Articol de Oana Duşmănescu - Publicat marti, 30 aprilie 2024 11:51 / Actualizat marti, 30 aprilie 2024 13:17
Caledonians Braves joacă în cea de-a cincea ligă valorică din Scoția. Este un mic club ai cărui acționari majoritari sunt fanii care, la nivel local, nu sunt decât vreo 500 la număr.
Dar, inspirați de recentele povești de succes din fotbal, cum ar fi Wrexham, sprijinită de banii unor vedete de peste Ocean, sau de seriale ca „Ted Lasso”, care spune povestea unui antrenor de fotbal american care cunoaște reușita în Premier League, din ce în ce mai mulți fani de peste tot din lume investesc în foarte mica echipă scoțiană.
Sam Ewing e fondatorul clubului Caledonian Braves, care a povestit pentru CNN că aproape în fiecare zi primește un e-mail în care e anunțat că cineva din Australia sau din Los Angeles tocmai a devenit acționar.
Acțiunea se petrece în suburbiile înverzite ale orașului Motherwell, la 20 de kilometri sud-est de Glasgow. Caledonian Braves joacă în liga a cincea, cu un lot format aproape în întregime din amatori.
Dar ambiția lui Ewing este de a face clubul să crească pe baza investițiilor făcute de fani și de a ajunge, la un moment dat, în Scottish Premier League, promovând totodată principii cum sunt diversitatea și forța comunității.
Acționari mici și mărunți la Braves
Până acum, a strâns peste 300.000 de dolari sub formă de investiții de la peste 1.000 de acționari din toate colțurile globului, sumă care depășește cu mult cheltuielile anuale, care nu trec de 58.000 de dolari.
Printre oamenii care au investit la Caledonian Braves se numără un baschetbalist din NBA, un antrenor din NBA, un șef de sindicat al fotbaliștilor din State, dar și câteva jucătoare din National Women Super League (NWSL).
Până acum, investitorii din 49 de state americane și-au trimis contribuția căntre micuța echipă din Motherwell - singurul stat nereprezentat până acum fiind Wyoming.
„Mulți ar spune că un club comunitar e legat de oamenii dintr-un singur loc, izolat din punct de vedere geografic”, explică Ewing. „Dar cred că în ziua de azi, când avem internet, rețele de socializare, membrii unei comunități care au aceleași idealuri și valori pot locui oriunde în lume”.
Mujtaba Elgoodah, fost manager al echipei Golden State Warriors, campioană NBA în anul 2022, este unul dintre oamenii care îi susțin pe Caledonian Braves.
Elgoodah a fost atras de povestea îndrăzneață a micii echipe scoțiene când a citit-o din întâmplare pe platforma X, anul trecut.
Trend invers: experiență americană în fotbalul european
El a vorbit cu mai mulți oameni din sportul american, propunându-le să investească nu doar bani, ci și know-how, în Caledonian Braves.
Printre aceștia se numără Isaiah Covington, care face parte din echipa managerială a celor de la Boston Celtics, și pe câteva jucătoare de fotbal de la Kansas City Current - Elizabeth Ball, Kristen Hamilton și Hailie Mace.
„Eu nu am crescut în spiritul fotbalului european”, a declarat Isaiah Covington. „Însă în ultimii câțiva ani nepoții și nepoatele mele s-au îndreptat doar spre acest sport”.
Creșterea fotbalului în SUA este una fulminantă
Fără să atingă popularitatea fotbalului american sau pe cea a baschetului, fotbalul de pe Vechiul Continent este totuși sportul care se dezvoltă cel mai repede în SUA.
Numai la nivelul liceelor, numărul jucătorilor și jucătoarelor de fotbal european a crescut cu 300 la sută în ultimii 40 de ani.
Braves nu sunt primii care vor să adopte modelul cluburilor la care acționarii majoritari sunt suporterii.
În Scoția, echipele de primă ligă St. Mirren, Motherwell și Heart of Midlothian au ales să păstreze ideea de comunitate și tradiție în dauna banilor mai mulți veniți de la investitori puternici.
Celebrele echipe din Glasgow, Rangers și Celtic, au fani în rândul acționarilor minoritari.
În fotbalul german, modelul acționariatelor în care fanii dețin majoritatea clubului (50+1) le oferă celor din tribune șansa de a participa activ la viața echipei și de a lua decizii în numele acesteia.
Sam Ewing spune că aici vrea să ajungă, dar că nu e ușor. „Cu toate bunele intenții, e dificil, pentru că trebuie să-i faci pe oameni să rămână aproape de club la bine și la rău”, spune managerul, care nu ia salariu de la echipă.
Modelul Wrexham FC, minus celebrități
Caledonian Braves au o aplicație de mobil și un canal pe platforma Discord, lucru care are rolul de a lega comunitatea. Tot fanii au ales numele, logoul și denumirea stadionului clubului - Alliance Park.
„Am schimbat puțin povestea altor cluburi mici, finanțate de nume ca Tom Brady, Matthew McConaughey sau Ryan Reynolds”, conchide Sam Ewing. „Poți fi un simplu muritor din orice colț al Pământului și poți fi acționarul unui club pesntru suma de 100 de dolari”.
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen