Articol de GSP - Publicat miercuri, 12 ianuarie 2011 00:00 / Actualizat marti, 12 aprilie 2011 02:01
Bolnav de Parkinson, Alexandru Chiappella, 73 de ani, şi-a găsit alinarea în biliard.
Deşi a trecut şi printr-o operaţie pe cord, cînd i-au fost implantate 3 bypass-uri, bătrînul n-a vrut să renunţe la sport: "Aşa simt că trăiesc!"
Bolnav de Parkinson, Alexandru Chiappella, 73 de ani, şi-a găsit alinarea în biliard.
Deşi a trecut şi printr-o operaţie pe cord, cînd i-au fost implantate 3 bypass-uri, bătrînul n-a vrut să renunţe la sport: "Aşa simt că trăiesc!"
Concurs de biliard la clubul King's. Un bătrînel subţire stă pe un scaun şi urmăreşte absorbit jocul de la o masă alăturată. N-ai cum să nu remarci: mîinile îi tremură, din cînd în cînd zvîcnesc necontrolat, la fel şi capul. Unul dintre jucătorii care roiesc în club dezleagă misterul: "E bolnav de Parkinson".
Organizatorul anunţă la staţie: "Alexandru Chiappella la masa numărul 7!". Brusc, ochii bătrînului scapără. Surpriză! Se ridică încet, cu braţele trepidînd, îşi ia tacurile şi se îndreaptă către masă. "E veteranul concursurilor de biliard", spune acelaşi tip.
Cînd joacă, tremurul mîinilor îi dispare!
La masa de joc se petrece un fenomen incredibil. Cînd se pregăteşte pentru o lovitură, mîinile bărbatului împietresc. Nici un semn de Parkinson! Îşi potriveşte cu grijă execuţia şi, de cele mai multe ori, bila se duce cuminte la locul ei, în "buzunar".
Din cînd în cînd oftează, semn că efortul de a controla efectul bolii îl solicită intens. Numai cei iniţiaţi înţeleg: o mişcare imprecisă a tacului, fie şi de un milimetru, duce la ratarea loviturii. "Cu mîna de sprijin e mai simplu, că încordez muşchii şi reuşesc să o ţin nemişcată. Dar cu dreapta, cu care ţin tacul şi dau lovitura, e foarte greu. Mă concentrez şi încerc să mă stăpînesc. De cele mai multe ori reuşesc", explică Sandy, care va împlini 73 de ani luna aceasta. Dă cu cretă pe pastila din vîrful tacului: "Astea sînt «pastilele» cele mai bune împotriva bolii". Face cu ochiul şi joacă mai departe.
"Am nevoie de competiţie"
Alexandru Chiappella e de acord să-şi spună povestea. N-a fost campion, e doar un om simplu care iubeşte sportul. "Am făcut de toate, tenis de masă, tenis de cîmp, fotbal, baschet. Pentru sănătate, nu de performanţă. Nici n-aş putea concepe viaţa fără sport. Dar la 65 de ani am suferit o intervenţie pe cord. Mi-au pus trei bypass-uri. Arterele mele coronariene erau înfundate. După acea operaţie n-am mai fost niciodată ca înainte. Nu mai aveam voie să depun efort, deci nici să mai practic vreun sport. Trebuia să fac ceva! Ieşisem la pensie de cinci ani, dar nu voiam să renunţ la viaţă. Aveam nevoie de o nouă provocare, să văd dacă pot face faţă unui alt gen de competiţie. Aşa am început să joc biliard".
Acum, nici nu-şi mai concepe traiul fără doza periodică de biliard. Dar îşi completează preocupările sportive şi cu mersul pe bicicletă: "Pedalez de pe Moşilor pînă în Herăstrău. Acolo mă odihnesc puţin şi mă întorc tot pe bicicletă. Chiar n-aş putea să trăiesc fără să fac sport".
"Un proverb japonez spune că trebuie să te împrieteneşti cu bolile de care suferi. Aşa am făcut şi eu. Trebuia să supravieţuiesc! Am ales biliardul şi asta m-a ajutat să mă simt iar ca un om normal"
Alexandru Chiappella
Doar 4 meciuri într-o zi
"Sandy" s-a pensionat din funcţia de director la BRD:"Munca m-a doborît, mai ales în ultimii ani. Trebuia să împaci interesele băncii cu ale clienţilor. Şi mai erau şi telefoanele cu intervenţii! Multe, tot mai multe! Nu mai puteam nici să dorm. Aşa m-am ales cu colesterol, apoi cu acest început de Parkinson". Vine la biliard cam de două ori pe săptămînă: "Aş juca în fiecare zi, dar starea sănătăţii nu-mi permite. Nu rezist la masa de joc mai mult de patru meciuri. Apoi trebuie să fiu cuminte, să stau mai mult în pat, ca să-mi revin".
Scrie poezii şi sculptează
În afara biliardului, "Sandy" mai are şi alte pasiuni. Scrie poezii. A şi publicat pînă acum 3 volume: "Pasiuni uitate", "Trăiri deghizate" şi "Starea zero". Acum lucrează la al patrulea. De cîţiva ani s-a apucat şi de sculptură.
Ce este sindromul Parkinson
Sindromul Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor. Apare în intervalul 50-70 de ani. Cum zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, cei care suferă de Parkinson au gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, prezintă tremur în repaus, precum şi tulburări de echilibru şi coordonare. Boala Parkinson nu poate fi vindecată, dar poate fi ţinută sub control prin tratament timp de 10-15 ani.
600 de lei costă o trusă de biliard pentru începători: tac de spart, tac de joc şi husă. Un set profesional poate ajunge la peste 20.000 de euro
Personalităţi care suferă de Parkinson
Muhamad Ali (68 ani) - fost campion mondial box
Brian Grant (38 ani) - fost baschetbalist în NBA
Janet Reno (52 ani) - fost procuror general SUA
Basil d'Oliveira (79 ani) - fost jucător sud-african de cricket