Articol de Aurelian Botezatu - Publicat luni, 25 aprilie 2022 14:04 / Actualizat luni, 25 aprilie 2022 16:22
Concurența, în frunte cu Dortmund, n-are forța de a-i pune cu adevărat probleme colosului bavarez. Vestea bună, pentru Bundesliga, e că munchenezii au probleme care pe termen lung amenință să-i pună-n mare dificultate.
A avut o concurență solidă în Juventus, însă „Bătrâna Doamnă” s-a văzut stopată la 9 „scudetto” consecutive de Inter Milano, în stagiunea precedentă.
Bayern, fără adversar în Bundesliga
În Bundesliga, deocamdată, nu există un Inter. Eterna rivală Borussia Dortmund n-are în acest moment nici individualitățile, nici grupul care să amenințe supremația bavarezilor. Iar când se mai întâmplă să-i lipsească și soluțiile pe bancă, din cauza unor accidentări, sau arbitrul să-i refuze un penalty, ca sâmbătă, în confruntarea care a închis matematic conturile, prăpastia e și mai mare.
Senzația e că în Bundesliga, o schimbare de putere va fi posibilă doar dacă la Munchen se petrece un cutremur. Vestea bună, pentru celelalte competitoare? Unele mișcări „seismice” se petrec deja!
Cutremurul de la Munchen
Prima, cu repercusiuni grave la nivelul lotului, a fost la transferul lui Leroy Sane, în 2020. Ca să-l convingă s-o lase baltă pe Man. City, șefii lui Bayern i-au oferit un salariu fabulos: 11 milioane de euro net pe sezon.
Ceea ce pentru club, cu taxe și impozite, înseamnă un efort financiar de 20 de milioane de euro anual! Sane a urcat din start între cel mai bine plătiți jucători din lot, nimeni n-a comentat inițial, însă când evoluțiile sale modeste s-au înmulțit, au apărut primele disensiuni.
Alaba a cerut și el un salariu în aceeași regiune, ca să prelungească, dar a fost refuzat și a plecat, ca jucător liber, la Real Madrid. Suele i-a urmat exemplul și, când i s-a spus și lui „nu”, le-a plătit-o șefilor cu un transfer tocmai la rivala din Dortmund. Pe aceeași sumă oferită de Bayern!
Explicația lui: „În club nu m-am simțit apreciat la justa valoare”.
Pe același tipar decurg acum negocierile cu Serge Gnabry. Și el vrea mult mai mult decât i s-a oferit, ba are o problemă și cu antrenorul Julian Nagelsmann: „Mi-aș dori să joc pe o poziție mai centrală, nu în bandă. Acolo simt că aș da cel mai bun randament”. Tendința? Gnabry, al cărui contract expiră în 2023, ar putea fi vândut în această vară. Problema e, ce pui în loc?
Ca să aduci un jucător măcar de aceeași valoare e nevoie de bani. Mulți! Tot mai mulți. Iar Bayern nu prea îi mai are. Pandemia i-a diminuat considerabil conturile, și cum n-are susținerea vreunui șeic, ca la Man. City sau PSG, trebuie să-și drămuiască atent fiecare bănuț.
Chiar și atunci când negociază cu un superatacant de talia lui Robert Lewandowski! Practic, cu Lewa, Bayern e la o răscruce. Polonezului nu-i pasă de problemele financiare ale clubului, ci doar de buzunarul lui. Deși în august face 34 de ani, el vrea o mărire substanțială de salariu, de la 24 de milioane euro brut anual la 30 de milioane (aproximativ 14 milioane net), și un nou contract, până-n 2025. Ceea ce munchenezii nu-și permit.
Posibile soluții?
1. Clubul îl convinge să rămână până-n 2024, pe salariul de acum.
2. Îl păstrează până-n 2023, când îi expiră contractul. Acceptă astfel să-l piardă gratis, la anul, dar câștigă timp pentru a-i găsi înlocuitor.
3. Îl vinde în această vară, în schimbul a 30-40 milioane de euro.
Aceasta din urmă ar fi cea mai proastă soluție pentru Bayern, dar cea mai bună pentru concurența din Bundesliga. Analiștii marilor publicații din Germania n-au nicio îndoială. Campioana n-ar avea nici timp să-i găsească un înlocuitor pe măsură și nici bani suficienți pentru a finanța un transfer de mari dimensiuni.
Exemplul cel mai bun, Erling Haaland. Norvegianul ar fi fost cea mai bună soluție, însă volumul investiției, cel puțin 300 de milioane de euro, i-a obligat pe munchenezi să facă pasul înapoi în duelul de la distanță cu Man. City.
175 de puncteîn plus a bifat Bayern față de Borussia Dortmund, începând din 2012, de când a început hegemonia bavareză în Bundesliga
Concurența noatră cu Bayern este inegală. La ultimul exercițiu financiar am realizat cu 285 de milioane de euro mai puțin din vânzări decât Bayern. Această diferență înseamnă că ei își pot permite cu aproximativ zece Gnabry mai mult decât putem noi când vine vorba de salarii. - Michael Zorc, manager Borussia Dortmund