INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SITUAȚIE

EXCLUSIV De ce se prăbușesc jucătorii români afară? » A urmărit mii de fotbaliști și vine cu explicații: „Noi nu înțelegem!”

O mare speranță a Farului, Adrian Mazilu nu prinde minute la ultima clasată din Olanda // foto: Imago Images
O mare speranță a Farului, Adrian Mazilu nu prinde minute la ultima clasată din Olanda // foto: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 23 aprilie 2024 11:35 / Actualizat marti, 23 aprilie 2024 11:35

Jucătorii români ajung rar în campionate bune din străinătate, iar atunci când se întâmplă, foarte puțini se impun. Gabriel Glăvan, scouter, lector la Școala Federală de Antrenori, fost director sportiv la Dinamo, a venit cu posibile explicații la Premier GSP.

Ca jucătorii români să prindă transferuri în campionatele din Vest a devenit ceva deosebit. Chiar acum, în pole-position pentru a-i obține semnătura celui mai bun fotbalist din campionatul intern, Florinel Coman, se află o echipă din Qatar, Al Duhail.

Cutremur în Premier League » N-au primit 3 penalty-uri clare în meciul din week-end și amenință: „Luăm în calcul orice variantă. Transmisesem Ligii că arbitrul e fan Luton!”
PREMIER LEAGUE
Cutremur în Premier League » N-au primit 3 penalty-uri clare în meciul din week-end și amenință: „Luăm în calcul orice variantă. Transmisesem Ligii că arbitrul e fan Luton!”

Radu Drăgușin reprezintă o excepție, fundașul central fiind cumpărat de Tottenham pe bani mulți după ce s-a școlit ani buni în Italia. Un exemplu de fotbalist cumpărat de o echipă engleză direct din România este Adrian Mazilu, tânărul mijlocaș lateral pentru care Brighton i-a plătit lui Gică Hagi 3 milioane de euro.

„Perla” Farului nu joacă nici la ultima clasată din Olanda

Mutarea nu i-a asigurat lui Mazilu șansa de a arăta ce poate în Anglia. Imediat, el a fost împrumutat în Olanda, la Vitesse, ultima clasată, condamnată la retrogradare. Și în aceste condiții, începutul de aventură al lui Mazilu este mult sub așteptări: doar 66 de minute jucate dintr-un total de 1.170 posibile.

De ce clachează fotbaliștii români atunci când simt miros de fotbal tare? Gabriel Glăvan, scouter cu mare experiență în spate, angajat în trecut în diferite funcții la UTA, FC Voluntari, FRF și Dinamo, a prezentat câteva posibile explicații în direct la emisiunea Premier GSP.

VIDEO. Gabriel Glăvan, explicații la Premier GSP pentru eșecul fotbaliștilor români în fotbalul tare

„În primul rând, nu avem o pregătire foarte bună în academii. Nu avem antrenori de juniori foarte bine pregătiți pentru a putea dezvolta jucătorii, nu avem infrastructura să dezvoltăm acești juniori, nu înțelegem care sunt rolul și obiectivele pentru fiecare categorie de vârstă.

Căutăm să câștigăm meciuri la juniori când nu este cazul de așa ceva, noi trebuie să dezvoltăm jucători pentru prima echipă.

Nici nu sunt pregătiți foarte bine din punct de vedere fizic, am văzut și un interviu al lui Hanca, spunea că a avut probleme în Polonia. Noi avem un tempo foarte, foarte scăzut. Când faci scouting al unei echipe, te uiți prima dată la sistemul tactic și apoi la tempo, ca să înțelegi exact care este gradul de combativitate, cât de rapid se joacă.

Un tempo mai lent favorizează duelurile, unul mai rapid favorizează calitatea tehnică. De asta vedem mai multe faulturi în România decât vedem în Premier League. Acolo nu se prind unii pe alții pentru a putea faulta, plus că arbitrii lasă jocul mai liber.

Cam astea ar fi marile minusuri: nu avem educația să formăm jucătorii, nu știm să-i dezvoltăm corect”, a opinat Glăvan.

