Articol de GSP - Publicat marti, 18 iunie 2019 11:22
Michel Platini, 63 de ani, fostul șef al UEFA, ar fi fost arestat în această dimineață.
Presa din Franța anunță că Michel Platini ar fi fost luat în custodia procurorilor în Nanterre, o suburbie a Parisului, și că va fi audiat. Acesta e acuzat că ar fi fost implicat în aranjarea voturilor care au desemnat țara gazdă pentru CM 2022. Fostul secretar general al președinției franceze, Claude Gueant, este audiat la această oră, având statut de suspect.
Qatar a primit dreptul de a organiza CM 2022 în decembrie 2010. A urmat o serie de acuzații privind legalitatea deciziei. Există acuzații de corupție și luare de mită privind acordarea organizării Campionatului Mondial 2022.
Investigația a fost deschisă în 2016 de Parchetul Financiar Francez, în colaborare cu autoritățile americane și elvețiene, pentru suspiciunea de corupție, asociere în vederea comiterii unor infracțiuni, conspirație
criminală și trafic de influență.
Din cei 24 de membri ai Comitetului Executiv FIFA care au decis semnarea
Qatarului ca gazdă a CM 2022, 16 au fost suspendați sau sunt anchetați.
În martie 2019, Sunday Times a dezvăluit că există un contract secret între FIFA și televiziunea Al Jazeera, proprietatea statului qatarez. Acordul confidențial, semnat de Sepp Blatter, atunci președinte FIFA, și Nasser Al-Khelaifi, patronul PSG și al televiziunii, prevedea achiziționarea drepturilor de televizare a turneelor finale ale Campionatului Mondial pentru 300 de milioane de dolari și un bonus de 100 de milioane plătibil dacă statul qatarez primea organizarea.
În 2011, după desemnarea Qatarului ca gazdă, FIFA a plătit 1,8 milioane de euro în contul lui Michel Platini. Francezul a fost scos apoi din scenă şi blocat să aspire la conducerea FIFA de Comitetul de Etică. A primit iniţial 8 ani de suspendare, la fel ca Sepp Blatter.
Întâlnirea la care s-a pus totul la cale
Pe 23 noiembrie 2010, cu doar 9 zile înainte de alegerea Qatarului, președintele de atunci al Franței, Nicolas Sarkozy, a luat micul dejun cu
Tamim ben Hamad Al-Thani, prințul moștenitor al Qatarului și actualul Emir. Alături de cei doi era și Platini, atunci președinte UEFA și vicepreședinte FIFA.
Potrivit France Football, în timpul întâlnirii s-a discutat despre cumpărarea clubului PSG de către qatarezi, achiziționarea de noi acțiuni în cadrul grupului Lagardere și crearea canalului TV BeIN Sports, care să concureze cu Canal +. Toate aceastea, în schimbul unei promisiuni: Platini
să sprijine candidatura Qatarului, nu pe cea Statelor Unite
„Prietenul meu mi-a povestit o mică anecdotă. Mi-a spus că un preşedinte al Franţei, pe care puteam să-l numesc Nicolas (n.r. - Sarkozy, fost preşedinte al Franţei între 2007 şi 2012) avea nevoie de nişte bani. Dar bunul său prieten, emirul, avea foarte mulţi. Acesta i-a spus lui Nicolas că va cumpăra mai multe lucruri din Franţa în schimbul unei promisiuni: aceea ca Sarkozy să îşi folosească prietenia cu Michel Platini, membru în Comitetul Executiv FIFA pentru ca statul său să primească organizarea Cupei Mondiale”Phillipe Auclair, jurnalist de investigație France Football, în 2013, în timpul investigației făcute de publicația franceză
În 2007, Qatar a cumpărat echipamente militare franţuzeşti în valoare de 250 de milioane de euro. În plus, a achiziționat 60 de avioane Airbus în valoare de 200 de milioane.
Implicat şi la CM 2018?
L'Equipe scrie şi despre povestea tabloului de Picasso pe care Platini l-ar fi primit de la Viaceslav Koloskov, fost preşedinte al federaţiei ruse, pentru a influenţa voturile şi la atribuirea CM 2018. Şi Blatter l-a acuzat în mai multe rânduri pe Michel de corupţie şi că ar fi convins trei federaţii, pe lângă Franţa, să voteze împotriva candidaturii SUA la CM 2022, iar Qatar a câştigat atunci scrutinul cu 14 la 8, răsturnând complet balanţa.
Platini a fost președintele UEFA din 2007 până în 2015 și, ca fotbalist, a câștigat de 3 ori Balonul de Aur.
Trofee Michel Platini:
EURO 1984
Liga Campionilor
2x Campionatul Italiei
Cupa Italiei
Campionatul Franței
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen