Articol de Raed Krishan (foto), Vlad Nedelea - Publicat marti, 06 aprilie 2021 11:40 / Actualizat marti, 06 aprilie 2021 12:48
Adrian Rus (25 de ani) s-a remarcat la Sepsi, de unde a ajuns și în naționala U21 a României. În prezent e la MOL Fehérvár, una dintre cele mai bogate echipe din Ungaria. Putea juca pentru maghiari, însă spune că „naționala se alege cu inima”. Laudă, în schimb, fotbalul din țara vecină și investițiile acesteia în sport.
- Îți place aici, te-ai adaptat?
- După Sepsi cred că trebuia să fac un pas înainte. Mai fusesem în Ungaria, știi asta, dar MOL Fehérvár e o altfel de echipă, una cu pretenții, care se bate an de an la titlu, joacă în cupele europene. E un pas înainte! La Sepsi nu era presiunea așa mare.
- Îți place presiunea?
- Da, cred că mă călește pentru viitor, pentru că îmi doresc să fac pasul spre un campionat mai bun, către Vest, iar acolo mă gândesc că presiunea și concurența sunt mai mari.
Adrian Rus: „Avem încrederea că vom reveni curând”
- Au fost ani în care MOL Fehérvár domina liga, acum sunteți departe de Ferencvaros, ce s-a întâmplat?
- Așa e! Am schimbat 4 antrenori, echipa e oricum mai tânără față de momentul sosirii mele aici. Au cam plecat din jucători, doi de top s-au retras, unul era căpitanul nostru, iar celălalt, Szabolcs Huszti, e deja antrenor la Debrecen. Îl știi probabil de la Zenit.
- Da, parcă și Hannover. Deci pare un schimb de generații?
- Cred că asta e explicația. Un schimb de generații. Avem însă încredere că vom reveni curând.
- Ce te-a impresionat aici?
- Fotbalul seamănă cu cel din România. Deși mulți văd Ungaria sub noi, eu zic că nu-i chiar așa. A crescut mult, s-a investit bine, au venit și mulți străini de valoare, pentru că știu că aici au condițiile necesare pentru performanță. Plus la nivel de juniorat, să ne gândim, altfel mergi să-ți duci copilul la fotbal când știi că ai un cadru impecabil, condiții de top. Ai încredere că face ce trebuie! Noi, în schimb, stagnăm de câțiva ani, pierdem timpul.
- Ziceai de străini, e clar că vin și pentru că au referințe bune, mă gândesc...
- Aici nu există întârzieri salariale. N-am avut niciodată probleme cu așa ceva. Nu există termenul de insolvență sau să nu-ți iei banii. Dacă 3 luni nu îți iei banii, clubul are mari probleme cu federația. Lucrează mult la imagine, ceea ce-i foarte bine.
Adrian Rus: „Nu cred că am jucat pe vreun stadion vechi în Ungaria”
- Așteptai o convocare la națională?
- Îmi doream, nu pot să mint. Asta e situația, o accept. Anul trecut am parcurs o perioadă grea, am avut multe accidentări. Joc constant, stau în joc de glezne și aștept. Sunt convins că dacă voi juca și o voi face bine, selecționerul nu mă va ocoli.
- Povestește-mi cum simțiți voi, ca fotbaliști, investițiile pe care le fac maghiarii. Uite, în România, probabil nu de puține ori ai jucat pe terenuri proaste, înghețate. Aici cum e?
- În România am jucat pe stadioane mai puțin plăcute, aici nu-mi amintesc să fi jucat pe un stadion vechi. Cam toate sunt noi. Chiar și în liga a 2-a e la fel. Simți fotbalul altfel! Aici, în Ungaria, se investește în general în sport, lor le place mișcarea. Uite, stăm aici, pe malul Dunării, și vezi câtă lume aleargă, vine cu bicicleta. Și gândește-te că acum e și situația asta cu pandemia. Era plin! Nu departe de noi e acea insulă, Margareta, înconjurată cu tartan pentru alergare. Să mergi să vezi, sunt peste 1.000 de oameni care vin să alerge. E ceva fantastic. Bravo lor!
Adrian Rus: „Sepsi m-a vrut vara trecută”
- Mai urmărești Liga 1?
- Cum să nu? Mi-am luat un reciver să pot să văd Digi. E și pentru prietena mea, pentru că ea nu știe maghiară. Voiam posturile românești. În dormitor avem posturile românești, în living cele maghiare.
- Îți place?
- Sincer, nu pot comenta prea mult nivelul. Am jucat și eu acolo. Să nu fiu interpretat greșit, probabil că e o scădere. Nu-mi dau seama de ce, dar există loc de mai bine pentru că văd că încep tot mai multe cluburi să investească în tineri.
- E vreo echipă care te-a impresionat?
- Îmi place foarte mult FCSB. Au mulți jucători tineri, ceea ce îmi place. Vezi câți dau și la națională, l-au mai vândut și pe Denis pe o sumă foarte mare. CFR e și ea o echipă bună, greu de învins, deși cu FCSB n-au avut nicio șansă. Și Sepsi, bineînțeles!
- Ai rămas fanul lor?
- Normal! O parte din inima mea e acolo. Am și avut discuții cu Attila Hadnagy vara trecută. Nu oficial. Doar o discuție privată cu el dacă aș vrea să vin înapoi. I-am zis însă că vreau să mă impun la MOL Fehérvár. Niciodată nu se știe însă.
Adrian Rus: „Naționala se alege cu inima, dar le voi mulțumi mereu maghiarilor”
- Când ai semnat aici au fost ceva discuții pentru ce națională vei juca. Parcă cei de aici se așteptau să alegi Ungaria...
