Articol de Daniel Grigore - Publicat marti, 17 septembrie 2024 17:13 / Actualizat marti, 17 septembrie 2024 18:26
Un român se numără printre componenții „Hall of Fame-ului” din muzeul clubului Besiktas JK. Este vorba despre Daniel Pancu, cel supranumit „Pantera din Kadikoy”, protagonistul unui moment antologic în cei 4 ani în care a reprezentat clubul din Istanbul.
În cartierul Beșiktaș, „peste drum” de Palatul Dolmabahce, pe malul european al strâmtorii Bosfor, se ridică falnic Tüpraş Stadyumu, modernul stadion al celui mai vechi club încă activ din Istanbul, Beșiktaș JK.
E puțin trecut de ora prânzului, termometrele indică puțin până în 30 de grade Celsius, umiditatea e mare, dar asta nu diminuează interesul localnicilor și al turiștilor pentru un tur al stadionului cu 42.000 de locuri, inaugurat în urmă cu 8 ani.
O oprire în zona vestiarelor, ieșire pe gazon pe tunelul destinat fotbaliștilor, un scurt popas pe băncile pe care se așază Giovanni van Bronckhorst, Gabriel Paulista, Joao Mario și Ciro Immobile, o vizită în sala în care sunt afișate cele peste 100 de trofee câștigate de club în diferite discipline, apoi pășim în muzeul clubului alb-negru.
Daniel Pancu, o bucată din istoria lui Beșiktaș
Expoziția este copleșitoare, întinsă pe două niveluri, cu o suprafață totală de 1.650 de metri pătrați. O bucată îi este rezervată unui român, Daniel Pancu, cel care a îmbrăcat echipamentul alb-negru între 2002 și 2006. Numele cu care se învecinează în secțiunea „Hall of Fame” n-au cum să nu te miște: de la Sergen Yalcin la Ricardo Quaresma, Guti Hernandez și Pepe.
Mai departe de cele 24 de goluri pe care le-a înscris în suta de meciuri jucate la Beșiktaș, 9 dintre ele în cupele europene, Pancu este amintit pentru un episod aparte.
Derby-ul care l-a transformat în „Pantera din Kadikoy”
Pe 17 aprilie 2005, fostul atacant român a apărat poarta lui Beșiktaș în finalul unui derby cu Fenerbahce. Goalkeeperul Oscar Cordoba a fost eliminat în minutul 80, după ce antrenorul își epuizase schimbările, la scorul de 3-2 în favoarea alb-negrilor. Locul în poartă i-a fost luat de Pancu, care a primit gol din penalty-ul rezultat, dar altfel a protejat cu brio poarta echipei lui, învingătoare cu 4-3.
Reflexele din acel meci i-au adus lui Pancu supranumele de „Pantera din Kadikoy”, numele cartierului în care se află stadionul lui Fenerbahce.
În incinta muzeului, steaua însemnată cu numele lui Pancu este însoțită de un tricou personalizat, cu imagini cu actualul selecționer de la U21 în poartă în acel meci, și de mănușile purtate în acele minute memorabile.
„Daniel Pancu este o legendă aici”
Ghidul turului surprinde perfect amprenta pe care Pancu a lăsat-o asupra clubului: „Daniel Pancu, da... e o legendă aici”.
La aproape 20 de ani de la acel episod, am luat legătura cu Daniel Pancu, care a acceptat să rememoreze pentru cititorii Gazetei momentele care i-au cimentat locul în istoria și, mai nou, muzeul lui Beșiktaș.
„Ce s-a întâmplat atunci a fost o nebunie!”, își amintește fostul atacant, care dezvăluie cum a ajuns să îmbrace echipamentul de portar în finalul acelui derby:
„Mai stăteam după antrenamente în poartă, când aveam acele jocuri-școală. Cordoba, colegul meu de cameră, era la acel moment poate cel mai bun portar din lume la jocul de picior, așa că îl mai punea nea Mircea să joace în câmp, iar eu intram în poartă. Mă descurcam bine, de altfel am început ca portar”.
„Am dus-o din plasament, am fost foarte calm”
Faultul care a dus la eliminarea lui Cordoba fusese comis în propriul careu. Astfel, Pancu și-a început aventura între buturi cu misiunea de a-l bloca pe brazilianul Alex de la punctul cu var. Nu a reușit, dar asta nu i-a clătinat încrederea.
„Am rămas foarte calm. Chiar am fost foarte calm, am dus-o din plasament, cu toate că aveam niște atacanți incredibili în față: Alex, Anelka, Van Hooijdonk erau spaima oricărui portar!”.
A scos mănușile la licitație pentru a ajuta victimele cutremurului
Lângă steaua lui Daniel Pancu sunt înrămate mănușile pe care românul le-a purtat în finalul meciului cu Fenerbahce. Pancu le-a scos la licitație după ce două cutremure puternice au lovit Turcia în februarie 2023, în ideea de a dona suma obținută pentru a sprijini victimele catastrofei.
Vicepreședintele clubului, Emre Kocadag, le-a cumpărat cu aproximativ 25.000 de euro, bani care au fost folosiți „în beneficiul cetățenilor loviți de cutremur”.
„Mi-am manifestat intenția de a ajuta, dar cu o condiție: mănușile să fie donate muzeului! În altă parte nu-și aveau rostul”, spune Pancu despre inițiativa lui.
Daniel Pancu a cucerit un trofeu alături de Beșiktaș, titlul în sezonul 2002/2003. Antrenor în acea stagiune i-a fost Mircea Lucescu, însă actualul selecționer al echipei naționale de seniori nu este direct amintit în muzeul clubului, deși acesta cuprinde o secțiune dedicată triumfului din acel an. „Il Luce” apare doar în anumite cadre din clipurile care rememorează succesul din 2003.
- Șapte jucători români au evoluat la Beșiktaș, în ordine cronologică: Lică Nunweiller, Corneliu Popa, Ion Barbu, Marius Măldărășanu, Daniel Pancu, Adrian Ilie și Alexandru Maxim.
- Doi antrenori români au pregătit-o pe Beșiktaș în cei 113 ani de istorie a echipei de fotbal: Ted Dumitru (iulie 1970 - iunie 1971) și Mircea Lucescu (iulie 2002 - mai 2004).