Articol de Theodor Jumătate, Sebastian Culea - Publicat luni, 22 ianuarie 2024 13:19 / Actualizat marti, 23 ianuarie 2024 01:36
Larry Coach, 67 de ani, tată englez, mamă americancă, promovează NFL și fotbalul american la Londra, pe „Tottenham Hotspur Stadium”, și iubește România. ♦ Dansează precum Gică Hagi după goluri la Mondialul din 1994 și povestește că, la 14 ani, „l-am descoperit pe Florea Dumitrache la World Cup 1970. Îl divinizam”.
La arena lui Tottenham, chiar înainte să plecăm, am avut o surpriză. O întâlnire neașteptată.
Nu te aștepți la „Ce faci? Bine?” pe Hotspur Stadium
Cum intri de pe teren în tunel, faci dreapta pe primul culoar și, în capătul lui, după micul amfiteatru dedicat conferințelor de presă, e vestiarul oaspeților la meciurile de fotbal american. Doar Hotspur Stadium e „casa" NFL în Marea Britanie, unicul stadion creat și pentru NFL în afara Statelor Unite.
Cel care prezintă vestiarul e Larry Coach, 67 de ani, tată englez, mamă americancă, angajat la clubul Tottenham, promovând fotbalul american.
Când a aflat că suntem români, a întrebat râzând: „Ce faci? Bine?”. Am rămas fără reacție câteva clipe. Accentul lui era evident, dar a pronunțat corect.
„I love Hagi”. Și tricoul făcut de mamă. Tricoul cu Dumitrache: „Îl divinizam”
Larry ne-a uimit, nu doar cu entuziasmul său, ci și cu pasiunea lui pentru România. „Am venit de multe ori la voi în țară. O iubesc. Și îl iubesc pe Hagi", a spus el, începând să imite amuzant dansul lui Hagi de la Mondialul american, în urmă cu trei decenii.
A văzut acel turneu final al „tricolorilor" live, dar primul fotbalist român de care s-a îndrăgostit în adolescență a fost Florea Dumitrache.
„Unul dintre jucătorii pe care îi divinizam când eram copil era Florea Dumitrache. Aveam 14 ani când l-am descoperit, la Cupa Mondială din 1970.
Atunci, văzând cât de mult îmi place, mama mi-a făcut un tricou pe care mi-a scris numărul 9 al lui Dumitrache pe spate, pentru a fi ca el. Mă uitam la Mondial și îmi spuneam că vreau să ajung Dumitrache", a povestit Larry.
Larry Coach s-a întors mereu în România. Povestea cu Bobby Charlton
Viața l-a adus chiar în România. A fost prima oară în 1976, la 20 de ani, apoi s-a întors de multe ori, nici el nu mai știe de câte ori. La București, dar și la Brașov, Timișoara, Mamaia...
„Am fost și cu UNICEF, am făcut proiecte cu Hagi, Popescu, Petrescu. Am amintiri minunate legate de România. De fiecare dată am fost primit cu căldură”.
Nu a uitat o întâmplare: „Mă aflam odată în zona Brașovului, într-un mic sat. Eram într-un magazin cu televizor, iar la acel televizor era redat un meci de fotbal. Un localnic mai în vârstă, care stătea lângă mine, m-a întrebat: «Ești din Anglia? Ești englez?». Când i-am confirmat, mi-a zis: «Uite, e Bobby Charlton!». Îl știa pe Bobby Charlton, în Brașov, în 1977. Am știut că Bobby era un star internațional. Dar eu aflasem deja de Dumitrache. Am vrut să fiu Dumitrache".
A întrebat dacă a murit. S-a stins în aprilie 2007, cu o lună înainte să împlinească 60 de ani. „O inimă mare pentru Dumitrache. A fost eroul meu".
Larry Coach: „Eram obsedat de Rapid”. A găsit marele Leeds la București
Larry și-a mai amintit ceva. „Într-o vreme, eram obsedat de Rapid București. Juca atunci și în cupele europene. La un moment dat, am stat într-un hotel din București și managerul mi-a arătat cartea de oaspeți a hotelului. Erau acolo și jucătorii lui Leeds United, marea echipă a lui Leeds din anii ‘70 a evoluat în România. Rapid a adus-o în România".
În sezonul 1972-1973, după ce a trecut de Landskrona (Suedia), 3-0 și 0-1 în turul 1, și de Rapid Viena (Austria), 1-1 și 3-1 în turul 2, Rapid a înfruntat-o pe Leeds în sferturile de finală. Englezii au învins cu 5-0 în tur, pe „Elland Road", câștigând și în manșa secundă, pe "Republicii", 3-1. Ambele meciuri s-au disputat în martie 1973.
Leeds a pierdut finala acelei ediții, 0-1 în fața lui AC Milan, cu Gianni Rivera căpitan. A cucerit Cupa Angliei în 1972 și titlul de campioană în 1974, iar în 1975 a jucat ultimul act CCE, 0-2 cu Bayern.
Larry Coach: „Poate vom avea NFL și în România. Nu e imposibil”
S-a bucurat că s-a mai transferat un român în Premier League. „Ați avut jucători tari în Anglia, ca Dan Petrescu sau Popescu. Au înțeles stilul englez și se potriveau foarte bine. Acum, Drăgușin la Tottenham".
Știe că „în Premier și în Champions League sunt fotbaliști din toată lumea", făcând legătura cu NFL: „În fotbalul american sunt numai jucători americani, trebuie să extindem, e nevoie de jucători internaționali, precum în NBA, să avem o platformă mai largă de fani, de jucători noi, pentru generația următoare".
Fotbalul american e principala lui țintă. „Lucrez pentru Tottenham, dar sunt specializat în NFL, promovez fotbalul american aici, pe acest stadion, pe Wembley și sper că în Europa și dincolo de ea. În Mexic, în Brazilia am jucat în diferite orașe... Poate și în România, nu e imposibil. Tot mai multe țări sunt interesate ca fotbalul american să devină sport internațional".
A dat și exemplul flag footballului: „La Jocurile Olimpice din 2028 va fi inclus și flag football, ne ocupăm de acest proiect". Flag football e un sport derivat din fotbalul american, fără contact, în care echipa în apărare nu are voie să facă tacklinguri, doar să „fure" un steguleț de la jucătorul advers aflat în posesia mingii.
Înainte de a ne despărți, Larry a acceptat o fotografie pentru cititorii GSP.ro. A luat casca lui Jacksonville Jaguars și a arătat-o lumii. E echipa lui favorită din NFL.
Citește și alte știri de fotbal internațional:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”