie noaptea, citește în fiecare zi, iar Stephen King și Dan Brown se numără printre favoriții săi.

+15 FOTO

Startul aventurii într-o lume fără prea multe orizonturi în România: „Primii pași într-o sală de forță i-am făcut la 14 ani”

În debutul discuției, Silviu a oferit mai multe detalii de ordin intrinsec a pasiunii pentru sport, concentrată pe partea de strongman, concept mai puțin cunoscut publicului din România.

  • Strongman este un sport de forță care implică competiții în care atleții trebuie să ridice, să împingă sau să transporte obiecte extrem de greutăți extraordinare.
  • De fel, competițiile sunt adesea organizate în probe variate, cum ar fi cele de „deadlift” (ridicarea unor greutăți de la sol), „log lift” (ridicarea unor trunchiuri deasupra capului), „atlas stones” (ridicarea unor pietre extrem de grele și plasarea acestora pe o platformă) sau „truck pull” (tractarea unui camion pe o anumită distanță).
  • Sport foarte popular în Vest, încă neexplorat între granițele noastre. Eddie Hall, Hafthor Julius Bjornsson, cel care a câștigat notorietate în urma rolului din Game of Thrones, Brian Shaw sau Zydrunas Savickas sunt printre cei mai cunoscuți practicanți ai acestui sport.

„Încă de mic copil, mi-a plăcut enorm să ridic greutăți mare, să încerc să mă depășesc, dar și să am în mod constant o provocare, să încerc să devin cea mai bună versiune a mea. Primii pași într-o sală de forță i-am făcut la 14 ani. Patru ani mai târziu, mi s-a deschis un drum și am ales partea de strongman. Chiar după împlinirea vârstei majoratului, am avut și prima competiție, în timp ce debutul la competițiile internaționale a avut loc trei ani mai târziu, în SUA”, a mărturisit Silviu Urdea pentru GSP.

„Ești mare, dai cu pumnul” » Silviu Urdea tractează elicoptere și camioane, a publicat 4 cărți de ficțiune și își spune povestea pentru GSP: „Sportul și scrisul m-au echilibrat”
Silviu Urdea, în timpul unei probe de „truck pull”

În perioadele de antrenament, consumă între 5 și 6 mii de calorii zilnic: „E mult mai costisitor să mănânci în oraș, dulciuri sau junk food”

Sportivul a discutat și despre cât de dificilă este pregătirea pentru o competiție, câte calorii consumă în perioadele de antrenament intens, uzura psihică a acestei ramuri, precum și cât de greu îi este să își susțină obiceiurile alimentare.

Pregătirea pentru o competiție de strongman este la fel de solicitantă ca un job full-time. În acest sport, rezultatele vin în timp, nu te poți aștepta să vezi diferențe notabile în trei sau șase luni. E vorba de ani, nu de luni, săptămâni, nicidecum zile. E bine să știi ce îți dorești, iar pregătirea nu se oprește niciodată. Trebuie să știi unde țintești, iar acest lucru este valabil în orice domeniu.

Alimentația face parte din pregătire, raportul ei ar fi undeva la 60-70%, depinde de geneticul unei persoane, de stil de viață, intervin mai mulți factori. Ce e bun pentru mine, poate nu e bun pentru tine. Momentan nu îmi calculez caloriile, însă în perioadele de antrenamente intense, peste 5000 pe zi.

Financiar vorbind, atât timp cât mănânci curat, nu este foarte scump, așa cum este opinia generală. E mult mai costisitor să mănânci în oraș, dulciuri sau junk food. Dacă ești foarte bine calculat, vei observa că nu există diferențe majore. Depinde. Particularitățile diferă. Când trebuie să consumi 5-6000 calorii zilnic din mâncare curată, există niște costuri. Din fericire, eu am mai mulți sponsori.

