Articol de Marius Mărgărit, Raed Krishan (foto) - Publicat marti, 13 martie 2018 14:53
Ion "Țop" Voinescu, fostul portar de legendă al Stelei, a fost condus astăzi pe ultimul drum, fiind înmormântat cu onoruri militare la cimitirul Sfânta Vineri din București. Acesta a decedat vinerea trecută, la vârsta de 88 de ani.
La cimitir au fost prezente puține nume importante din istoria Stelei: Anghel Iordănescu, precum și foștii mari portari Vasile Iordache și Carol Haidu, cei doi fiind chiar antrenați în carieră de Voinescu.
De asemenea, câțiva suporteri din Peluza Sud Steaua au venit pentru a-și lua rămas bun de la Voinescu, la fel ca reprezentați ai Asociația Steliștilor 1947 și ai Old Boys. Unul dintre aceștia a depus un steag roș-albastru peste sicriul din groapă.
Luni, Marius Lăcătuș și jucătorii Stelei au fost la Arena Națională, acolo unde trupul neînsuflețit al lui Ion Voinescu fusese depus preț de câteva ore.
Valeriu Argăseală, președintele celor de la FCSB, a fost și el la cimitir, acesta depunând o coroană din partea echipei lui Becali. De asemenea, FRF și LPF au depus coroane în memoria lui Ion Voinescu.
Înmormântare Ion VoinescuUltimul drum al lui Ion Voinescu. Fostul portar legendar a fost înmormântat cu onoruri militare Fostele glorii au fost prezente la ceremonial ---->>> http://bit.ly/2HvayBw
Posted by Gazeta Sporturilor on 13 Martie 2018
CV Ion Voinescu
Data naşterii: 18 aprilie 1929
Locul naşterii: Valea Dragului (GR)
Debut: 07.03.1948, Libertatea Oradea - RATA Târgu-Mureș 1-0
186 meciuri în Liga 1 pt RATA Târgu-Mureș 1947/1948, Metalul Bucureşti 1948/1949 şi Steaua 1951-1962/63
4 meciuri în cupele europene pentru Steaua
- pe 18 aprilie ar fi împlinit 89 de ani, fiind născut în 1929, la Valea Dragului (Giurgiu)
- la 10 ani s-a legitimat la Olimpia Bucureşti, unde prima oară a evoluat ca mijlocaş
- a evoluat în Divizia B, la Solvay Ocna Mureș, unde a fost adus de Bazil Marian și Valentin Stănescu, odată cu Simionescu și Constantinescu. Apoi a mers la RATA Târgu Mureș
- a ajuns la CCA, echipă pentru care a jucat între 1947 şi 1963
- la CCA şi, ulterior Steaua, a cucerit 11 trofee: 6 titluri şi 5 cupe
- a bifat 20 de selecţii pentru echipa naţională, pentru care a evoluat la Jocurile Olimpice din 1952, de la Helsinki, fiind considerat de presa finlandeză "cel mai bun portar al lumii"
- a fost primul sportiv al ţării decorat cu "Ordinul Muncii" în anul 1951
- până la pensionare a rămas antrenor în cadrul grupelor de copii şi juniori de la Steaua
"Cu cine să mai păstrez legătura dintre colegii mei, că toţi au murit?! Din păcate, trăim într-o ţară în care eşti apreciat atunci când nu mai eşti" - Ion Voinescu (1929-2018)
Vezi și:
- Portarul Stelei format de "Țop" Voinescu: "E un șoc să aud că a murit" » CSA Steaua se ocupă de înmormântare
- Amintiri despre o legendă. Un dialog fabulos publicat de Răzvan Luțac, cu bunicii care l-au cunoscut pe Ion Voinescu: "S-a lăsat liniștea în telefon"
- Ultimul interviu oferit de Ion Voinescu pentru GSP.ro » Se preocupa de sănătatea sa și făcea o radiografie atentă a fotbalului românesc
- Omagiul lui Alin Buzărin: "Voinescu era una dintre definițiile Stelei. El i-a șlefuit pe Iordache și pe Duckadam"
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”