Articol de Viorel Tudorache - Publicat luni, 02 ianuarie 2023 11:39 / Actualizat luni, 02 ianuarie 2023 17:13
Decesul legendarului Pele, la 29 decembrie 2022, a redeschis cutia cu amintiri despre memorabila partidă pe care naționala României a făcut-o la Mondialul din Mexic 1970 contra Braziliei, condusă din teren de „Perla Neagră”. Selecao s-a impus cu emoții, scor 3-2, Pele marcând două goluri.
Partida disputată pe 10 iunie 1970, la Guadalajara, a fost arbitrată de Ferdinand Marschall din Austria. După mai bine de 52 de ani, Cornel Dinu, unul dintre cei mai buni tricolori din jocul cu Brazilia, a dezvăluit un amănunt mai puțin cunoscut despre „centralul” întâlnirii.
„Știam că are origini românești. Era născut la Timișoara, vorbea puțin românește. Pe atunci, contam la forurile internaționale”, a precizat Dinu, pentru Gazeta Sporturilor.
„Aflasem înaintea meciului cu Brazilia că arbitrul este născut în România”, și-a amintit și Liță Dumitru.
Mircea Lucescu, tricolorul care la final a făcut schimb de tricou cu Pele, a adăugat: „După meci, Marschall mi-a spus că am făcut o bună propagandă fotbalului românesc și european”.
Ferdinand Marschall, care avea 46 de ani, a fost criticat de presa braziliană pentru că a tolerat intrările dure ale românilor, în special, la Pele și Jairzino.
Sud-americanii au acuzat că Liță Dumitru merita cartonaș roșu, nu galben, pentru forfecarea din spate la gleznele lui Pele, dar și faptul că Dinu nu a primit nici măcar galben pentru un atac violent din spate, prin alunecare, la același Pele, în tușă. Ambele faze în prima repriză.
Faulturile lui Liță Dumitru și Cornel Dinu, considerate de FIFA printre cele mai dure atacuri împotriva lui Pele
Cele două faulturi au fost incluse de FIFA într-un montaj video cu cele mai dure atacuri suportate de „El Rey”, intitulat „Crazy Fouls On Pele”. Alunecarea lui Liță este în deschidere.
Pe tot parcursul meciului, arbitrul Ferdinand Marschall a arătat doar două cartonașe galbene, lui Mocanu și lui Dumitru.
Liță Dumitru, fair-play: „Meritam roșu pentru atacul brutal la Pele. Intram kamikaze la fiecare duel! M-a scuipat pe teren”
De altfel, după mulți ani, Liță Dumitru a recunoscut cu fair-play că atacul său asupra lui Pele a fost foarte violent și era de eliminare.
„Mă depășise, se lansase, era clar că n-am cum să-i mai iau mingea și atunci am făcut un atac brutal, din spate, un clește, direct pe picioarele lui. Mi-am luat «galben», dar cred că meritam «roșu». Primele 30 de minute au fost infernale. A fost intervalul în care am jucat altceva decât fotbalul pe care îl știam eu. Intram practic kamikaze la fiecare duel cu el. Îi luam mingea, mă mai dribla, îi luam iarăși mingea”, a povestit fostul internațional pentru GSP.
Dumitru, care avea pe atunci doar 20 de ani, a fost desemnat de selecționerul Angelo Niculescu jandarmul lui Pele, care era cu 10 ani mai în vârstă decât Liță.
„Știu că nea Angelo a dat fiecărui jucător, înainte de meci, o foaie pe care erau scrise calitățile și defectele adversarului direct. Pe foaia mea, la Pele, erau doar calități și un singur defect: poate fi agasat prin vorbe și prin agresivitate”, a rememorat Liță Dumitru, despre care marele Pele avea să declare că a fost cel mai tare mijlocaș pe care l-a întâlnit la Mondialul din Mexic.
Arbitrul Ferdinand Marschall i-a anulat un gol lui Pele. Pentru henț. Corect!