- Silviu Urdea, strongman

S-a operat de hernie, iar acum vrea să stabilească o premieră în România: „Vreau să ridic 400 kilograme”

Silviu Urdea a trecut printr-o intervenție chirurgicală în acest an, suferind de hernie de disc, tocmai în urma antrenamentelor de o intensitate asiduă. Cu toate acestea, obiectivele personale nu s-au diminuat, țintind să stabilească un record pentru România: să ridice 400 kilograme la proba de „deadlift”.

487.5kilograme reprezintă recordul la categoria „deadlift”, folosind postura sumo, fără echipament auxiliar. Îi aparține lui Danny Grigsby și datează din iulie 2022.

„Ești mare, dai cu pumnul” » Silviu Urdea tractează elicoptere și camioane, a publicat 4 cărți de ficțiune și își spune povestea pentru GSP: „Sportul și scrisul m-au echilibrat”
Silviu Urdea, în timpul unui antrenament

„Am avut o operație de hernie. De aceea nu am concurat anul trecut. Obiectivul meu, atât în ultimul an, cât și în cel ce va urma, va fiu să fiu primul român care va ridica 400 kilograme la proba de deadlift. Știu că este doar o chestiune de timp. Să sperăm că într-un an sau doi, depinde de circumstanțe.

Această operație, fiind și prima din viața mea, m-a dat puțin înapoi, dar învăț multe lucruri din acest lucru, nu este ca și cum am avut de ales. Nu mă consider cel mai puternic om din România, însă acest lucru se demonstrează prin fapte, prin rezultatele din competiții. Cum noi nu prea avem o competiție, unde să se organizeze etape de strongman, este greu de spus”, a mai explicat Urdea.

360kilograme este recordul personal actual al lui Silviu Urdea

Nu avem sprijinul unei federații, nu este sport olimpic. Când urmezi acest drum, îți asum chestia asta, există plusuri și minusuri.

- Silviu Urdea, strongman

A concurat împotriva „Muntelui” din Game of Thrones

„Debutul în Strongman Champions League, cea mai prestigioasă ligă internațională din domeniu, a avut loc în 2015, în Bulgaria. Am concurat alături de personalități mari din sport, precum și Hafthor Julius Bjornsson, „Muntele” din Game of Thrones.

Am ieșit pe locul 7, având o perioadă de pregătire foarte scurtă, fiind anunțat peste noapte că voi merge să concurez. A fost un rezultat neașteptat de bun în acea perioadă”, a rememorat Urdea pentru reporterii Gazetei.

Cu un oarecare amar în glas, a deschis și subiectul antitezelor dintre cultura strongman din țară și din străinătate, raportându-se la oponenții din diversele competiții: „Au acces la alte tehnologii, le este facilitat mult procesul. În funcție de locul în care trăiesc, au acces la anumite proceduri de recuperare.

Mai mult, nu vreau să condamn, oamenii sunt mai deschiși vizavi de sporturile de forță în afară, cum ar fi SUA, Marea Britanie sau țările nordice. Există acolo deja concursuri peste concursuri, există numeroși promotori”.

În general, la noi în țară, un om înalt, cu mușchi este des asociat cu violența. Ești mare, dai cu pumnul. Lucru care nu are relevanță. Este o disciplină lipsită de agresivitate. Sigur, este un sport dintre cele mai brutale, însă față de corpul tău. Nu dăunezi nimănui cu nimic. Nu este un sport care promovează violența, există o confuzie de multe ori în acest sens.

- Silviu Urdea, strongman

VIDEO. În 2018, Silviu Urdea a tractat, în exclusivitate mondială, un elicopter: „Nu simți nimic în acel moment”

Chestionat de cea mai impresionantă demonstrație de forță, fie că vorbim de competiții, fie de show-uri demonstrative, Silviu a spus următoarele: „În urmă cu câțiva ani, la un eveniment, am tractat un TIR. Împreună cu mai mulți colegi, am încercat să oprim o mașină cu foarte mulți cai putere din a pleca de pe loc.

