Articol de Emanoil Ursache - Publicat marti, 09 aprilie 2024 17:38 / Actualizat marti, 09 aprilie 2024 17:38
Proiectul de lege prin care sunt interzise „păcănelele” a fost votat în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, marți, pe 9 aprilie, cu 243 de voturi „pentru” și patru abţineri. Jocurile de noroc de acest tip nu vor mai putea fi practicate în localitățile sub 15.000 de locuitori.
Inițial, proiectul de lege se referea la sălile de jocuri de noroc din toată țara, însă coaliția de guvernare PSD-PNL a depus un amendament prin care măsura restrictivă este aplicată doar în localitățile menționate, informează Libertatea.
Efectul proiectului de lege, diminuat printr-un amendament
Potrivit textului de lege, „spaţiul comercial în care operatorul exploatează jocuri de noroc trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori”.
Numărul de locuitori va fi probat printr-o adeverinţă eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spaţiul propus pentru amplasarea sălilor de jocuri de noroc.
„În peste 90% din localităţile din România nu se va mai putea desfăşura acest tip de activitate, vor dispărea «păcănelele», jocurile de noroc”, a declarat social-democratul Alfred Simonis, preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor.
Simonis a precizat că acesta este doar primul proiect care urmează să fie adoptat: „Vom vota şi celelalte legi care sunt depuse în Parlament, indiferent că vorbim de reglementarea şi eliminarea din marile oraşe, dar vrem să vedem şi cum reacţionează industria cu prima lege”.
Proiectul de lege urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis, iar ulterior va deveni o lege în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, care are loc imediat după promulgarea venită de la primul om în ierarhia statului român.
Nemulțumiri din partea Opoziției
Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR, a reclamat „un abuz pe care nu l-am văzut nici pe vremea lui Dragnea”, acuzând modalitatea de propunere și votare: „Nici măcar n-a fost o dezbatere în comisie să vedem câte localităţi sunt cu mai puţin de 15.000, hai să vedem de ce 15, de ce nu 16, de ce nu două milioane şi le scoteam de tot. Am vrut să facem aceste amendamente”.