Articol de Daniel Scorpie - Publicat sambata, 05 octombrie 2024 18:50 / Actualizat sambata, 05 octombrie 2024 22:41
Lassana Diarra (39 de ani), un fost mijlocaș francez, acum în vârstă de 39 de ani, a reușit, după o foarte lungă bătălie în instanță, să i se facă dreptate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Jucătorul, ce a decis să rupă unilateral acordul pe trei sezoane cu Lokomotiv Moscova în 2015, a ajuns la tribunal, iar sentința dictată împotriva sa a fost plata unei despăgubiri de 8,2 milioane de euro. Clubul rus nu a primit însă nimic, pentru că ex-campionul din LaLiga și Ligue 1 a învins cu ajutorul magistraților UE.
Povestea este destul de bine cunoscută în cazul lui Lassana Diarra. Fostul mijlocaș, cu 34 de selecții la naționala de seniori și 18 la reprezentativa U21, a umblat între tribunale timp de un deceniu pentru a-și face dreptate. Iar Curtea Europeană de Justiție s-a pronunțat vineri asupra cazului său.
„Lass” semnase un contract pe trei ani și, apoi, a rupt unilateral acordul cu Lokomotiv Moscova în 2015, folosindu-se de acel faimos articol 17 din Statutul Jucătorilor Profesioniști, în virtutea căruia, în funcție de o anumită perioadă de contract rămasă în situația unui fotbalist trecut de 28 de ani, se putea proceda la încetarea relațiilor de muncă la solicitarea angajatului!
FIFPro a contraatacat dur: „FIFA încalcă sistematic regulile!”
După aproape 10 ani, Uniunea Europeană i-a dat, de fapt, dreptate francezului, respingând cererea de despăgubire a clubului rus, și a decis astfel că regulile FIFA contravin liberei circulații a lucrătorilor consacrate de tratatul fundamental al UE (TFUE). Sindicatul FIFPro, ce apără drepturile fotbaliștilor din întreaga lume, a salutat deicizia, apoi s-a revoltat: "FIFA încalcă regulile!".
FIFPro mulțumește francezului "pentru că acțiunea sa în justiție a contribuit la crearea unui nou sistem, care va trebui să garanteze respectarea drepturilor lucrătorilor. Această decizie a UE ar putea revoluționa în curând piața fotbalului pe care o știam
Comunicatul oficial al Sindicatului Fotbaliștilor Profesioniști
Uniunea Europeană, respingând cererea de despăgubire a clubului rus, a decis că regulile FIFA contravin liberei circulații a lucrătorilor consacrate de tratatul fundamental al UE (TFUE).
Curtea Europeană contestă sistemul de transferuri din fotbal!
Sindicatul mondial al fotbaliștilor, FIFPro, a postat un comunicat oficial pe conturile sale de socializare: „Această hotărâre va schimba istoria fotbalului mondial. Curtea Europeană a hotărât că sistemul de transferuri al FIFA, adoptat în 2001, constituie o restricție a concurenței și o încălcare a liberei circulații a lucrătorilor”.
Este vorba, în special, de articolul 17 din Regulamentul FIFA privind transferurile, care, se arată în comunicat, "a descurajat numeroși jucători să rezilieze unilateral contractele și să își caute un nou loc de muncă".
Hotărârea se bazează pe faptul că, incontestabil, cariera unui jucător se desfășoară pe o perioadă scurtă de timp și acest sistem abuziv poate duce la încetarea prematură a contractului de muncă al unui fotbalist
Comunicatul oficial al FIFPro
Potrivit Gazzetta dello Sport, FIFA va fi obligată să schimbe această practică și „să ajungă la un acord cu partenerii sociali, inclusiv cu sindicatele jucătorilor și membrii acestora”.
Același FIFPro i-a mulțumit oficial lui Lassana Diarra „pentru că a lansat această provocare foarte importantă pentru categoria fotbaliștilor. Ea va conduce la instituirea unui nou sistem care va trebui să garanteze respectarea drepturilor angajaților”.