Arbitrul născut la Timișoara i-a anulat și un gol lui Pele, pentru henț. În debutul reprizei secunde, când scorul era 2-1 pentru Brazilia, Pele a câștigat un duel cu Dinu în preajma careului mare și a trimis mingea în poartă pe lângă Răducanu. Marschall a văzut însă că Pele jucase mingea cu mâna înainte să marcheze și a dictat lovitură liberă pentru România. Austriecii de la OÖNachrichten au scris că la finalul întâlnirii Pele l-a felicitat pe Marschall pentru arbitrajul său.
Mircea Lucescu nu l-a uitat pe Ferdinand Marschall: „Nu știu nici acum de ce a repetat lovitura din care a deschis scorul Pele”
În opinia lui Mircea Lucescu, Ferdinand Marschall a arbitrat bine. Căpitanul României de la Guadalajara are însă și un reproș la adresa arbitrului: „Dacă nu repeta lovitura liberă din care a deschis scorul Pele, poate altfel ar fi decurs jocul. Nu știu nici acum de ce a repetat-o”.
Meciul România - Brazilia a fost singurul pe care Ferdinand Marschall l-a condus la centru la CM 1970, dar a mai fost delegat ca asistent la alte patru jocuri.
Cornel Dinu, despre duelul cu Pelé din 1970: „N-am scăpat de «Nenorocitule!»”
La rândul său, Cornel Dinu (74 de ani) a descris duelul încins cu Pelé de la Mondial: „Eram convins că o să-l curăț la glezne”.
„El era arţăgos. Nu te înjura pe parcursul meciului, dar când îl supărai mai scăpa un «Nenorocitule!». Eu am avut o întâmplare trăită pe viu cu el. Era şi foarte arţăgos în teren, inteligent, ne-am cunoscut şi pe viu pe Copacabana.
Am avut un moment cu el în care atacau, făceau pressing şi m-a călcat de la spate. După cinci, şase minute, mă întorceam cu mingea spre fanion şi mi-a venit în cap ideea să dau cu călcâiul să merg mai departe, să trec de el, dar n-am scăpat de «Nenorocitule!» Trăia jocul, un ambasador al jocului şi al Braziliei, indiscutabil!
Era genial, am trăit pe viu când m-am întâlnit cu el. Trecuse de marcajul lui Liţă Dumitru în repriza a doua şi el era cu spatele la poartă şi eram convins la capacitatea mea, la vârsta mea, potenţa mea, că nu va avea nicio şansă.
Eram convins că-i pot face o alunecare şi să-l curăţ la glezne. Citea genial jucătorul şi cu spatele la el. Mingea a trecut pe lângă mine, a sărit, m-am dus sanie şi el s-a dus spre poarta noastră. O mângâiere a naturii”, a spus Cornel Dinu, la Orange Sport.
Dinu a stopat, cu dezinvoltură, multe dintre actiunilor ofensive ale brazilienilor, câștigând numeroase dueluri cu Pele, executând chiar și câteva ”numere” de rafinament tehnic.
- Sportul, care l-a notat cu 10 după meciul cu Brazilia
Ferdinand Marschall a arbitrat finala Euro '72, RFG - URSS
Ferdinand Marschall, considerat unul dintre cei mai buni arbitrii din Austria, s-a născut la Timișoara, la 19 februarie 1924, și a murit în noiembrie 2006, în localitatea Waldzell, la 82 de ani.
Punctul culminant al carierei sale a fost finala Euro 1972, RFG - URSS (3-0). Marschall a devenit arbitru în 1948. În 1953, a condus primul meci în campionatul Austriei, iar din 1967 a primit ecusonul FIFA.
La nivel internațional a arbitrat până în 1974. După cariera de arbitru, Marcshall a fost observator de arbitri și președintele al Comitetului de arbitri al Asociației Austriace de Fotbal (ÖFB), între 1981 și 1996. de De profesie, Ferdinand Marschall, a fost secretar la primăria din Waldzell.
Am auzit de Ferdinand Marschall când am arbitrat la Mondialul din Mexic '86. Mi s-a spus la o festivitate organizată la ambasada României că înaintea mea a mai fost un arbitru bun, tot din Timișoara, Marschall. Nu știu mai multe despre el.
- Ioan Igna, fost arbitru FIFA (82 de ani)