Articol de GSP - Publicat duminica, 05 aprilie 2020 07:23
Didier Drogba (42 de ani) a criticat în termeni duri declarațiile a doi medici francezi, care au vorbit despre posibilitatea ca vaccinul împotriva COVID-19 să fie testat pe continentul african.
Cei doi medici din Franța au fost acuzați de rasism după ce au venit cu propunerea de a testa un potențial vaccin împotriva noului coronavirus în Africa, în paralel cu testări ce ar avea loc în Europa și în Australia.
Iar fostul atacant ivorian de la Chelsea nu s-a lăsat mai prejos: acesta a postat un mesaj pe rețelele de socializare, în care critică propunerea venită din partea medicilor.
„Este de neconceput să continuăm să acceptăm asta. Africa nu este un laborator de testare. Vreau să denunț acele cuvinte înjositoare, false și mai ales, profund rasiste.
Lăsați-ne să ne salvăm de acest virus care afectează economia mondială și face ravagii în sistemul medical la nivel mondial. Nu tratați oamenii africani ca pe niște cobai! Este de-a dreptul dezgustător.
Liderii africani au responsabilitatea de a-și proteja cetățenii de aceste conspirații îngrozitoare”, a scris Drogba pe Twitter.
It is totally inconceivable we keep on cautioning this.
— Didier Drogba (@didierdrogba) April 2, 2020
Africa isn’t a testing lab.
I would like to vividly denounce those demeaning, false and most of all deeply racists words.
Helps us save Africa with the current ongoing Covid 19 and flatten the curve. pic.twitter.com/41GIpXaIYv
Samuel Eto'o, primul care a reacționat după discuția avută de medici
Fostul star camerunez al Barcelonei, în vârstă de 39 de ani, a explodat atunci când a auzit discuția dintre cei doi medici francezi:
„Fii de curvă! Sunteți de rahat", a comentat Eto'o, în culmea furiei, pe rețelele de socializare. „Africa nu e terenul vostru de joacă".
Controversa pornită de doi medici francezi
Există speranța că medicamentul anti-tuberculoză BCG ar putea fi eficient împotriva COVID-19, dar experții prezenți la o dezbatere pentru canalul TV francez LCI au fost criticați pentru felul în care au vorbit despre continentul african.
Dr. Jean-Paul Mira, șeful serviciilor de terapie intensivă la spitalul Cochin din Paris, a afirmat că testele din Europa ar putea să nu funcționeze din cauza utilizării sporite a echipamentelor de protecție personală de către lucrătorii din domeniul sănătății.
El a spus: „Dacă pot fi provocator, nu ar trebui să facem acest studiu în Africa, unde nu există măști, nici tratamente, nici resuscitare?
Seamănă puțin cu felul în care se fac în altă parte unele studii privind SIDA. La prostituate: încercăm anumite lucruri pentru că știm că sunt foarte expuse și că nu se protejează”, a declarat acesta.
Ca răspuns, șeful grupului de cercetare în domeniul sănătății Inserm, Dr. Camille Locht, a afirmat: „Aveți dreptate. Ne vom gândi serios la asta”.
GALERIE FOTO. Imagini de pe întreg mapamondul, în plină pandemie de COVID-19
VIDEO: Cât respectă România carantina de COVID-19? Google a publicat raportul: unde și cât se mișcă românii
Citește și alte știri despre COVID-19:
Metoda suedeză e un pericol, nu o salvare! Se înmulțesc cazurile de coronavirus în Stockholm
CORONAVIRUS. Ultima oră » 3.613 de cazuri de infectări în România. 146 de decese