Articol de GSP - Publicat luni, 10 noiembrie 2014 00:00 / Actualizat luni, 10 noiembrie 2014 20:45
Problemele cauzate de Ebola pun în pericol desfăşurarea ediţiei din acest an a Cupei Africii pe Naţiuni. Marocul, ţara ce ar trebui să organizeze ediţia din ianuarie anul viitor, nu a reuşit să se încadreze în timpii impuşi pentru punerea la punct a detaliilor, marocanii cerînd amînarea pentru 2016 a competiţiei.
Principalul motiv ar fi riscul la care s-ar expune magrebienii în condiţiile în care Ebola reprezintă o reală ameninţare în Africa.
Iată cîteva evenimente marcante pentru care am putea regreta o eventuală anulare a Cupei Africii pe Naţiuni:
1. Porţi rupte! În 2013, la turneul final organizat de Africa de Sud, a avut loc un eveniment rarisim în fotbal. În meciul dintre Algeria şi Togo, 0-2, meciul a fost întrerupt în minutul 13 după ce o poartă a fost ruptă de unul dintre jucători! Poarta a fost înlocuită, însă în minutul 86, după ce un jucător algerian a lovit bara de nervi, aceasta s-a înclinat, rezultînd 16 minute de prelungiri, după ce arbitrul a decis deaşezarea buturilor.
2. Penalty-uri interminabile Ivorienii reprezintă una dintre cele mai importante echipe din Africa, însă întîlnirile de la turneele finale au fost foarte strînse. În 1992 au ajuns la loviturile de departajare contra celor din Ghana, reuşind să învingă cu scorul de 11-10. În 2006, Coasta de Fildeş a ajuns iar la loviturile de departajare, unde au reuşit să se impună, iar, după o serie neobişnuit de lungă. Împotriva Camerunului, ivorienii s-au impus cu 12-11, singurul jucător ce a ratat fiind camerunezul Samuel Eto'o
3. Cea mai mare fericire la gol! Congo este de fiecare dată una dintre cele mai atractive ţări. Nu neapărat datorită valorii, dar pentru felul în care portarul echipei sărbătoreşte golurile. În 2013, Robert Kidiaba, a sărbătorit într-un mod inedit golul colegului său, Dieumerci Mbokani, din meciul contra Ghanei. Portarul a început să sară din poziţia şezut, imaginile făcînd înconjurul lumii. VIDEO AICI
4. Obiceiuri vestimentare îndoielnice: Zambia a cîştigat CAN în 2012, într-o finală decisă la penalty-uri contra Coastei de Fildeş, iar acest succes a dat naştere unui mit. Antrenorul francez Herve Renard a purtat o singură cămaşă albă pe parcursul întregului turneu. Acesta a povestit despre superstiţia sa.
"În 2010, am jucat primul meci contra Tunisiei şi am îmbrăcat această cămaşă albă. În al doilea meci am schimbat-o cu una albastră şi am pierdut contra Camerunului. Nu o voi mai schimba, dar nu vă faceţi griji, o curăţ după fiecare meci, este foarte curată, nu e nici o problemă", a declarat tehinicianul.