„Echipele mai mici din Anglia caută să cumpere potențial”

Întrebat dacă vede vreun fotbalist român - exceptându-l pe Drăgușin - capabil să evolueze în Premier League, chiar la un club din jumătatea inferioară a clasamentului, Glăvan a spus:

„Ai putea avea un jucător acolo, dacă ai avea jucători tineri capabili să facă acest pas. Echipele mai mici de acolo se uită să cumpere potențial, nu produse finite. Nici Drăgușin nu a fost cumpărat ca produs finit, până la urmă Romero e campion mondial, nu?”.

Momentan, în Anglia este legitimat și portarul Ionuț Radu, împrumutat de Inter la Bournemouth până în vară. Nu a fost deloc o mutare inspirată pentru Radu, întrucât el a jucat doar 5 meciuri tot sezonul, două dintre ele în campionat, cel mai recent pe 4 noiembrie 2023, un 1-6 cu Manchester City în Premier League.

Citește mai multe știri de actualitate:

Arsenal, Liverpool și Manchester City luptă pentru semnătura fotbalistului de 48 de milioane de euro de la Real Madrid
Real Madrid
Arsenal, Liverpool și Manchester City luptă pentru semnătura fotbalistului de 48 de milioane de euro de la Real Madrid
Dezbatere în platoul GSP pe tema transferului lui Coman în Qatar » „Du-te, Florinele, semnează!” vs „Nu trebuie să se înfunde acolo”
FCSB - RAPID 2-2
Dezbatere în platoul GSP pe tema transferului lui Coman în Qatar » „Du-te, Florinele, semnează!” vs „Nu trebuie să se înfunde acolo”

„Urmează producții de un mare impact, participă și el ...” » Soția unui fost star de la PSG, decizie controversată: „Planul e un milion de dolari în 6 luni”

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (15)
emil1986
emil1986  •  26 Aprilie 2024, 10:13
Postat de traian_v pe 23 Aprilie 2024, 15:45

Hagi ca jucator, jos palaria, forever! Ca patron, la fel, a pus si pune banii lui la bataie. Ca antrenor insa, nu a aratat mai nimic. Si nici nu cred ca are pregtirea necesara. Repet, CA ANTRENOR!

Da, asa e, nu e nu mare tactician. Are insa ochi la jucatori. Este, totusi, antrenorul care a scos cei mai rasariti jucatori in ultimii ani. Ma refer la Mazilu, la Louis Munteanu sau chiar Ionut Cojocaru, care in ultimele partide a impresionat. Repet, Hagi a promovat cei mai atractivi jucatori in ultimii ani.

Moshu
Moshu  •  23 Aprilie 2024, 21:20

Bai daniel grigore,tie nu ti-e jena sa publici aberatiile astuia ? Auzi maaarea filosofie a englezilor : nu se faulteaza pt ca alearga atit de repede incit nu se intilnesc sa-si dea la gioale !! Bai baiete....esti...

traian_v
traian_v  •  23 Aprilie 2024, 15:47
Postat de Spaceballs pe 23 Aprilie 2024, 13:07

Parintii duc copiii la fotbal in speranta ca vor da lovitura cu ei si se vor umple de bani. Academiile nu ii resping pe cei netalentati pentru ca au nevoie ca fraierii de parinti sa cotizeze pe termen cat mai lung, astfel incat "antrenorii" si ceilalti din staff-ul academiei sa aiba o sursa de venit stabila. Este aceeasi reteta care se aplica de exemplu si in cazul copiilor pe care parintii ii duc la concursuri de muzica. Aia mici nu au saracii nici un talent, dar e mandria parintelui sa-si vada odrasla pe scena. Si pentru asta cotizeaza banu gros pe la diferite cluburi de "mici artisti", bani din care traiesc unii care le spun cat de talentat si ce viitor extraordinar o sa aiba copilu'. Vrajeala. Asta e sistemul, astea sunt rezultatele.

Bine spus. Doar in Cluj-Napoca sunt 6 sau 7 "academii" de genul asta, une mamicile isi duc copiii dupa scoala ca sa mai aiba si ele timp de una-alta.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează