Articol de Theodor Jumătate - Publicat miercuri, 30 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 29 ianuarie 2013 22:41
Ancheta cunoscutei publicaţii din Hexagon a dezvăluit inclusiv discuţia secretă şi decisivă la care au participat pe 23 noiembrie 2010 Sarkozy, preşedintele UEFA şi prinţul moştenitor qatariot. Atunci, Platini a ales Qatarul, iar Qatarul a răsplătit Franţa cu 10 miliarde de dolari.
Timp de o jumătate de an, France Football a legat toate firele afacerii, deja extrem de suspectă din prima clipă, şi a ajuns la o concluzie care devastează lumea sportului rege: acea decizie, luată de Comitetul Executiv FIFA pe 2 decembrie 2010, la Zurich, în jurul orei 16:30, de a oferi Qatarului organizarea CM 2022 (14 la 8 a fost rezultatul confruntării cu SUA la al patrulea şi ultimul tur de scrutin), a fost o uriaşă farsă. Statul liliputan din Golful Persic, cu un PIB total anual estimat la 175 de miliarde de dolari, a plătit sume fabuloase pentru acest turneu final. Într-un colosal dosar "Qatargate".
"Corupţie, compromisuri, contradicţii, modificare a caietului de sarcini şi o avalanşă imediată de petrodolari, există o mulţime de întrebări asupra corectitudinii şi transparenţei votului-surpriză" (France Football, bisăptămînal francez)
E-mail secret provocator
Totul pleacă de la un e-mail interceptat pe care Jerome Valcke, secretarul-general FIFA, i-l trimisese în mai 2011 lui Jack Warner, la acea vreme vicepreşedintele forului mondial: " Qatar a cumpărat Mondialul". Şi, de atunci, au ieşit la lumină cîteva secrete, genţi pline de bani şi întîlniri de taină la cel mai înalt nivel politic, care susţin varianta lui Valcke.
Toate orchestrate de qatariotul Mohammed bin Hammam, preşedintele confederaţiei asiatice, exclus pe viaţă de FIFA în decembrie 2012 pentru corupţie. Dar acceptate înainte de 2010 de Sepp Blatter şi Michel Platini.
20 de milioane cadou!
Patru membri ai Comitetului Executiv FIFA ar fi fost mituiţi cu 20 de milioane de dolari. Trei dintre ei mai sînt la Zurich: argentinianul Grondona, care ar fi primit şi 78 de milioane pentru refacerea campionatului din ţara sa, camerunezul Hayatou şi ivorianul Anouma. Numai brazilianul Teixeira şi-a dat demisia, în martie 2012, speriat de cazul deschis împotriva lui.
"FIFA este organizată ca Mafia. Aranjamente între prieteni, posturi cheie la comisii pentru a lovi duşmanii, buzunare pline de bani cash. Şi o adevărată cultură a corupţiei. Acesta este forul mondial. În 2010 s-au făcut compromisuri puternice" ( Guido Tognoni, dat afară de la FIFA în 2003)
Acordul de la Elysee
Însă marea lovitură s-ar fi dat pe 23 noiembrie 2010, cu zece zile înaintea scrutinului. La palatul Elysee din Paris, preşedintele francez Sarkozy, prinţul moştenitor al Qatarului, Tamim Al Thani, şi Platini ajung la o înţelegere. Liderul UEFA, care avea sprijinul absolut al lui Blatter, şi-a schimbat votul. Nu mai era destinat americanilor, ci arabilor. Şi, alături de el, toţi prietenii săi din CEx.
În schimb, susţine France Football, "Qatarul a cumpărat clubul PSG, a lansat un nou canal TV de sport, BeIn, pentru a concura Canal Plus, pe care Sarkozy voia să-l fragilizeze, şi a făcut multe alte investiţii. În total, o injecţie de capital uriaşă în Franţa. 10 miliarde de euro!". În acea zi, emirul Al Thani ar fi primit promisiunea că va avea Mondialul. Şi a cîştigat duelul cu Statele Unite!
SUA ar cîştiga o eventuală reluare a votului
Acum, în 2013, France Football crede că hotărîrea din 2010 ar trebui anulată şi întreg procesul reluat. "Americanii ar fi marii favoriţi în cazul în care proiectul qatariot, fotbal într-o vară de foc, cu 50 de grade Celsius, ar fi retras". Dar şansele ca acest lucru să se realizeze sînt minime.
Platini: "Totul e o minciună. Ne vedem la tribunal"
Preşedintele UEFA, unul dintre principalii acuzaţi de ancheta France Football, a reacţionat ieri vehement. "Mi-am dat eu votul pentru Mondialul din 2022 în schimbul unui aranjament între Franţa şi Qatar? Totul e o minciună. Ne vedem la tribunal cu toţi cei care îmi pun la îndoială integritatea", a declarat Michel Platini, completînd: "Sînt un om liber, preşedintele Sarkozy nu şi-ar fi permis niciodată să-mi ceară să votez pentru Qatar. Am vrut doar să deschid Mondialul spre ţări care nu au organizat competiţii sportive". FIFA a refuzat ieri orice comentariu.
Un fost procuror federal american investighează
Parcă încercînd să iasă basma curată, FIFA a format o Comisie de Etică în iulie 2012, numindu-l preşedinte pe americanul Michael Garcia. Fost procuror federal la New York, însărcinat cu dosare legate de criminalitate financiară şi de terorism internaţional, apoi vicepreşedintele Interpol, Garcia investighează inclusiv procedura de atribuire a Mondialului din 2022.
"Mi-am vîndut eu votul în 2010? Totul e o minciună. Ne vedem la tribunal" (Michel Platini, preşedinte UEFA)
100 de miliarde de dolari este estimată investiţia Qatarului pentru organizarea Mondialului din 2022
102.943 de dolari este PIB-ul pe cap de locuitor în Qatar, a doua ţară în acest top, potrivit raportului FMI 2011-2012
Cifrele "investiţiei" qatariote fără limite pentru CM 2022
- 10 miliarde* a fost implicarea financiară a Qatarului numai în Franţa în ultimii ani
- 400 de milioane au fost injectate la Paris SG, după cumpărarea clubului
- 78,4 milioane ar fi ajuns în Argentina pentru refacerea campionatului
- 45 de milioane, bugetul candidaturii Qatarului doar în 2010
- 45 de milioane a costat doar promovarea candidaturii
- 33 de milioane au primit principalii ambasadori, Zidane şi Guardiola
- 20 de milioane oferiţi unor membri din Comitetul Executiv FIFA
- 40.000 conţinea fiecare plic destinat membrilor Uniunii Caraibiene de fotbal
* sumele sînt exprimate în dolari
Momentele ce au deschis calea Qatarului spre Mondial
1. Blatter, boss-ul FIFA, şi Platini, liderul UEFA, se înţeleg să susţină Qatarul
2. Preşedintele Franţei, Sarkozy, bate palma cu prinţul qatariot Tamim Al Thani
3. Blatter oferă Cupa Mondială emirului din Qatar, Hamad bin Khalifa Al Thani