Articol de Aurelian Botezatu - Publicat miercuri, 04 martie 2015 00:00 / Actualizat marti, 03 martie 2015 21:37
Dezvăluirile au fost făcute luni de o Comisie care evaluează medicina sportivă practicată în fosta Germanie Federală
Încă un scandal de dopaj cutremură Bundesliga din temelii. Vizate, deocamdată, sînt VfB Stuttgart, clubul lui Alexandru Maxim, şi SC Freiburg. Potrivit unui raport publicat luni de Comisia de evaluare a medicinei sportive practicate în fosta Germanie Federală, cele două grupări sînt acuzate că la sfîrşitul anilor '70 şi începutul anilor '80 ar fi recurs la un program de dopaj sistematic bazat pe anabolizante. Chiar dacă sînt mai bine de trei decenii de atunci, în joc e reputaţia multor nume sonore din fotbalul german.
Doi ani la VfB
În acea perioadă au îmbrăcat tricoul lui Stuttgart, printre alţii, actualul selecţioner Joachim Low, celebrul antrenor de mai tîrziu, Ottmar Hitzfeld, sau foştii campioni ai Europei din 1980, Hansi Muller, Bernd şi Karl-Heinz Forster. Alături de ei, ex-dinamovistul Alexandru Sătmăreanu II, jucătorul lui VfB între 1980 şi 1982. Low evoluase două sezoane şi la Freiburg (1978-1980), pe atunci în liga secundă, înainte de a ajunge la Stuttgart (1982-1984).
Platformă de dopaj
Dezvăluirile Comisiei se bazează pe autobiografia unui medic, Armin Klumper, care în acei ani şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Clinicii Universitare din Freiburg. Instituţie devoalată ulterior drept una dintre platformele de dopaj pentru sportul din fosta Germanie Federală.
"Documente periculoase"
"Dosarul Klumper", în posesia căruia Comisia a intrat abia la finele lui ianuarie, conţine "documente periculoase pentru multe cluburi". Concret, dezvăluiri ale acestuia despre "legăturile de încredere" pe care le avea cu diverşi jucători de la Bayern, Karlsruhe, Nurnberg şi Hamburg. Autobiografia lui Klumper trebuia să apară pe piaţă, dar publicarea ei a fost blocată în ultimul moment de soţia doctorului.
A fugit în 1979
În buletin Alexandru Ştefan Szatmari, Sătmăreanu II a fugit din ţară în 1979, după o partidă disputată cu Dinamo la Frankfurt, în Cupa UEFA: "M-a ajutat un prieten şi a doua zi după meci am părăsit hotelul. L-am sunat pe antrenorul Angelo Niculescu şi i-am spus să nu mă aştepte". La VfB, cu care a semnat pe doi ani, a cîştigat 25.000 de mărci lunar. A trecut şi pe la Fort Lauderdale (SUA), unde i-a avut colegi pe Cubillas şi Gerd Muller, iar după încheierea carierei s-a stabilit la Trier. A făcut afaceri în Germania, Luxemburg şi Ungaria, avînd şi o firmă de impresariat sportiv.
I-a murit "clienta"
Medicul Armin Klumper a intrat şi în vizorul autorităţilor în aprilie 1987, după decesul neaşteptat al heptatlonistei Birgit Dressel, una dintre atletele care apela mereu la tratamentele sale. Sportiva avea 26 de ani, iar autopsia a relevat prezenţa a peste 100 de medicamente în organism, printre care şi multe anabolizante.
S-au dopat în 1966?
Fotbalul german a mai trecut printr-un scandal de dopaj în vara lui 2013. Atunci, Universitatea Humboldt din Berlin a publicat scrisoarea unui oficial FIFA, care relata depistarea unor "urme de efedrină" în organismul a 3 jucători nemţi prezenţi la CM din 1966, fără a le dezvălui numele. Franz Beckenbauer, component al echipei de atunci, a negat: "Eram tînăr, dar nu prost. Mi-aş fi dat seama".
"Mă surprinde acest raport. Nu-mi pot imagina că vreunul dintre coechipierii mei s-ar fi dopat cu bună ştiinţă"
Ottmar Hitzfeld, fost jucător şi antrenor german
"Acuzaţiile sînt absurde. Am fost antrenorul echipei în acei ani şi vă spun că nu s-a întîmplat aşa ceva. E o mare mizerie"
Hans-Jurgen Sunderman, fost antrenor Stuttgart
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!