Articol de GSP - Publicat luni, 28 noiembrie 2022 09:31 / Actualizat luni, 28 noiembrie 2022 09:31
Rică Răducanu (76 de ani), fostul mare portar al Rapidului, a recunoscut că este dependent de jocurile de noroc. Viorel Lis (78 de ani), fostul edil al Capitalei, a fost persoana care l-a dus prima dată în cazinou.
Tot mai mulți foști mari sportivi au fost cooptați în promovarea caselor de pariuri. Rică Răducanu face notă discordantă. Cel supranumit „Tamango” admite că este dependent de păcănele și că doar cu ajutorul soției reușește să își gestioneze bugetul, o pensie de doar 1.800 lei, după cum dezvăluia în trecut.
Rică Răducanu, dependent de „păcănele”
„La pariurile sportive nu joc, nu-mi place, iar când eram jucător de fotbal, nici nu aveam voie. Am, însă, altă belea. M-a învățat Viorel Lis cu păcănelele, e ca o boală în oase. Eram consilierul lui și, la sfârșitul programului, îmi zicea: «Hai, Rică, să mergem la păcănele!». Vă spun, este boală grea, toată lumea mă ceartă.
De unde bani, eu n-am! Mai iei de la unul, de la altul, tot speri să câștigi ceva. Din pensia mea, doar dacă prind ceva, că mi-o ia nevastă-mea. Nu pun mâna pe pensie, ăia sunt bani minați, trebuie să plătim gazele și lumina, astfel, cum să trăim?
Am mai câștigat vreo 1.000 de lei, când se organizează premii pentru cei ca mine, cu bonuri multe. Dar tot acolo îi cheltuiești, se știe! Eu joc cam la două zile, nu mă pot abține”, a spus Rică Răducanu, potrivit Playtech.
Cum devine un client dependent de cazinou
Invitat la GSP Live, Sorin Constantinescu, fostul președinte al Asociației Cazinourilor din România, dezvăluia strategiile prin care un client este atras de cazinou.
„Vin doi corporatiști care joacă 200 de lei. Îi văd că sunt începători, că sunt prima dată, mă uit să văd cu ce mașină au venit că am camere și în parcare. Dacă vin cu un Mercedes înseamnă că au potențial mai bun decât ăia 200 de lei jucați. De ce să nu-l speculăm?
Și atunci le trimit la masă o sticlă de Moet, care e 500 de lei la restaurant. Ăla zice: „Frate, noi jucăm 200 de lei și ăștia ne dau șampanie de 500. E mișto la cazinou, merită să mai venim”, a povestit Sorin Constantinescu.
Același Sorin Constantinescu oferea și o soluție împotriva dependenței de «păcănele»: „Sunt mulți jucători… Chiar acum a trecut o lege prin parlament prin care sunt protejați dependenții de jocuri. Când îți dai seama că nu te poți abține, te duci tu singur și ceri sălilor respective să nu te mai primească. Dacă te mai primesc după aia, își pierd licența.
Afară există asta de vreo 15-20 de ani, e sistemul britanic de autoexcludere. Problema este că la noi, în România, sunt 75.000 de păcănele, iar multe sunt prin sate, prin birturi. Am cerut de ani de zile închiderea acestora, nu sunt bune. Oamenii își trimit copiii la țară după bere, după țigări, și copiii intră și bagă banul în aparat. Devin dependenți”.
Legea împotriva dependenței, depusă în Parlament
Deputații USR, Diana Stoica și Filip Havârneanu, sunt cei care au depus recent un proiect de lege prin care încearcă să eliminte sălile de jocuri de noroc din apropierea școlilor, locurilor de joacă pentru copii, centrelor culturale, spitalelor și bisericilor.
Noi venim cu un pachet mai mare care presupune mai multe inițiative legislative, printre care și interzicerea reclamelor. În momentul acesta am depus inițiativa care presupune interzicerea unor astfel de activități în jurul școlilor sau a locurilor de joacă, urmează cel cu reclamele, doar pe niște chestiuni minore mai sunt discuții în grup
- Filip Havârneanu
Citește și alte știri din sportul românesc:
Dan Șucu a recunoscut! Ce echipă de fotbal a susținut în copilărie: „Da, cu ei țineam. Era normal!”
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”