Pe lângă acestea, la Strongman Champions League, organizat în 2018 la Brașov, am tractat, în exclusivitate mondială, un elicopter. S-au tras tancuri, avioane, însă un elicopter a fost prima oară. În acel moment, nu poți să spui că simți ceva, ești tu cu tine, atât. Nu ai timp să gândești să simți. Apoi, simți multe lucruri, însă în acel moment te gândești doar la ceea ce ai de făcut.”

În timpul zilei, ridică sute de kilograme. Seara, în tihnă, la adăpostul unei veioze, scrie romane de ficțiune

În timpul liber, inspirat de propriiile trăiri, Silviu Urdea scrie. Pentru el, creația este un sălaș de la cotidianul în care demonstrațiile fizice sunt „axis mundi”. În mod paradoxal, ca într-un oximoron, reușește cu brio să îmbine sportul și scrisul, cele două mari segmente ale vieții sale relaționând într-o simbioză curioasă. A publicat patru volume, de ficțiune sau fantasy:

  1. Suflet pierdut, mai 2014 - „Mihail, un tânăr care trăiește o intensă poveste de dragoste alături de Emma, primește într-o dimineață cea mai neagră veste posibilă: iubita lui a murit în urma unui tragic, dar ciudat accident de maşină. Din acel moment viaţa lui nu va mai fi niciodată la fel. Investigând, află că accidentul fusese precedat de o serie de dispariții misterioase, care par să aibă un numitor comun. Împreună cu cei mai buni doi prieteni ai săi și alături de inspectorul Constantin, Mihail încearcă în final să descopere identitatea celui care, într-un vehicul fantomă, a fost ultimul care a văzut-o pe Emma în viață…”.
  2. Nu mă tem, ianuarie 2016 - „Un roman unic, întunecat și sinistru. O carte pe care nu poți să o lași din mână până la ultima pagină. Trei ore în care nu mai respiri. «Un amnezic se trezește într-o cameră, supravegheat de o femeie hidoasă pe nume Ihrin, al cărei ajutor e un motan perfid și gras…» Așa începe cartea”.
  3. Regele fugar. Războiul legendelor (Vol. 1), mai 2019 - „Într-o lume în care dinozaurii nu au dispărut, două regate și două legi scrise în pergamente se luptă pentru supremație asupra pământului cunoscut. Regatele de Vest și Imperiul Eternității își reclamă prin forță puterea asupra a ceea ce ar putea fi cea mai teribilă magie cunoscută de om. Cei înfrânți au trei șanse: supunerea, exilul sau asumarea extincției. Una dintre ele trebuie să asigure încă o șansă pentru păstrarea legii și menținerea echilibrului. Una dintre ele este cea adevărată”.
  4. Deceniul Sfânt. Războiul legendelor (Vol. 2), noiembrie 2019 - „În cartea a doua, aventura eroilor noștri continuă. Deceniul Sfânt este pe cale de a se încheia într-un mod care va schimba cursul omenirii și va pecetlui soarta personajelor”.
„Ești mare, dai cu pumnul” » Silviu Urdea tractează elicoptere și camioane, a publicat 4 cărți de ficțiune și își spune povestea pentru GSP: „Sportul și scrisul m-au echilibrat”
Coperta ultimei cărți publicate de Silviu Urdea, volumul al 2-lea din „Războiul Legendelor”, „Deceniul Sfânt”

Inspirația pentru Războiul Legendelor a fost serialul Game of Thrones, precum și seria scrisă a lui George R.R Martin. Ce m-a motivat a fost dorința de a îmi crea propria lume. Acesta a fost aspectul suprem. A reprezentat o provocare, crearea unor personaje, a multelor fire narative. Cele două volume din Războiul Legendelor reprezintă cea mai complexă operă a mea.

În carte, acțiunea se desfășoară în «Ținuțurile de Veci», iar ideea de la care pleacă cartea este un conflict între două entități și un rege în exil. Seria încă nu a ajuns la final, proiectul meu personal implică și o concluzie a seriei.