- Având cetățenie maghiară, știam și limba, mi-ar fi fost ușor. Nu vreau să se interpreteze nimic, m-am născut în România, le sunt dator ungurilor pentru că în România nu mi s-a mai dat posibilitatea să joc fotbal din cauza unei afecțiuni, iar cei de aici m-au ajutat și m-au repus pe picioare. Ungaria mi-a dat șansa să joc din nou fotbal, lucru pentru care le voi fi mereu recunoscător și le mulțumesc. Poate și de asta am ales MOL Fehérvár, deși erau mai multe cluburi care mă voiau. La națională mergi însă cu inima, iar eu m-am născut în România.
- A contat poate și ceea ce s-a întâmplat cu naționala U21!
- Foarte mult! A fost ceva unic! Îmi doresc, sper să mai reușim să scoatem atâția români în stradă. Îți dai seama, toți acei oameni în Italia susțineau naționala U21, nu pe cea mare. Ceva de vis!
Adrian Rus: „Francezilor le-a fost frică de noi”
- Cum erau acele seri în Italia?
- Doamne! Și acum tremur când mă gândesc! N-am crezut că voi trăi așa ceva, doar la televizor mai vedeam când mai cucerea câte o echipă Champions League și o așteptau suporterii. Toată viața le voi fi recunoscător acelor oameni, cum stăteau și ne așteptau. Ne-au dat putere și ne-au făcut să ne simțim fotbaliști. Jucam pentru noi, dar și pentru ei, să fie mândri de noi.
- A fost vreun moment pe care n-o să-l uiți?
- N-am mai spus asta! Uite, un moment de la meciul cu Franța, singurul meci în care eu am jucat, au fost colegi care l-au auzit pe Tousart, căpitanul lor, cerând colegilor să nu mai atace. Le-a fost frică să nu piardă, pentru că ar fi fost eliminați. Îți dai seama, să stea Franța de frica României.
- Ce ai învățat după toată acea experiență?
- Să nu-mi fie frică de nimic! Am învățat că mă pot duela cu oricine. Nu ne-a fost frică de nimeni, deși aveam o grupă aproape imposibilă. Iar noi am terminat pe primul loc.
- Cum îți petreci timpul liber aici?
- Sincer, cu pandemia asta nu prea mai am multe posibilități. Îmi mai omor timpul pe PlayStation, mai am niște prieteni aici, la Budapesta, chiar români. Mă mai văd cu ei. Acum e mai greu pentru că e totul închis. Plus ce mai fac pregătire separată, pe cont propriu.
- Te sperie ce se întâmplă acum, cu această pandemie?
- La început chiar m-am speriat. Acum, nu pot spune că nu mai bag de seama, cred că m-am obișnuit cu ideea ca vă fi nevoie să mai trăim o perioadă așa. Încerc să mă feresc cât pot, încerc să nu am contact cu nimeni. Mai mult nu pot face, nu pot sta într-un glob de sticlă.
- Unde te vezi în viitorul apropiat?
- Mi-ar plăcea mult în Belgia. Cred că e cel mai potrivit pas pentru mine. Am nevoie de un pas intermediar până la un campionat foarte bun. Chiar mi-ar plăcea campionatul Belgiei.
Adrian Rus a leșinat și i s-a interzis să mai joace!
Cariera fotbalistului de la MOL Fehérvár putea fi stinsă rapid, când practic nici bine nu începuse. „În 2015 am leșinat într-o piață și am fost aproape să mă las de fotbal. Am făcut tot felul de analize inclusiv la București, la INMS. Iar cei de acolo au zis să mă opresc”. Rus este sincer și spune că ar fi putut să termine cu fotbalul, de vină fiind și situația de la Satu Mare, echipa unde a crescut:
„Dacă rămâneam în țară și continuam la Olimpia în Liga a 2-a, atunci când au fost probleme, poate mă lăsam de fotbal. Cum mi-au dat interzis să mai joc undeva în luna martie a anului 2015, eu până în august nu făceam decât să strâng mingile din spatele porții. În acea vară am decis să o iau de la capăt și am mers în Ungaria, în liga a 4-a.
În 5 luni am progresat și am ajuns în liga a 2-a”. Iar despre controversele legate de problema la inimă, Adrian a explicat rezolvarea: „Mi s-a pus holter pentru 24 de ore și nu a fost nicio problemă. Iar un medic specialist din Ungaria mi-a zis că acel leșin i se poate întâmpla oricui o dată în viață fără să fie vreo problemă la inimă”.
Naționala U21 rămâne un punct de referință pentru fotbalul românesc. Atâta unitate era, că dacă trebuia să ne sacrificăm unul pentru celălalt, o făceam. Când vedeai că nu mai poate colegul, veneai din spate și luai adversarul cu fulgi cu tot.
Îmi place ce văd la Sepsi, îmi place că sunt atenți la infrastructură. Îmi trimit foștii colegi poze cu stadionul, a prins contur, e frumos. Cred că echipa trece la următorul nivel. Deocamdată e totuși departe de titlu. Însă încet-încet vor emite pretenții.
Am învățat multe la MOL Fehérvár. Totuși încă mai am lacune. Am fost mult timp accidentat și din păcate am pierdut o perioadă. Mă bucur că am revenit, că pot juca mai des, ceea ce mă ajută pentru viitor.
- Adrian Rus
400.000 de euroe cota pe transfermarkt a lui Rus, adică exact suma plătită de MOL Fehérvár pentru a-l lua de la Academia Puskas
33 de meciuria strâns Rus la MOL Fehérvár într-un an și jumătate, fiind câteva luni bune accidentat
Citește și:
Țara care l-a uimit pe Ion Țiriac: „Dacă vezi ce au făcut în sport, ți se face capul atâta!”
O legendă a lui Dinamo se teme pentru club: „Ar fi o minune! Ar echivala cu două campionate!”