Articol de Justin Gafiuc - Publicat vineri, 20 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat joi, 19 ianuarie 2012 22:44
Originară din Iaşi, familia fetei s-a mutat la Montreal în 2004. Tatăl Adinei, Valentin, a fost jucător de ping-pong în tinereţe, iar acum, spre a o ajuta pe fiica sa, a deschis un centru propriu de pregătire. Povestea Adinei a descoperit-o ziarul Zig-Zag Româno-Canadian.
"Vizitam un centru sportiv din Quebec, care găzduia mai multe competiţii de juniori. Cînd am ajuns însă în perimetrul dedicat tenisului de masă, m-am oprit. M-a fascinat fuga aceea nebună a mingii de celuloid şi energia extraordinară a fetelor care se înfruntau. I-am întrebat imediat pe părinţi dacă pot să încep şi eu acest sport". Aşa a pornit, în 2007, drumul în ping-pong al Adinei Cuchiriţă, fata de 11 ani care, vara trecută, a devenit campioană naţională a Canadei la categoria ei de vîrstă, fiind deja un mic star în "ţara frunzei de arţar".
"Şi-a ales singură acest sport"
Valentin, tatăl ei, a jubilat în sinea sa, ca fost jucător de tenis de masă: "Nu i-am impus nimic celei mici, dar mărturisesc că m-am bucurat enorm cînd a ales singură acelaşi sport pe care l-am făcut şi eu pe vremuri acasă, la Iaşi, pînă aproape de vîrsta majoratului. Eram căpitan de echipă, dar am renunţat la performanţă în favoarea şcolii. Se întîmpla în '85, însă pasiunea pentru ping-pong a rămas intactă în timp".
Dovadă că, în 2004, cînd familia Cuchiriţă a decis să se stabilească peste Ocean, primul telefon pe care seniorul l-a dat în Canada a fost la federaţia de specialitate: "M-au orientat către cel mai important club din Montreal, Prestige, am urmat nişte cursuri de antrenor spre a putea profesa aici, iar acum am propriul meu centru de tenis de masă, Centre per Marquette, la care Adina e vedetă".
Învingătoare în faţa chinezoaicelor
În 4 ani, puştoaica a adunat deja peste 30 de medalii la concursuri regionale şi naţionale. Iar succesul din campionatul Canadei l-a repurtat şi după două victorii în faţa unor asiatice.
"Am jucat finala împotriva unei chinezoaice cu care mă mai întîlnisem în timpul turneului şi ne împărţiserăm succesele în mod egal. Am cîştigat primul set, l-am pierdut pe al doilea, iar al treilea a fost de infarct. Am condus cu 10-2, adversara a revenit la 10-9, am obţinut însă punctul următor şi setul. Chinezoaica a căzut apoi psihic, am cîştigat mai uşor decisivul şi medalia de aur", povestea Adina istoria celei mai importante partide din cariera sa pentru ziarul Zig-Zag Româno-Canadian, care a descoperit-o pe ambiţioasa româncă. La aceeaşi competiţie, ea mai obţinea două medalii de bronz: la dublu şi pe echipe.
Îşi ajută tatăl la antrenamentele cu începătorii
"Tenisul de masă e parte din viaţa mea, nu ştiu ce m-aş face fără această preocupare. Sînt foarte bucuroasă cînd înving şi nu cedez niciodată dacă pierd, fiindcă ştiu că pot da întotdeauna mai mult", spune acum fata de 11 ani. Face antrenamente de cîte două ore pe zi, sîmbăta lucrează chiar şase ceasuri la sala tatălui său, pe care-l ajută la antrenamentele cu alţi copii.
"Îi dau pe mînă debutanţi, pe care reuşeşte să-i strunească foarte bine, să-i iniţieze, să le arate elementele de bază. Le descrie mişcările corpului, cum se loveşte mingea şi se descurcă excelent", se laudă Vali Cuchiriţă.
Bursă de la federaţie
Iar părintele Adinei, care lucrează în paralel şi la o companie de catering, recunoaşte că îi e greu să susţină financiar activitatea sportivă a fiicei sale: "O paletă profesionistă costă peste 100 de dolari şi trebuie schimbată des. Se adaugă echipamentul, drumurile, cazările, mîncarea. E destul de scump. Federaţia canadiană i-a oferit însă acum o bursă Adinei, în sensul că va suporta toate cheltuielile legate de competiţiile la care va participa. Am făcut rost şi de un sponsor, aşa că lucrurile încep să se mişte tot mai bine. Oricum, şi eu, şi mama Adinei, de care m-am despărţit în Canada, facem toate eforturile pentru ca ea să-şi împlinească visul".
Care vis? Îl spune chiar fata: "Sper să ajung cea mai bună din lume pînă la 18 ani, deşi ştiu că e extrem de dificil în faţa asiaticelor. Şi-mi doresc să cîştig medalii pentru România, fiindcă e ţara mea, de care mi-e un dor teribil. Cînd vorbesc de România, îmi vine să mă urc în primul avion şi să vin acasă, unde n-am mai fost de patru ani. Acolo am prietenii şi o grămadă de rude".
Şefa clasei la şcoală
Adina Cuchiriţă împarte judicios timpul dedicat sportului cu şcoala. E preşedinta clasei şi se numără printre cele mai bune eleve din colegiu. Scrie poezii, compune melodii pentru versurile proprii, iar recent a început să ia lecţii de pian. "Îmi place şi muzica, aşa că i-am spus tatei că mi-ar plăcea să învăţ să şi cînt", mărturiseşte Adina. Ea completează că urmăreşte des, pe internet, fotbalul din România, unde are şi o echipă preferată. Bineînţeles, Steaua!
"Cred că punctele mele tari sînt ofensiva, mingile exterioare şi serviciul cu reverul, iar la polul opus aş trece faptul că îmi pierd uneori anumite deprinderi dacă nu le lucrez intensiv, continuu" (Adina Cuchiriţă, campioana Canadei U11 la tenis de masă)
"În România, tenisul de masă e mult mai dezvoltat şi mai performant decît în Canada. Mi se pare că nivelul de aici e mai jos decît în ţară" (Adina Cuchiriţă, campioana Canadei U11 la tenis de masă)
1,53 metri e înălţimea Adinei Cuchiriţă, care se află deja în vizorul loturilor naţionale juvenile ale Canadei
4 chinezoaice se află la momentul actual pe primele poziţii ale topului mondial feminin în tenisul de masă: liderul clasamentului e Ding Ning, campioana lumii en-titre
Cum sînt clasate româncele în top 200 mondial la zi
Sportivă Loc în clasamentul ITTF
Elisabeta Samara 36
Daniela Dodean 47
Bernadette Szocs 96
Camelia Poştoacă 171
Iulia Necula 185
Irina Ciobanu 189
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”