«Codul lui Da Vinci» este una dintre cărțile mele preferate. Îl citesc și pe Stephen King cu plăcere. Să trăiești din ceea ce îți place să faci este un ideal, însă scopul meu nu a fost niciodată să obțin un profit de pe urma scrisului. Nu pot alege între sport și scris.

- Silviu Urdea

Sportul și scrisul, în balanța lui Themis pentru Silviu Urdea: „M-au echilibrat”

Silviu reușește să creeze o punte între pasiunea pentru mișcare și cuvântul scris, oferind o perspectivă unică și captivantă asupra vieții sale. În dialog cu reporterii GSP, sportivul de performanță a destăinuit care îi sunt muzele, cum îmbină cele două lumi aparent distincte, dar și ce stavile a întâmpinat după publicarea celor patru lucrări. Deși momentan a luat o pauză, susține că nu se gândește să renunțe la scris.

„În paralel cu sportul, am dezvoltat și această pasiune. Uitându-mă în urmă, după atâția ani, mi se pare wow. Așa am simțit, să încerc să compun o proprie lume, să expun, nu neapărat gândurile mele, fiind cărți thriller sau fantasy. Acum lucrez la un proiect, la o carte motivațională, precum și la un alt roman, despre care încă nu vreau să dezvălui nimic, până nu se concretizează ceva.

Am început să scriu la 18 ani, iar prima carte mi-a fost publicată la 21. În prezent, am patru cărți publicate. De 5 zile, din 2018 încoace, am luat o pauză în ale scrisului, având unele dezamăgiri în ceea ce privește procesul de publicare sau colaborare cu unele publicații de la noi din țară. Momentan, am luat o pauză, însă voi mai publica”, a detaliat acesta.

A explicat și care este reacția oamenilor, în momentul în care se confesează că este și autor: „Încerc să nu scot în evidență atât de mult faptul că și scriu. Nu vreau să pară că mă laud. Nu am făcut treaba asta pentru că vinde, ci pentru că așa am simțit. Fără să gândesc în avans, fără să revizuiesc ceva. De fel, reacția este de uimire. Nimeni nu se așteaptă la asta.”

„Ești mare, dai cu pumnul” » Silviu Urdea tractează elicoptere și camioane, a publicat 4 cărți de ficțiune și își spune povestea pentru GSP: „Sportul și scrisul m-au echilibrat”
Silviu Urdea, lansare de carte

Ne mai spune că scrie predominant pe timp de noapte, priindu-i perioadele invernale. Lecturează zilnic, însă admite că nu este un cititor avid, fiind mai degrabă unul constant. Nu lasă o zi să treacă fără 10-20 pagini.

E nevoie de un echilibru în orice faci. Sportul îți agită mintea, este vorba de o încărcătură emoțională, care nu este vizibilă cu ochiul liber, iar lumea nu o ia în considerare, nefiind conștientă. Atât pe plan psihic, cât și fizic, cititul și sportul m-au echilibrat. M-au ajutat să am mintea limpede.

- Silviu Urdea, strongman și autor

  • Cum arată o zi din viața lui Silviu Urdea: „Mă trezesc. De fel, diminețile le am libere. Iau micul dejun, apoi lucrez la calculator, îmi pregătesc proiectele pe ziua respectivă, planurile de alimentație pentru anumite persoane pe care le antrenez. Îmi gândesc și eu antrenamentul. Mă relaxez cu un film sau serial, apoi mănânc iar. Merg la sală, asist persoanele pe care le antrenez, apoi mă antrenez eu. Seara, merg la cumpărături și îmi gătesc pentru următoarele zile. Film, serial, citit, încerc să îmi ocup timpul cu lucrurile care mă liniștesc.”

Poziția lui Silviu Urdea vizavi de steroizi: „Nu există sport de performanță fără o anumită susținere”

„Este un capitol important, iar lumea se ferește să vorbească pe marginea acestui subiect, cel al steroizilor. Față de ceea ce se vorbește sau se crede, realitatea este puțin diferită. În ziua de astăzi, din punctul meu de vedere, nu există nici măcar un sport de performanță fără o anumită susținere. Aceasta poate veni pe mai multe căi, unele mai discutabile. Vorbesc de situația de la noi din țară.

  • Peptidele sunt lanțuri scurte de aminoacizi legați între ei prin legături peptidice. Ele sunt componente esențiale ale proteinelor și au diverse funcții biologice, cum ar fi semnalizarea celulară, reglarea proceselor metabolice și repararea țesuturilor. Acestea pot fi produse în mod natural de organism sau sintetizate în laborator pentru utilizări medicale, cum ar fi tratamente anti-îmbătrânire, vindecarea rănilor sau terapiile pentru boli.

Spre exemplu, în SUA, există centre în care sunt descoperite peptide specializate în așa ceva, care ajută la refacere, la o longevitate sporită. Oricine poate primi un tratament specific, în funcție de nevoile sale, iar aici nu mă refer doar la sportivii de performanță. Să sperăm că se va ajunge și la noi în același punct. În ceea ce privește medicina, este un subiect delicat”, a declarat sportivul-autor pe marginea subiectului delicat al steroizilor, după cum el însuși îl numește.

Nu știu ce răspuns i-aș da cuiva care m-ar întreba dacă este ok să ia sau nu. Nu pot vorbi în numele nimănui, atât timp cât nu știu cu ce scop vrea să folosească. Sunt numeroși factori. Până la urmă, fiecare trebuie să își asume ceea ce face, în raport cu beneficiile, sănătatea sau scopul final.

- Silviu Urdea, strongman și autor

Întâlniri cu personalități de top: de la „The Mountain” la Arnold Schwarzenegger: „Arogant”

În aventura sa din lumea sportului, Silviu s-a întâlnit cu mai multe persoane cunoscute sau foarte cunoscute, amintindu-i aici pe Arnold Schwarzenegger, Dolph Lundgren, actor consacrat pentru rolul antagonistului Ivan Drago din „Rocky IV” sau pe Dave Bautista, wrestler profesionist și actor.

„Îmi aduc aminte cu drag de acea competiție la care am participat prima oară, împotriva lui «The Mountain». O țin minte, în primul rând, pentru că a fost prima, dar și prin prisma faptului că am concurat împotriva celei mai puternice echipe posibile. De multe ori, este important și împotriva cui concurezi. Am mai fost și în Portugalia la o competiție importantă, dar prima oară, gândul îmi zboară la acea compăetiție.

Am interacționat cu el. L-am întâlnit și anul trecut la Mr. Olympia, însă nu pot spune că sunt fanul lui cel mai mare. Când l-am întâlnit prima oară, avea o atitudine destul de arogantă. Nu am stat să îi întocmesc un profil, însă am relații mult mai bune cu alții. Mult spus relații. Doar ne-am salutat și atât.

M-am întâlnit și cu Arnold Schwarzenegger de câteva ori în anii trecuți, cu Dolph Lundgren, precum și cu Dave Bautista, tot la Mr. Olympia. Din interacțiunea mea cu Schwarzenneger, este un om foarte modest, mai ales pentru nivelul la care a ajuns. Din asta pot extrage ceva și mai mulți oameni de la noi din țară. Dave a slăbit foarte mult, s-a observat deja asta. Este o persoană modestă, a stat la povești”, ne-a mai spus Urdea.

„Ești mare, dai cu pumnul” » Silviu Urdea tractează elicoptere și camioane, a publicat 4 cărți de ficțiune și își spune povestea pentru GSP: „Sportul și scrisul m-au echilibrat”
Silviu Urdea, întâlnire cu Arnold Schwarzenegger
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează